Zrenjanin- Svetski šampion u rvanju, reprezentativac Srbije i član zrenjaninskog Rvačkog kluba “Proleter” Zurab Datunašvili, kao i njegov trener Vojislav Trajković, predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković i predsednik Rvačkog kluba “Proleter” Marko Stanojčić bili su danas na prijemu kod gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapure. Prijemu su prisustvovale i pomoćnica gradonačelnika Cica Vučković i generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković.

 

Na svetskom prvenstvu u rvanju u Oslu, rvač zrenjaninskog Proletera i reprezentacije Srbije, Zurab Datunašvili je u finalu svetskog prvenstva u kategoriji do 87 kg pobedio protivnika iz Belorusije sa 9:1 Kirila Maskeviča i tako postao prvak sveta.

 

 

Gradonačelnik Zrenjanina Simo salapura čestitao je Zurabu na potignutom uspehu i istakao da su njegove osvojene medalje  na svetskom i na evropskom prvenstvu, kao i na Olimpijskim igrama potvrda onoga što obeležavamo cele godine – da je Zrenjanin Evropski grad sporta za 2021. godinu.

 

„Kroz ovaj rezultat vidimo da u Zrenjaninu postoji duga i uspešna tradicija rvanja, da je Rvački klub “Proleter” jedan od najorganizovanijih i najuspešnijih klubova ne samo u našoj državi, već i van granica regiona i nama je čast da, uz podršku lokalne samouprave, možemo da imamo tako uzoran sportski kolektiv u gradu“, rekao je gradonačelnik Salapura.

Gradonačelnik je posebmo istakao kvalitetan stručni rad u klubu i dobru bazu među najmlađim takmičarima.

„Počev od najmlađih kategorija, preko stručnog kadra, do rukovodstva, uključujući i našeg sugrađanina Željka Trajkovića, koji vodi i nacionalni rvački savez, sve to govori da je, osim rezultata, veoma bitna i organizovanost i podrška koja postoji. Sva takmičenja u organizaciji Rvačkog saveza Srbije nekim delom se realizuju i u Zrenjaninu i ona ne samo da promovišu naš grad i rvački sport, već stvaraju novu bazu i privlače buduće šampione. U rvačkom kolektivu je mnogo dece, imamo čime da se ponosimo i verujem da ćemo i na narednim Olimpijskim igrama u Parizu imati takmičare iz našeg kluba, odnosno iz Zrenjanina“, rekao je gradonačelnik i poželeo mnogo uspeha i na narednim takmičenjima.

Podsetimo, zaključno s Olimpijskim igrama u Tokiju, Zrenjanin je na najvećoj sportskoj smotri imao 66 predstavnika, sportista, trenera ili sudija, a da taj niz učešća naših sugrađana nije prekinut od 1956. godine i Olimpijade u Melburnu.

Svetski šampion Zurab Datunašvili istakao je da su mečevi u Norveškoj bili teški, ali da je on i fizički i mentalno bio odlično pripremljen, da je ostvario vredan rezultat i da se zbog toga oseća odlično.

„Srećan sam zbog svih osvojenih medalja, jer sam ovom zlatnom medaljom uspešno okončao olimpijski ciklus i sada se pripremam za naredna takmičenja. Naredne godine startuje novi olimpijski ciklus i prvi nastup me očekuje na Svetskom prvenstvu u Beogradu, na kom ću braniti ovu titulu – rekao je  Datunašvili.

Predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković istakao je da je Zurab Datunašvili, sa osvojenim zlatnim medaljama na evropskom i svetskom prvenstvu i bronzanom na Olimpijskim igrama, najozbiljniji kandidat za sportistu Srbije ove godine. Zahvalio se na podršci Grada Zrenjanina i razumevanju gradonačelnika za potrebe sporta i istaknutih sportista.

„Pripremamo ekipu za Pariz 2024. godine i ovo nam je prva faza u tim pripremama, jer očekujemo da opet osvojimo bar jednu medalju, a pokušaćemo i dve. Zurabi je bio odličan i pokazao vrhunsku formu ove godine i mislim da je istorija doneti medalje sa tri najveća takmičenja, i to dve zlatne“, rekao je Trajković.