FOTO: Demokratska stranka Zrenjanin

Zrenjanin- Građanska neposlušnost u vidu blokade puteva jeste kršenje nekih zakona, ali s ciljem da se privuče pažnja javnosti na velike nepravde i velike propuste u drugim zakonima. To je i efikasan način pritiska na vlast koja ignoriše sve druge institucionalne i vaninstitucionalne pokušaje da se mnoge nepravde i propusti u društvu isprave- ističu iz Građanskog preokreta.

Sapoštenje članova Upravnog odbora Građanskog preokret prenosimo u celosti:

„Blokade puteva će biti mirno iskazivanje građanske neposlušnosti. Pozivamo policiju da ne primenjuje silu prema okupljenim građanima, već da ih zaštiti od eventualnog napada huligana kakve smo videli prošlog vikenda u Šapcu i Zrenjaninu. Članovi Upravnog odbora Građanskog preokreta biće 4. decembra u 14 časova na blokadi magistralnog puta Beograd-Zrenjanin, kod protivzakonitog gradilišta fabrike autoguma Linglong.

Zrenjaninci imaju dodatan razlog da se okupe baš na tom mestu, jer je izgradnja fabrike guma Linglong izrazit primer bezakonja, uništavanja prirodnih dobara i nepoštovanja građana i njihovih prava. Po novom zakonu o ekproprijaciji, koji je jedan do razloga blokada, bilo čija imovina može biti oduzeta za potrebe smeštaja mašina ili radnika Linglonga, zato što je Vlada Srbije izgradnju te fabrike proglasila projektom od posebnog značaja“.

 

Takođe, povodom najave blokade magistralnog puta Beograd- Zrenjanin oglasila se i Poverenica Gradskog odbora Demokratske stranke u Zrenjaninu Alisa Kockar koja je  poručila da Demokratska stranka uvek stoji uz građane, pa će tako podržati i protest koji su poljoprivrednici Banata, u ime svojih udruženja i Skupštine slobodne Srbije, i Građanski preokret zakazali za subotu u 14 časova.

„Pridružićemo se blokadi magistralnog puta Beograd-Zrenjanin, kod gradilišta fabrike autoguma Linglong, jer želimo da pružimo podršku građanima u borbi za svoja prava. Biće to miran protest, pa ovim putem pozivam policiju da ne primenjuje silu jer za tim neće biti potrebe, a iskreno se nadam da ovoga puta neće biti huligana koji će imati samo jedan cilj – da izazovu nerede, kao što je to bila situacija prošle subote u Šapcu,“ izjavila je Alisa Kockar.