Zrenjanin- Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić danas je posetio grad Zrenjanin i tom prilikom predstavnicima dva sportska kluba uručio poklone, posetio izložbenu postavku i odeljenje istorije sporta u Narodnom muzeju i izrazio zahvalnost “Evropskom gradu sporta” na promociji sportskih vrednosti i popularizaciji sporta u širim okvirima. Zajedno s ministrom, u poseti je bio i pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta, a domaćini posete, uz gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapuru, bili su i njegov zamenik Saša Santovac i generalna sekretarka Sportskog saveza grada Vukosava Đapić Atanacković. 

Ministar Udovičić posetu je počeo u osnovnoj školi “Žarko Zrenjanin”, u čijoj sportskoj sali treniraju selekcije rukometnog kluba “Proleter”. Rukometaši su dobili nove komplete opreme, a zajedno s učenicima škole priredili su ministru srdačan doček.

Ministar je posetio i fudbalski klub “Borac”, koji je ove godine obeležio vredan jubilej, stotu godišnjicu od osnivanja. Osnovan je 1921. godine u Velikom Bečkereku (Zrenjaninu), kao “Ratarski sportski klub” i bio je jedini u tadašnjoj državi, Kraljevini Jugoslaviji, kojeg su formirali omladinci paori, zemljoradnici, iz gradskih četvrti naseljenih pretežno stanovništvom koje se bavilo poljoprivredom – Borđoša, Čontike, Vašarišta i Opovačke strane. To su danas pretežno delovi teritorije mesnih zajednica “Dolja – Crni Šor” i “Šumica”.

Fudbaleri “Borca” takmiče se u rangu Fudbalskog saveza grada Zrenjanina, a u godini jubileja beleže dobre rezultate i pokrenuli su i školu fudbala, u koju je upis stalno otvoren. To je posebno značajno, s obzirom da se u blizini kluba nalazi i osnovna škola “Žarko Zrenjanin”, druga najveća škola na teritoriji grada, koja okuplja veliki broj dece, uključujući i romsku populaciju iz najvećeg romskog naselja u gradu, smeštenog odmah pored igrališta. FK “Borac” je takođe dobio novu opremu, a ministra su dočekali predstavnici najmlađe generacije kluba.

Posetu Zrenjaninu Vanja Udovičić završio je obilaskom Narodnog muzeja, izložbene postavke posvećene zrenjaninskim paraolimpijcima i odeljenja sportske istorije grada, gde su ga pozdravili v.d. direktora te ustanove Siniša Onjin, autorke izložbe “Pobednici – Zrenjaninski paraolimpijci” Aleksandra Đukić i Ivana Arađan, kao i istaknuti paraolimpijac iz našeg grada, stonoteniser Goran Perlić. U tom ambijentu, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je ministru uručio simboličan pasoš “Evropskog grada sporta”, kao i monografiju “Zrenjaninska olimpijska ogrlica”.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, zahvaljujući ministru i pokrajinskom sekretaru na poseti, istakao je da ovom posetom Grad Zrenjanin završava obeležavanje titule “Evropski grad sporta 2021”.

„Sadržajna poseta, od škole do fudbalskog kluba i našeg muzeja, gde smo bili u prilici da upoznamo ministra s bogatom sportskom istorijom grada i da prikažemo našu tradiciju i sportske rezultate koji su proslavili naš grad, ali i našu državu. To su rezultati kojima se legitimišemo s ponosom svuda u svetu i slobodno možemo da kažemo, kako je Srbija zemlja sporta, tako je i Zrenjanin grad sporta i u tom kontekstu, u smeru razvoja sporta u našem gradu, razgovarali smo i s ministrom i s pokrajinskim sekretarom – rekao je gradonačelnik i dodao da je za nama uspešna sportska godina.

Možda smo mogli da uradimo i nešto više, ali je godina svakako bila specifična, ostaju u našoj agendi za sledeću godinu sportski projekti i unapređenje sportske infrastrukture i najavljujemo vrlo skori početak radova u okviru druge faze rekonstrukcije i adaptacije našeg stadiona, vrlo značajnog objekta za naše sportiste, za zrenjaninski sport, a verujem i za sport u regionu – istakao je je Salapura“.

Ministar Vanja Udovičić rekao je da je 2021. godina protekla u obeležavanju mnogih istorijskih trenutaka, kada je reč o sportu, a da je za grad Zrenjanin ovo svakako bila godina preokreta i pokazivanja Evropi koliko je Zrenjanin grad sporta i koliko vodi računa o mladima i o sportu.
„Želim da čestitam svim Zrenjanincima, ali i svima koji su, u dugoj tradiciji, činili bogatu istoriju zrenjaninskog sporta, koji su, zajedno sa aktuelnom lokalnom upravom i gradonačelnikom, doprineli da Zrenjanin postane Evropski grad sporta i oni su to svojim radom i pokazanim uspesima apsolutno i zaslužili. Kao zemlja smo ponosni što je Zrenjanin prvi srpski “Evropski grad sporta”, baš kao što se ponosimo i Novim Sadom, kao “Evropskom prestonicom mladih” i budućom “Evropskom prestonicom kulture”. Na taj način otvaramo Srbiju i pokazujemo koliko smo spremni da budemo u istom rangu s evropskim gradovima“- istakao je ministar Udovičić.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva za realizaciju projekta „Klikom do zrenjaninskih vesti.“