U Savremenoj galeriji u ponedeljak, 31. januara sa početkom u 19 časova, svečano će biti otvorena izložba fotografija pod nazivom „Moj izbor“. Autori izloženih fotografija su Tomislav Peternek, Imre Szabo, Goran Kukić, Nino Rakićević, Željko Sinobad i Igor Mandić.

Kako bi rekla Susan Sonntag – „Fotografija je tanak isečak prostora i vremena.“ Taj  prostor i vreme kroz svoj objektiv zapisali su, po mom mišljenju, fotografi koje sam želela da okupim na jednom mestu da snagom svojih fotografija, biografija i strašću u svom stvaralaštvu potvrde „svet koji su uhvatili oko sebe i izrazili svet u sebi“.

Bezvremeni stil koji pruža crno-bela fotografija najviše doprinosi odražavanju najvišeg stepena apsolutne realnosti i u potpunosti zadržava realističnost scena koje su prikazane. U tome je tajna, ali i lepota crno-belog senzibiliteta.

Kroz ovu izložbu prožeta je prošlost, sadašnjost i budućnost. Mada neki teoretičari govore kako prošlost i budućnost ne postoje i da je sve sadašnjost – sada i ovde. O tome govore ove fotografije – o čoveku, pokretu, ljudskoj snazi, senzualnosti, kontrastu, psihološkom obrtu nevezano za vremensku odrednicu. One su fotografski, činjenični dokaz, ne samo susret fotografa i događaja, one su potvrda jednog vremena i njegovih junaka.

Od „Novogodišnjeg jutra 1961.“ Tomislava Peterneka, preko „Quo vadisa…“ Imrea Szaboa, „Liberto 20“ Gorana Kukića, pariskog modnog mirisa Nina Rakićevića, „Ribara“ Željka Sinobada, „Singl mother“ Igora Mandića, sve su one memento mori. “Učestvuju u nečijoj smrtnosti, promenljivosti i ranjivosti“, podvukla bi Susan Sonntag, a ja bih dodala za beskraj, za istoriju, za nezaborav.

Piše: Mia Medaković, novinar

 

Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati do 14. februara 2022. godine.