Zrenjanin- Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“ je društveno odgovorno preduzeće, a imajući u vidu da količina zdravih zelenih površina i drvoreda u našem gradu ima ogroman značaj za stanovnike Zrenjanina u proteklom periodu je pokrenulo niz projekata čiji je osnovni cilj zdrava životna sredina.

Pored toga, što zelene površine i zdravi drvoredi predstavljaju „pluća“ zdrave sredine, njihovim redovnim održavanjem se postiže i stvaranje prijatnog ambijenta javnih prostora u kojima građani provode svoje slobodno vreme.

„Vođeni time, u prethodnom periodu, zahvaljujući odličnoj saradnji Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije, Grada Zrenjanina i našeg preduzeća pokrenuli smo projekat, u okviru kojeg je opredeljeno preko 20 miliona dinara za ozelenjavanje parka Putnikovo, pejzažno uređenje dela desne i leve obale Begeja između Žutog mosta i mosta kod Područne policijske uprave Zrenjanin i pejzažnog uređenja dela Bulevara Veljka Vlahovića od Ulice Zdravka Čelara do ulaza u Tržni centar „Big““, ističu iz JKP „Čistoća i zelenilo“.

Za projekat rekonstukcije parka „Putnikovo“ Ministarstvo za zaštitu životne sredine je opredelilo 4.197.327,970 dinara na osnovu javnog konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke sadnica i izvođenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja, na zemljištu koje je u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Projekat obuhvata dve faze radova, u okviru prve su zasađeni borovi, svileni borovi, jele, kedrovi, breze, jaseni i lipe, a početkom sledeće nedelje, u okviru druge faze, se nastavlja sadnja kada će u potpunosti biti završeno ozelenjavanje parka. U svim delovima parka, formiraće se posebni drvoredi, ali i novi trotoar duz Ulice Prilepski red u zoni parka i uz dečje igralište.

Ovaj veliki projekat predstavlja novu eru u okviru unapređenja zaštite životne sredine u Zrenjaninu, jer će zahvaljući njemu on dobiti novo zeleno lice. Samo realizacijom projekta parka „Putnikovo“ Zrenjanin će dobiti jedanaestu zelenu oazu, sa preko 350 novih zdravih sadnica, trim stazu i potpuno novo mesto za rekreaciju, relaksaciju i odmor.

Za projekat ozelenjavanja dela desne i leve obale Begeja i dela ulice Bulevar Veljka Vlahovića, od Ulice Zdravka Čelara do ulaza u Tržni centar „Big“ izdvojeno je preko 16 miliona dinara u okviru kojeg će se izvršiti sanacija i rekonstrukcija postojećih zelenih površina, odnosno, ukloniti stara, oštećena i bolesna stabla, koja predstavljaju veliku opasnost, pogotovo u zimskom periodu. Ovaj projekat, koji obuhvata preko 300 stabala, će značajno uticati na poboljšavanje ekoloških uslova, ali i stvaranja stabilnijeg ekosistema, a samim tim doprinosi i očuvanju i zaštiti zemljišta kao prirodnog resursa. Svedoci smo da usled velikih kiša, vremenskih nepogoda i snežnih padavina, delovi oštećenih i bolesnih stabala predstavljaju opasnost na ovim lokacijama.

 

 

Kako do toga ne bi dolazilo JKP „Čistoća i zelenilo“ je preduzelo sve mere kako bi na adekvatan način predupredilo eventualne probleme. Sa druge strane, bitno utičemo na povećanu bezbednost u saobraćaju i smanjennje mogućnosti oštećenja automobila usled pada delova drveća u zimskom periodu.

Očuvanje životne sredine je od posebnog značaja, a projekti poput ovih predstavljaju nezaobilazan korak u ostvarenju tog cilja. JKP „Čistoća i zelenilo“ ulaže velike napore, energiju i trud da grad Zrenjanin bude što uređeniji, jer je jako bitno da svaku zelenu oazu u našem gradu negujemo i proširujemo.

„Zahvaljujući ovim projektima Zrenjanin je poslednjih meseci postao vrlo „hortikulturan“, jer ni jedan lepši poklon ne možete dati svojim građanima od zdravog i uređenog zelenog prostora, a generacijama koje dolaze uslove da mogu da nastave da neguju tu tradiciju. Želimo da poručimo našim građanima da radimo u istom timu, za zeleniji Zrenjanin i da ćemo zahvaljući projektima koji nam predstoje učiniti ga još lepšim“, ističu iz JKP „Čistoća i zelenilo“.