ZRENjANINSKA GITARIJADA
– Kulturni centar Zrenjanina
– od 3. do 4. decembra
– 40 GODINA POSLE –
Kulturni centar Zrenjanina 3. i 4. decembra 2021. organizuje Zrenjaninsku gitarijadu. Nakon 40 godina od održavanja prve Gitarijade u tadašnjem «Domu mladosti», Kulturni centar ponovo u tom osnovnom «formatu» i pod istim nazivom organizuje još jedan događaj značajan za lokalnu muzičku scenu na kojem će nastupiti zrenjaninski bendovi koji su se prijavili za učešće. Nastupi bendova počinju u 21 sat. Ulaz je slobodan.
U petak, 3. decembra nastupaju “Jerusalimski pilići”, “Panta Šiklja nafta”, “Titanik”, TBK, “Prljava frekvencija” i Acoustic Grunge a u subotu, 4. decembra: “Drž ne daj”, Fatal Error, The Stop, Direct Drive, “Uroš i nejaki” i “Maršal”.

– “Kulturni centar Zrenjanina” planira da oživi i ponovo pokrene organizaciju Gitarijade na kojoj bi nastupali bendovi iz Zrenjanina i okolnih naseljenih mesta sa područja grada.

– Prva zrenjaninska Gitarijada održana je u hali “Medison” aprila 1967. godine. Prvo takmičenje zrenjaninskih tzv. “električara” održano je oktobra 1965. u MZ “Dolja” koje se može i smatrati prvim okupljanjem muzičara koji su ustanovili praksu “živih svirki”. U “Kulturnom centru Zrenjanina” tadašnjem “Domu mladosti” početkom osamdesetih vraćen je taj vid okupljanja i organizacije ove vrste događaja jer je Zrenjanin uvek imao veliki broj aktivnih bendova koji su stvarali muziku sa autorski autentičnim tekstovima, svirali i nastupali i publiku koja je u duhu vremena pratila taj vid okupljanja i zabave uz rokenrol muziku.
– Zrenjaninska Gitarijada u početku je bila takmičarskog a zatim revijalnog karaktera.

 

 

 

 

OTVARANjE LIKOVNOG SALONA 30X30
Izložbeni salon Kulturnog centra Zrenjanina
– Četvrtak, 9. decembar
U četvrtak, 9. decembra u Kulturnom centru Zrenjanina otvara se 16. Likovni salon 30X30. U okviru salona predstaviće se radovi najuspešnijih učesnika ovogodišnjeg Likovnog konkursa 30X30 koji je u septembru, ove godine, raspisao Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa autorom projekta mr Milutinom Mićićem. U okviru ceremonije svečanog otvaranja proglasiće se i najuspešniji učesnici konkursa – dobitnici nagrada. Program počinje u 19 časova u izložbenom salonu KCZR. Otvaranje će se prenositi i uživo, na Fejsbuk strani Kulturnog centra.
– Likovni salon biće otvoren do kraja decembra 2021. a nakon toga gostovaće u Novom Sadu, Pančevu, Beogradu i Sremskoj Mitrovici.
– Saopštenje žirija možete pogledati na sajtu Kulturnog centra Zrenjanina www.kczr.org

 

 

„BEGEJ FEST“
– Od 10. do 12. decembra
Deseto Međunarodno takmičenje duvačkih orkestara „BEGEJ FEST”, Osma regionalna konferencija WASBE za centralnu i istočnu Evropu i Seminar za dirigente duvačkih orkestara održaće se u Zrenjaninu od 10. do 12. decembra.

Organizatori su Svetska Asocijacija za Duvačke Simfonijske Orkestre i Ansamble (WASBE) i Gradski duvački orkestar Zrenjanin uz podršku Kulturnog centra Zrenjanina a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina.

Ove godine zbog trenutne situacije orkestri i učesnici WASBE konferencije koji nažalost ne mogu lično da dođu, biće prisutni onlajn.

* Na ovom takmičenju će se takmičiti vrhunski orkestri iz više država, koji će izvoditi kompozicije različitih karaktera i žanrova: zabavna, džez, narodna, klasična…
* Na WASBE konferenciji će učestvovati predstavnici Mađarske, Severne Makedonije, Rumunije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

 

PROMOCIJA KNjIGE “ANALIZA DOMINANTNIH MOTIVA U TEKSTOVIMA PESAMA SA JUGA SRBIJE”
– Kulturni centar Zrenjanina
– Subota, 11. decembar – 17 časova

Književno veče i promocija knjige „Analiza dominantnih motiva u tekstovima pesama sa juga Srbije“ Aleksandre Dimčić, održaće se 11. 12. 2021. u 17 časova, u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Posetioci će imati prilike da se bliže upoznaju sa kolektivnim stvaralaštvom juga Srbije i njegovim specifičnostima: atmosferom u kojoj su pesme nastajale, istorijskim okvirom, ali i malim, ličnim i toplim pričama o životima ljudi koji su ta poetska dela stvarali ili prenosili. Razgovor o knjizi bi trebalo da približi Sever i Jug, i napravi kratak izlet u prošlost, u ona vremena koja žive samo još u pričama i pesmama.
– O knjizi će govoriti profesori srpskog jezika i književnosti Dragan Gvozdenović i autorka Aleksandra Dimčić.

 

POZORIŠNA DRAMA
„U AGONIJI“
Kulturni centar Zrenjanina
Ponedeljak, 13. decembar
Pozorišna drama „U agoniji“ koja se smatra jednom od najboljih drama Miroslava Krleže biće izvedena u Kulturnom centru Zrenjanina u ponedeljak, 13. decembra u 20 časova. Oživljavanje radnje i interpretaciju Krležinih likova imaćete priliku da vidite u režiji Ane Đorđević i glumačkom sastavu u kojem igraju Marija Vicković, Radovan Vujović i Branko Cvejić.
Više o predstavi pogledajte na https://www.beoart.rs/beoart/predstave/u-agoniji/

– Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra svakog radnog dana od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena karte: 1000 dinara.
*Ulaznice koje su kupljene za predstavu zakazanu 20. novembra a koja je odložena zbog bolesti jednog od glumaca važiće za novi datum održavanja – 13. decembar.

Dodatne informacije o prodaji karata:
023/566-712
063/562783

 

 

FILM SRĐANA DRAGOJEVIĆA
„NEBESA“
– U Kulturnom centru Zrenjanina
– Od utorka, 14. do četvrtka 16. decembra
Od 14. do 16. decembra u Kulturnom centru Zrenjanina prikazuje se najnovije domaće filmsko ostvarenje „Nebesa“. Film je nastao po scenariju i režiji Srđana Dragojevića. Reč je o filmskoj alegorija sa elementima crne komedije koja je inspirisana sa tri priče francuskog pisca Marsela Emea (Marcel Ayme). Ova politička satira analizira ljudsku prirodu i govori o uticaju čuda na postkomunističko društvo. Uloge tumači brojna glumačka ekipa.
– Film se prikazuje u Velikoj sali Kulturnog centra u dva termina od 17.30 i 20 časova. Karte se prodaju na biletranici Kulturnog centra svakog radnog dana od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 300 dinara.
– Više o filmu pogledajte na sajtu: https://mcf.rs/filmovi/nebesa
– Trejler filma: https://www.youtube.com/watch?v=egSKZzRq3IA

 

TRIBINA
„RAVNOPRAVNO RODITELjSTVO“
– Utorak, 14. decembar
U utorak, 14. decembra u Kulturnom centru Zrenjanina biće održana tribina „Ravnopravno roditeljstvo“ . Učesnici tribine su: Dejan Pavlović, magistar socijalnog rada, doktorand na Visokoj školi zdravstva i socijalnog rada „Sveta Elizabeta“ (Bratislava/Slovačka) i predsednik Udruženja očeva; Jelena Zorić, psiholog i supervizor u službi za decu i mlade, sistemski porodični terapeut sa specijalizovanim obukama iz oblasti zaštite dece u građanskim parnicama koja je na funkciji direktorice novosadskog Centra za socijalni rad i Dragutin Nikolić, porodični psihoterapeut i veštak u brakorazvodnim sporovima roditelja. Moderator programa je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina.
– Tribina počinje u 18 časova. Razgovor može da se prati, uživo, i na Fejsbuk strani KCZR.

 

ONLAJN DEČJI PROGRAM
Svake subote u 10 časova
Fejsbuk strana Kulturnog centra
Svake subote u 10 časova na Fejsbuk strani Kulturnog centra održava se dečji onlajn program. Program se organizuje sa osnovnim ciljem sagledavanja velikog broja pitanja i pružanja odgovora kroz niz praktičnih saveta koji su važni za razvoj deteta i pomažu roditeljima u njihovom odrastanju. Radionice su kreativne i edukativne i pored savladavanja niza veština pružaju i saznanja iz raznih oblasti života, komunikacije, istorije grada, zdravlja i opšte kulture.

 

– Predviđen raspored održavanja radionica:

Subota, 4. decembar

– Radionica Centra za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju – „Cekom“

Subota, 11. decembar

– Radionica koju će voditi i realizovati Otilija Buheker Ilić sa dečjom grupom „Sovice mudrice“

Subota, 18. decembar

– Radionica zrenjaninske biblioteke pod nazivom „Čitanjac sa bibliotekarima“ koju će voditi Tanja Ćirić

 

Subota, 25. decembar

– Radionica umetničkog studija „Kolorino“ koju će voditi Sanela Dunđerski.

Podsetnik
U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

Pokrovitelji programa su: Grad Zrenjanin, „Persu marketi“ i prodavnica sportske opreme i rekvizita „Ajron“ (Iron.)

 

GODIŠNjI KONCERT KUD GIK „BANAT-PIONIR“
– Kulturni centar Zrenjanina
– Subota, 18. decembar
Godišnji koncert zrenjaninskog Kulturno umetničkog društva GIK „Banat-Pionir“ biće održan u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina u subotu, 18. decembra sa početkom u 18 časova.

 

 

PROMOCIJA KNjIGE “MAJSTOR ČAROLIJE“
– Kulturni centar Zrenjanina
– Četvrtak, 23. decembar – 17 časova
Književno veče Tanje Čanji na kojem će se održati promocija autorkine knjige „Majstor čarolije“ zakazano je u četvrtak, 23. decembra u 17 časova u Kulturnom centru Zrenjanina. Kako se navodi reč je o savremenoj bajci a knjiga ujedno ulazi i u okvir domaće popularne psihologije.

O knjizi
Neodoljiva priča o avanturi junaka Lea, koji je na putu otkrivanja samoga sebe pomerio sopstvene granice na vrlo inspirativan način. Delom priča o spoznaji, delom avantura, ova uzbudljiva knjiga je magično gorivo za slomljenu veru nakon životnih poraza. Budi radoznalost i drži pažnju čitaoca napisana sa idejom da ohrabri čoveka i osnaži veru u pozitivne ishode bez obzira na sve poteškoće i neuspehe.

Deo recenzije
,,Savremena bajka koja nepogrešivo upire prst u problematiku i nedoumice današnjeg modernog čoveka, oslikana poput staze kojom nas autor vodi sigurnom rukom, ova priča u nekom trenutku prestaje da bude bajka i postaje jedno od lica naše svakodnevice – pitanje je samo kada će i u kom delu čitalac otkriti to nevidljivo skretanja.“ – Svetlana Fucić

 

DEČJA BALETSKA PREDSTAVA
„KNjIGA O DžUNGLI“
– Petak, 24. decembar – 17 časova
Dečja baletska predstava „Knjiga o džungli“ baletskog studija Stejdž (STAGE) biće izvedena na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u petak, 24. decembra sa početkom u 17 časova.
– Baletski studio „Stejdž“ i ove godine izvodi baletsku predstavu po motivima poznatog romana „Knjiga o džungli“ koja je urađena u produkciji ovog baletskog studija. U predstavi učestvuju svi članovi studija, koreografiju su uradile Aleksandra Tot, Ljiljana Graor i Andrea Tot a režiserka predstave je Aleksandra Tot. Predstava kroz igru govori o prijateljstvu i osećaju pripradnosti. Kroz razigrane i dinamične koreografije predstava šalje i pouku o važnim ljudskim vrednostima poput hrabrosti, prijateljstva i pravednosti.
– Predstava traje oko 65 minuta. Cena ulaznice je 350 dinara.

 

– IZLOŽBA „ZRENjANINSKA FOTOGRAFSKA SCENA 2021.“
– – Otvorena u Kulturnom centru Zrenjanina do 8. decembra

U Kulturnom centru (19. 11.) otvorena je izložba „Zrenjaninska fotografska scena 2021.“ foto kluba CD13. Izložba je organizovana sa namerom da prezentuje radove zrenjaninskih fotografa koji su nastali tokom prethodne dve godine. Prethodio joj je konkurs koji je klub raspisao a selektor pristiglih radova bio je Brajan Rašić. Na otvaranju su proglašeni najuspešniji učesnici konkursa, i dodeljene diplome. Izložbu publika može da pogleda do 8. decembra, svakog dana, od 8 do 20 časova.
Sve informacije o najuspešnijim autorima možete da pročitate i na Fejsbuk (javnoj) grupi foto kluba.

 

 

KNjIŽEVNI KONKURS „SLOBODNA TEMA 2021.“
Kulturni centar Zrenjanina i IP Media 023 u saradnji sa Turističkom organizacijom Grada Zrenjanina po drugi put raspisuju književni konkurs pod nazivom “Slobodna tema 2021.” za neobjavljene pesme i priče. Konkurs je otvoren do 31. decembra 2021. U prilogu, na sajtu Kulturnog centra, pogledajte konkursne propozicije: https://kczr.org/knjizevni-konkurs-slobodna-tema-2021/

INFO PLUS

– DEČJA NOVOGODIŠNjA PREDSTAVA SA DEDA MRAZOM
– PONUDA ZA PREDUZEĆA
Svim javnim, privatnim preduzećima i ustanovama Kulturni centar Zrenjanina u duhu novogodišnjih praznika a u sladu sa praksom dodele paketića za decu zaposlenih u vašem kolektivu nudi kompletan zabavni dečji program i organizaciju događaja – dodele paketića. Uz dodelu paketića koje obezbeđuje vaša firma biće izvedena novogodišnja predstava sa Deda Mrazom pod nazivom „I gusari dobijaju paketiće-Paketić Džona Piplfoksa“. Uz mnogo muzike i komičnih situacija pozivamo vas da pođemo zajedno u avanturu sa čuvenim kapetanom Džonom Piplfoksom i njegovom nesutrašivom posadom i priredimo najmlađima pravu prednovogodišnju atmosferu. Proverena ekipa mladih glumaca iz Centra za kreativno odrastanje „Cekom“ će se potruditi da razveseli i obraduje decu.
– Novogodišnju dečju predstavu i dodelu paketića, u zavisnosti od broja dece, moguće je organizovati u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina po ceni od 18.000,00 dinara, Studiju Kulturnog centra po ceni od 8.500,00 dinara i u prostoru vašeg preduzeća ili ustanove po ceni od 8.500,00 dinara sa dodatnim troškovima prevoza.
– Ponudu možete pogledati i na sajtu Kulturnog centra www.kczr.org a za sve informacije i rezervaciju termina možete da se obratite na brojeve telefona Smiljane Tucakov (064/169-55-69), Ljiljane Nećakov (064/811-64-80) i Nikolete Vidaković (064/811-64-78).

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.

Podsetnik
– Programi se organizuju poštujući sve propisane i predviđene mere zaštite zbog prisustva virusa Kovid-19.

– Obavezno je nošenje maski u svim zatvorenim i otvorenim prostorima prilikom organizacije programa, ograničen broj prisutne publike, propisana dezinfekcija i držanje fizičke distance. Unapred Vam se zahvaljujemo na poštovanju navedenih mera prilikom dolaska u Kulturni centar Zrenjanina.