Zrenjanin- Sednica Gradskog veća, dvanaesta po redu u aktuelnom sazivu, održana je danas u Baroknoj sali Gradske kuće. Na dnevnom redu ove sednice, kojom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, bilo je čak četrdeset tačaka, među kojima i utvrđivanje Predloga Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2022. godinu, o čemu je izvestila Euđenija Besu, iz Odeljenja za finansije Gradske uprave.

Članovi Gradskog veća usvojili su danas i Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2021. godinu u periodu januar – jun 2021. godine, Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2021. godinu u periodu januar – septembar tekuće godine, kao i programe poslovanja javnih preduzeća i ustanova i predloge rešenja o davanju saglasnosti na izmene statuta pojedinih preduzeća i ustanova.

Poređenja radi, projekcijom budžeta za ovu godinu, o kojoj su gradski većnici raspravljali pre godinu dana, sredstva su iznosila 4,4 milijarde dinara, dok je sada, u projekciji budžeta za 2022. godinu, taj iznos uvećan za čak 44 odsto i dostiže gotovo 6,4 milijarde dinara.

Gradonačelnik Simo Salapura ocenio je, nakon zasedanja, da je najvažnija svakako bila tačka koja se ticala usvajanja nacrta odluke o budžetu za 2022. godinu i da je stanje u budžetu značajno bolje, zahvaljujući, pre svega, podršci Republike i dolasku velikih investitora u naš grad.

– Pored toga, bitno je bilo da vidimo i predloge programa poslovanja naših javnih preduzeća i ustanova. Kada je u pitanju budžet za 2022. godinu, on je projektovan na 6.387.000.000 dinara a ova projekcija urađena je na osnovu analiza primanja i prihoda u prva tri kvartala u prethodnoj godini, odnosno u tekućoj godini, naravno imajući u vidu činjenicu o lokalno-ekonomskom razvoju i lokalno-ekonomskim prilikama koje se dešavaju u našem gradu, pre svega one koje se odnose na investicije koje su u toku ili koje će se realizovati naredne godine – naveo je gradonačelnik razloge za značajno uvećan budžet i dodao da su tome doprineli i republički transferi, usmereni ka daljem investicionom razvoju.

– Treba uzeti u obzir i činjenicu da smo ove godine imali i dosta prihoda od transfera viših nivoa vlasti, u pitanju je gotovo 500 miliona dinara koje smo dobili od Republike za opremanje naše zone “Jugoistok”, a kada je u pitanju sledeća godina i sledeći budžet, gotovo dvadeset procenata takvog budžeta ide na investicije. Tu se, pre svega, misli na infrastrukturno opremanje različitih lokaliteta, održavanje saobraćajnica, zatim donošenje planova detaljne regulacije, izgradnja kanalizacije u nekoliko naseljenih mesta, za bušenje bunara i određene investicije u sportu, kao što je završetak našeg stadiona, dakle, druga faza adaptacije Gradskog stadiona. To su neke od najznačajnijih stvari koje radimo, a naravno vodićemo računa o ekologiji i socijalnoj komponenti koja će takođe biti dosta zastupljena i očekujemo da odbornici usvoje budžet na narednoj sednici Skupštine grada – rekao je gradonačelnik Simo Salapura.