U Zrenjaninskoj bolnici trnutno je hospitalizovano 95 pacijenata zaraženih korona virusom, od toga 94 na infektivnom I i II odeljenju i jedna porodilja se nalazi izolovana u porodilištu i za danas je planiran njen otpust, tako da porodilište od danas  nema crvenu zonu.

„Blizu smo popunjenosti kapaciteta na infektivnom odeljenju I i II, a  primaju između 110 i 120 bolesnika. S obzirom da nekad imamo i 20 prijema dnevno primorani smo da otvorimo  kapacitet sa još 40 postelja na internom odeljenju, a to su neurologija i dermatovenerologija. Trenutno se na intezivnoj nezi nalazi 13 bolesnika, od kojih je 9 na neinvazivnoj ventilaciji, dok su ostali intubirani“, rekao je v.d. direktora Opšte bolnice dr Igor Kitaresku.

„Ono što je karakteristika ovog talasa je to da je virus stigao do naših najstarijih koji su stariji od 80 godina i koji imaju puno komorbiditeta. Izuzetno su teški slučajevi, to su ljudi sa puno komorbiditeta i teškim kliničkim slikama. Pre nekoliko nedelja  imali smo 30 podsto pacijenata kod kojih ishod ide na bolje, trenutno  imamo samo 10  posto takvih“, istako je on.

 

 RAD U INFEKTIVNOJ AMBULANTI  OTEŽAN – DNEVNO SE U AMBULANTI PREGLADA OKO 300 PACIJENATA

„Ambulantni rad na infektivnom odeljenju je izuzetno otežan, prilivom velikog broja pacijenata, gužve su sve veće. Ovom prilikom želim da se izvinim građanima Zrenjanina što ne možemo brže i bolje i sa više ambulanti da radimo, ali infektivno odeljenje ima samo tri ambulante. U prepodnevnim satima radimo sa 3 ambulante, u popodnevnim sa dve i posle 22 časa za hitna stanja sa jednom ambulantom.

„Ono što je bitno u 3 ambulante tokom dana rade infektolozi i mladi lekari, ali pacijenti čekaju duže zato što je  potrebno da između dva ulaska u ambulantu bude urađen kontrolni rengen i laboratorijske analize, što znači da se jedan pacijent zadrži oko tri sata u bolnici, a bez ovih nalaza nemoguće je proceniti stanje pacijenta“, rekao je dr Igor Kitaresku i dodao da više od 30 lekara specijalista radi u kovid bolnici, te da zato trpi non kovid patologija.

 

Dr Igor Kitaresku: nije bilo smrtnog slučaja kod vakcinisanih osoba

„Broj vakcinisanih koji imaju tešku kliničku sliku je vrlo mali, ja sam dva meseca tamo i nemam  ni jednog pacijenta koji je preminuo, a da je vakcinisan. Kada se  pojave teži slučajevi onda su to pacijenti  vakcinisani kineskom vakcinom. Trenutno nemamo ni jedno hospitalizovano dete i u poslednje vreme nije bilo upućivanja u Klinički centar Vojvodine „, istakao dr Kitaresku.