U toku je Javni poziv za prijavu osnovnih škola sa teritorije Srednjobanatskog upravnog okruga za dodelu besplatnih udžbenika. U skladu sa inicijativom, Obrazovanje je temelj razvoja pojedinca društva i Odlukom o podršci obrazovanju i osiguranju jednakih prilika za sve učenike, ZREPOK poziva osnovne škole da se prijave za dodelu besplatnih udžbenika za učenike drugog i šestog razreda.

Cilj ovog javnog poziva je poboljšanje kvaliteta obrazovanja, podsticanje motivacije za učenje, promocija jednakih mogućnosti i smanjenje finansijskih opterećenja porodica. Besplatni udžbenici biće obezbeđeni za učenike drugog i šestog razreda, u skladu sa Zakonom o udžbenicima.

Sve o besplatnim udžbenicima pogledajte u video prilogu OVDE

Preko ovog javnog poziva biće omogućeno da se besplatno dodele štampana izdanja udžbenika Fondacije Alek Kavčić.

U školama kojima budu dodeljeni udžbenici na osnovu ovog javnog poziva, učenicima koji nastavu prate na jezicima nacionalnih manjina, biće obezbeđeni vaučeri za kupovinu udžbenika na njihovom jeziku u novčanoj vrednosti kompleta štampanih udžbenika Fondacije Alek Kavčića za odgovarajući razred.

S obzirom na to da neki učenici zbog socijalnog statusa imaju pravo na besplatne udžbenike od države, kao i učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom (Zakon o udžbenicima, Finansiranje udžbenika sredstvima budžeta Republike Srbije, Član 10), molimo vas da za ove učenike ne upućujete zahtev, jer će te udžbenike svakako dobiti zahvaljujući sredstvima iz državnog budžeta.

Svaka osnovna škola iz Srednjobanatskog okruga može podneti prijavu za dobijanje besplatnih udžbenika za svoje učenike putem elektronskog obrasca koji je dostupan na internet stranici ZREPOK-a.

 

Prijava se podnosi na sledeći način:

Popunjenu, overenu i skeniranu prijavu škola šalje putem mejla na: zrepok@gmail.com.

Zainteresovane škole prijave mogu da podnesu najkasnije do 25. marta 2024. godine.

„Nakon isteka roka, komisija će pregledati sve prijave i doneti odluku o dodeli besplatnih udžbenika. Podsećamo škole da je ova inicijativa deo našeg kontinuiranog napora da obezbedimo kvalitetno obrazovanje za sve učenike i da im omogućimo jednake mogućnosti u školovanju“, ističu iz ZREPOK-a.

Za dodatne informacije i pitanja,  kontaktirajte Izabelu Balint Markov, putem adrese za prijem elektronske pošte: zrepok@gmail.com

„Fondacija Alek Kavčić“ ima komplete udžbenika za osnovnu školu, za razrednu nastavu (od 1. do 4. razreda) i predmetnu nastavu (za 5. i 6. razred). Veći deo udžbenika za 7. i 8. razred, takođe je na raspolaganju učenicima, dok su ostali udžbenici za ova dva razreda trenutno u izradi.

Besplatni udžbenici „Fondacije Alek Kavčić“ mogu da se pregledaju i preuzmu u PDF formatu na internet stranici www.besplatnabiblioteka.com.

Udžbenike u štampanoj formi učitelji i nastavnici mogu da naruče putem sajta „Kutak za nastavnike“ na stranici www.interaktivnabiblioteka.com/kutak-za-nastavnike/ i besplatni primerci štampanih izdanja stižu na adresu naručioca.

Udžbenici „Fondacije Alek Kavčić“ prošli su sve potrebne procedure i imaju rešenje Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Pomenuti udžbenici u izdanju „Nove škole“, „ArhiKnjige“ i udžbenici za učenje stranih jezika, u izdanju „New Age Publishing“ nalaze se u Katalogu udžbenika Ministarstva prosvete. U svakom udžbeniku (na drugoj ili poslednjoj stranici) nalazi se broj rešenja Ministarstva prosvete kojim je udžbenik odobren.

Udžbenici „Fondacije“ pisani su po važećim Planovima i programima nastave i učenja i imaju sadržaje koji vode ka ishodima predviđenim planom i programom.

Na sajtu „Kutak za nastavnike“ prosvetni radnici imaju na raspolaganju dodatne materijale koje mogu da koriste u nastavi kao što su: pripreme za časove sa radnim listićima, blic proverama znanja, dodatnim zadacima i materijalima. Za razrednu nastavu učiteljima i učiteljicama su na raspolaganju i testovi sa rešenjima za srpski jezik, matematiku i svet oko nas, odnosno prirodu i društvo. Trenutno su u pripremi i zadaci za takmičenja iz matematike u razrednoj nastavi koji će prosvetnim radnicima biti na raspolaganju od početka naredne 2024/2025 školske godine. Svi ovi
materijali dati su i u Word formatu što nastavnicima omogućava da unose željene izmene.

„Fondacija Alek Kavčić“ ima i udžbenike u elektronskom obliku, kojima se može pristupiti putem sajta www.interaktivnabiblioteka.com. Za pristup udžbenicima nisu potrebni posebni kodovi i udžbenici su potpuno besplatni. Udžbenici sadrže dodatne materijale, zadatke, video, audio i muzičke priloge koji se mogu koristiti u nastavi, ali ih učenici mogu koristiti i samostalno, za rad od kuće. Platforma na koju su postavljeni elektronski udžbenici omogućava umrežavanje odeljenja i daje mogućnost nastavniku da prati rad svakog od učenika.

U želji da promoviše nastavničku profesiju, osnaži vredne i kreativne prosvetne radnike koji doprinose zajednici i društvu „Fondacija“ je ustanovila Prvu srpsku nastavničku nagradu „Prosvetitelj“, o čemu se svi zainteresovani mogu informisati putem sajta www.prosvetitelj.rs.

INFORMACIJE O CENAMA

Savet roditelja škole ima pravo da učestvuje u postupku izbora udžbenika koje će njihova deca koristiti u nastavi (Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Član 130 3a, https://www.paragraf.rs/propisi/zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.html), a nastavničko veće donosi odluku koji će udžbenici biti u u potrebi (Zakon o udžbenicima, Član 34 https://www.paragraf.rs/propisi/zakon-o-udzbenicima.html).

Škola kao javna ustanova koja propisuje obavezu korišćenja udžbenika koje plaćaju, odnosno kupuju roditelji, dužna je da omogući korišćenje udžbenika koji su najpovoljniji roditelje (Zakon 0 upravnom postupku, Član 6 (2) za opštem https://www.paragraf.rs/propisi/zakon-o-opstem-upravnom-postupku.html).

Svi udžbenici Fondacije Alek Kavčić izrađeni su po visokim tehničkim i grafičkim standardima i imaju rešenja Ministarstva prosvete Republike Srbije za upotrebu u nastavi. Ovi udžbenici mogu se besplatno preuzeti u PDF formatu. Takođe, Fondacija obezbeđuje ove udžbenike i u štampanom formatu, ali višestruko jeftinije od udžbenika ostalih izdavača, jer se štampaju po ceni od 2,2 dinara po strani.

POREĐENJE CENA UDŽBENIKA

Cene kompleta udžbenika drugih izdavačkih kuća za 2. razred osnovne škole kreću se od 8.590 do 14.755 dinara. Cena istog tog kompleta udžbenika „Fondacije Alek Kavčić“ iznosi 2.154 dinara, što znači da se izborom ovih udžbenika može ostvariti ušteda od 6.436 do 12.601 dinara.

Kada su u pitanju udžbenici za 6. razred OŠ, cene kompleta udžbenika drugih izdavača kreću se od 13.000 do 20.780 dinara. Isti takav komplet udžbenika Fondacije Alek Kavčić košta 5.680 dinara, tako da se izborom ovih udžbenika može ostvariti ušteda od 7.320 do 15.100 dinara.

Fondacija Alek Kavčić ima komplete udžbenika od 1. do 6. razreda. Takođe, ima i veliki broj udžbenika za 7. i 8. razred OŠ, a cele komplete i za ova dva razreda će imati do početka školske 2025/2026 godine jer je njihova izrada u toku.

Osim besplatnih udžbenika u PDF formatu i najjeftinijih štampanih udžbenika u zemlji, Fondacija ima i udžbenike u elektronskom obliku, koji su potpuno besplatni.