Osnovnu školu “1. oktobar” u Botošu danas su posetili predsednik Saveza za školski sport Srbije Željko Tanasković, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, generalni sekretar Saveza za školski sport Vojvodine Jovan Lekić i generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković i tom prilikom uručili donaciju Saveza za školski sport Srbije – sportske rekvizite za nastavu fizičkog vaspitanja i sportske aktivnosti učenicima škole.

Sportska sala škole – Sportski dom “Aleksandar Aleksandrovič Kareljin” od danas je bogatiji za nove rukometne golove, odbojkašku mrežu sa nosačima i komplete lopti za fudbal, košarku, odbojku i rukomet, koje su mališani na času fizičkog vrlo brzo isprobali.

Predsednik Saveza za školski sport Srbije, nekadašnji istaknuti odbojkaški reprezentativac Željko Tanasković, kaže da se upravo u manjim sredinama, kakav je i Botoš, regrutuju i stvaraju budući šampioni.
– Ovo je peta godina kako Savez za školski sport Srbije, zajedno sa Ministarstvom omladine i sporta i lokalnim samoupravama, oprema rekvizitima školske sportske objekte. Želja nam je da sport kod dece bude svakodnevnica i da u njima usadimo svest o važnosti sporta, pre svega sa zdravstvenog aspekta. Činimo sve kako bi se deca bavila nekim vidom fizičke aktivnosti i da ne postoje uslovi za bavljenje sportom, mi ne bi, kao država, pravili ovakve sportske rezultate. Postoji, dakle, sistem koji funkcioniše i koji uvek selektuje nove igrače, ali je jako bitno da i ovakve akcije budu što prisutnije i da ovakva vrsta donacije odlazi školama kojima je najpotrebnija – istakao je Tanasković.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura napomenuo je da je, prilikom otvaranja nove vrtićke grupe u školi, istaknuta inicijativa da se sportska sala u Botošu dodatno opremi rekvizitima i time unapredi nastava fizičkog vaspitanja.
– Ovde se neguje sportska tradicija i ima dovoljno zainteresovane dece da tu tradiciju nastave, postoje i sportski resursi koji treba da se iskoriste i s obzirom na prošlogodišnju agendu “Evropskog grada sporta”, mi nastavljamo s tim aktivnostima i bitno nam je da imamo i vrhunski sport, sportske objekte i kapacitete u gradu, ali nam je jednako značajno i da u naseljenim mestima imamo decu zainteresovanu za sport, škole i mesne zajednice koje podržavaju sve sportske aktivnosti. U svemu tome pomaže nam i Savez za školski sport Srbije, s kojim nastavljamo saradnju i na drugim projektima, pre svega mislim na beplatne školice sporta, kakve funkcionišu i u Botošu – kazao je gradonačelnik.

Na donaciji se zahvalio i predsednik Saveta MZ “Botoš” Branislav Lazić, koji je takođe podsetio na sportsku tradiciju sela i istakao da su trenutno trojica rvača pionirskog uzrasta iz Botoša najbolji u zemlji, kao i da su fudbaleri u vrhu Vojvođanske lige.

– Ovaj dom sportova uvek je pun dece i mesna zajednica se trudi da im obezbedi što bolje uslove za bavljenje sportom. Ova donacija svakako ide u prilog tome – kaže Lazić.

Osnovnu školu “1. oktobar”, zajedno sa pripremnom predškolskom grupom, pohađa više od 170 dece, koja imaju dobre uslove za nastavu i bavljenje sportskim aktivnostima, u sali koju koriste i meštani Botoša.

Predsedniku Saveza za školski sport Srbije Željku Tanaskoviću gradonačelnik Simo Salapura uručio je simboličan pasoš “Evropskog grada sporta”, a za njega i predstavnike Saveza za školski sport Vojvodine priredio je i prijem u Gradskoj kući.

Izvor:zrenjanin.rs