U februaru 2019.godine osnovana je pjevačka izvorna grupa Ercegovina Sečanj. Poštovanje i negovanje kulture i tradicije hercegovaca je osnovni cilj ove pevačke grupe.

Naziv Ercegovina nije slučajan, tako su izvorno naši stari zvali naš zavičaj, kazu članovi ove grupe.

Pevačka grupa postoji više decenija, ta stara postavka dobila je brojne nagrade i bila izuzetno priznata još u vreme stare Jugoslavije, tada su ti stari flanovi pevali u okviru KUD-a „Vlado Tomanović“ koje ima višedecenijsku tradiciju.

Zvučna su imena u ovoj postavci i još uvek se rado spominju: Stanko Rogan, Sava Grubačić, Ljubomir i Milan Tomović i mnogi drugi. Neki od njih na žalost nisu sa nama, ali su ostavili značajan trag u očuvanju hercegovačke gange.

Grupa je neko vreme pauzirala, ali su se pre tri godine opet okupili i njima se pridružili potomci nekadašnjih velikih gangasa. Nije slučajno da je baš u ovom selu napravljena ova grupa, jer je  Sečanj naseljen nakon drugog svetskog rata iz Bileće, Trebinja, Nevesinja, Mostara, Konjica, Gacka i taj narod danas čini više od devedeset procenata lokalnog stanovništva.


Pjevačka izvorna grupu „Ercegovina“ima dvadesetak članova, a gotovo polovina je podmladak što je dokaz da se tradicija prenosi sa kolena na koleno. Zahvaljujući starijim članovima Mirku Vukoju i Janku Bratiću neguje se pravilan način ganganja i od njih se najviše uči.
Darko Šukić je nešto kasnije stigao iz zavičaja pa svojim znanjem upotpunjuje kvalitet grupe, Majo Milošević od ranog detinjstva koristi gusle i odrasta uz hercegovački način pevanja, pa to danas prenosi i na svoju i bratovu decu.

Jedan od vodećih glasova Mićo Babić kaže da je najveće zadovoljstvo po izlasku na binu upravo reakcija publike, to je ono što nas dodatno motiviše osim velike ljubavi prema zavičaju.

Ova grupa ne neguje samo narodnu pesmu vec i nacin govora, kroz nastupe i tekstove predstavljaju i stare običaje, često i autentične pošalice. Gusle, tradicionalni instrument upotpunjuje svaki nastup, a škola guslanja već ima više polaznika.

Izvorna grupa poseduje i dokumentarni film „Hercegovci put Banata“ koji govori o putu i naseljavanju Banata ljudima iz Dinarskih predela.

Ljubav prema zavičaju ogleda se i kroz sport, Rukomentni klub Hercegovina, fudbalski klub Bilećanin, ne daju da se zaboravi poreklo, a svaki od njih iznedrio je velika imena pa i reprezentativce.

Pre tri godine je prvi put održano i „HERCEGOVAČKO SIJELO“ koje je okupilo veliki broj raseljenih sečanjaca, goste iz Bileće i mnoge prijatelje.
Svaki put pred sijelo održan je program u domu kulture, prikazani su običaji veridbe, svadbe, ali i drugi dogadjaji na autentičan način.
Članovi grupe obećavaju da će i dalje ostati na istom putu, a da su planovi za budućnost veći od svega do sada urađenog.

Izvor :NMR Info