Na plodnoj ravnici  u srcu Banata,  u Banatskom Karađorđevu, na porodičnom imanju porodice Stupar, nalazi se impozantna botanička bašta pod nazivom „25 hrastova“.

Nepunih četiri decenije sa mnogo ljubavi i truda Stanka Stupar brine o mnogobrojnim biljkama koje je, većinom, donela  sa mediterana, iz Crne Gore, svog rodnog kraja. U botanočkoj bašti porodice Stupar pored hrastova, filadendrona, oleandera, adama, mnogobrojnih vrsta kaktusa nalaze se i tropske biljke poput banane, palmi koje su stare i po više više decenija.

 

 

Prvi kaktus  Stanka je donela davne 1987. godine i tada počinje ova lepa priča o ženi koja nesebično gaji i brine o botaničkoj bašti i sa ponosom ju je pokazala našoj redakciji.

 

 

Botanička bašta „25 hrastova“ posednuje nekoliko kapitalnih primeraka kaktusa starih i po nekoliko decenija.

 

Veliki ljubitelj i poznavalac biljnog sveta Stanka istakla je da je briga o njima lep, ali i težak posao i da traži potpunu posvećenost.

 

 

„Kako bi biljke dobro napredovale  i da bi bašta lepo izgledala neophodan je svakodnevan rad u njoj. Pored redovnog zalivanja treba ukloniti otpale grane, kositi travu, voditi računa  o bolestima biljaka. Čuvati ih od niskih, ali i visokih temperatura i vetrova“, rekla je Stanka Stupar.

Pored ljubavi prema biljkama i uživanja u prirodi,  porodica Stupar okružena je velikim brojem domaćih  životinja na svom imanju, tako da  pored pasa i mačaka, žive guske, koze, fazani i morke…

 

 

Svake godine, početkom novembra, botanička bašta završava svoju letnju sezonu, što za vlasnicu bašte,  Stanku,  predstavlja najteži posao u toku godine.

„Veliki je  problem  uneti ovako velike saksije u zatvoren prostor, potrebno je više ljudi, a čak uključimo i mehanizaciju. Biljke koje ostaju u zemlji, a ne trpe niske temperature i za njih je potreban poseban tretman kako bi preživele zimu“, rekla je Stanka i istakla da sa prvim prolećnim danima ponovo nastaje čarolija u botaničkoj bašti „25 hrastova“.