Ove godine, po drugi put za redom organizovan je književni konkurs „Slobodna tema 2021.“ Svoje radove u dve kategorije, poezija i proza poslalo je stotinjak učesnika iz naše zemlje, zemalja iz regiona i iz inostranstva. Ukupno je pristigo 243 rada od 109 autora, (77  proznih i 166 poetskih radova). Žiri u sastavu: Maja Bogosavljev, profesor srpske književnosti i jezika iz Beograda, Miodrag Brkin, književnik i predsednik Književnog kluba “Duško Trifunović” iz Kikinde i Maja Pandurov, književnica i predsednica žirija iz Zrenjanina, doneo je odluku da nagradi i pohvali sledeće autore:

 

POEZIJA:

 

  1. “Bol je neko moj” – Milovanović Saša Saška (Beograd)  i “Noć na Panonskom moru” –  Dragica Beka Savić (Bačka Palanka)
  2. “Sat” – Marija Lakesić (Jagodina)
  3. “Tvoja krila”- Snežana Tomin (Kikinda)

 

Pohvale : Glosa na stihove pesnika Miloša Crnjanskog –“Putevi naši” – Dragana Ranđić (Požarevac), “Selice” – Miroslav Pavlović (Krnjevo), “Ptice rugalice” – Miodrag Čabarkapa (Podgorica), “Šarenilo života” – Miloje Veljović (Beograd),  “Gubici” –  Nikica Banić (Inđija), “Život u parčadima” -, Samir Suljić  (Sladna – BIH) , “Azzubilah”- Snežana Ostojić (Beograd), “Zapis duše” – Irena Bodić (Žabalj).

 

PROZA:

 

  1. “Ljubav uistinu ne umire” – Dušan Mijajlović Adski (Niš)
  2. “Priča” – Ivan Tošin (Radojevo)
  3. “Đavo i pisac”  – Tijana Branković (Beograd)

 

Pohvale: “Dva dinara” – Olivera Mitić (Smederevo), “Nagoveštaj spokoja” – Zoran Bar (Beograd),  “Savremena studentska bajka” – Stamen Milovanović (Niš), “Avanturistički duh u sjaju lugarnice” – Radmila Stojanović (Zrenjanin), “Školjka bele boje” –  Marina Babić (Zrenjanin), “Pernata zmija”- Borislav Batin (Novi Beograd).

 

 

Nagrađeni, pohvaljeni i odabrani radovi će se naći u zajedničkom zborniku a nagrade u vidu zahvalnica kao i krstarenje brodićem za prošlogodišnje i ovogodišnje učesnike  biće upriličene u toku leta za kad je planirana i promocija zbornika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REČ ŽIRIJA

 

Žiri je ove godine imao pred sobom odgovoran zadatak da prođe kroz stvaralački rad autora koji su poslali  žanrovski i tematski šarolike radove. Svako od nas se povodio određenim  kriterijumima da bismo na kraju doneli kompromisno rešenje da izdvojimo ove radove. To ne znači da oni koji nisu nagrađeni i pohvaljeni nemaju određeni kvalitet i zbog toga ćemo za zbornik izabrati radove koji su bili selektiovani  a nisu se našli među objavljenim imenima i o tome će učesnici  biti blagovremeno obavešteni.  Lično sam zadovoljna kvalitetom radova i napretkom u odnosu na prethodnu godinu a kolege koje su po prvi put u žiriju su izneli svoje mišljenje za pojedine i sveukupne radove.

Maja Panduov,  Zrenjanin, 2022.

 

  „Noć na Panonskom moru“, Dragica Beka Savić

Pesnik personifikuje nebeski svod koji krvari, kojim jezde vatrene kočije, dočaravajući na taj način zalazak Sunca na horizontu ravnice, pesnikovog zavičaja. Virtuozno uklopljen stih koji se ponavlja u svakoj strofi – „nebeske njive mesec ore“, oživljena zlatna žitnica koja spava, „srebrna korona brazde obasjava“, dok u letnjoj noći, autentično, „kere na daleke zvezde laju“, slike su skladno uklopljenih stihova ove izuzetne deskriptivne pesme,  koji umetnički i stilski prikazuju noć na Panonskom moru.

 

  „Putevi naši“, Dragana Ranđić

Neizvesnost zbog mogućeg ponovnog susreta, ukrštanja puteva, čežnja za pogledom, večita pitanja – šta će se dogoditi sa njima i gde su, naposletku, čine magiju ove ljubavne pesme. Zanimljivo i umetnički zahtevno uklopljeni stihovi pesnika Miloša Crnjanskog u glosu „Putevi naši“ ističu kvalitet pesme.

 

 „Selice“, Miroslav Pavlović

Veoma vešto, poštujući formu soneta, na metaforičan, slikovit način, koristeći osmerce, pesmom „Selice“ pesnik je prikazao „visinom glasnog uzleta“ stasavanje mladih ljudi.

 

Maja Bogosavljev, Beograd 2022.

 

 

U DUBINI ŠKRINJE

Svi mi ponaosob nosimo ožiljke prošlosti bili oni lepe ili ne i taj kofer uspomena često neželjeno vučemo sa sobom. Međutim, pesnici, pisci i umetnici jedino imaju tu privilegiju da otvore tu škrinju i njen sadržaj podele sa svetom. Bez bojazni da će ih neko osuditi i obeležiti. Tako i u ovom skromnom zapisu, autori iz raznih krajeva, raznolike starosne dobi dele sa vama svoje najveće tajne ispisane u pesmi ili prozi onako kako najbolje znaju. Dele sa vama, dragi čitaoci, svoju bol, tugu, sreću i svoje najveće strahove. Uspone i padove.

I sada, nakon iščitavanja svih ovih  slova, teško mi je da donesem odluku ko je favorit. Neko mi je dotakao srce, a neko dušu. Neko me je naterao da se vratim u prošlost, a neko da zavirnem u budućnost. Celina koju predstavlja ovu knjigu bih jednostavno nazvao život. Razdoblje iskrojeno da odgovara svim realnim i imaginarnim vrednostima koja nas okružuju.

 

Miodrag Brkin,

književnik

Kikinda, 2022.