Grad Zrenjanin u školskoj 2021/22. godini stipendira 134 učenica i učenika i 149 studentkinja i studenata, što ukupno čini 283 stipendije, najviše od kada se dodeljuje ova vrsta podrške. Za tu namenu, iz gradskog budžeta izdvojeno je 19,8 miliona dinara. Stipendije su usklađene sa onima na republičkom nivou i iznose 5.400 dinara za učenike i 8.400 dinara za studente na mesečnom nivou, a isplaćuju se u deset mesečnih rata.

 

Svečanost dodele ugovora upriličena je danas u Kulturnom centru Zrenjanina, s obzirom da u Gradskoj kući ne bi bilo dovoljno prostora da primi sve učenike i studente koji su zaslužili stipendije.

Pozdravljajući sve prisutne i čestitajući im na dobijenim stipendijama, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je da Grad Zrenjanin nastavlja da brine o svojim uspešnim učenicima i studentima i to je ove školske godine posebno izraženo.
– Čast mi je što stojim pred vama, koji predstavljate budućnost našeg grada i naše zemlje, i sve ono što činimo i radimo, svi kranovi i gradilišta koja su danas širom grada, sve to predstavlja znake privredno-ekonomskog razvoja i nadam se da ćete se, kada završite studije, bilo gde da studirate, vratiti u svoj grad i ovde doprineti daljem njegovom razvoju. Ako ne, neka vam naš grad ostane u lepom sećanju, ali treba da znate da ćete u njemu uvek imati mesto. Samo zajedno s vama gradimo Zrenjanin budućnosti, Zrenjanin koji će uskoro s najvećim centrima zemlje biti povezan autoputem koji donosi mnoge razvojne šanse – kazao je gradonačelnik.

Podsetiću samo da smo pre dve godine dodelili 180 stipendija, u ukupnom iznosu od 12,2 miliona dinara, prošle godine 245 stipendija, uz izdvajanja od 17 miliona, a sada 283 stipendije, za koje smo opredelili skoro 20 miliona dinara. Iznosi stipendija nisu menjani i one predstavljaju samo jedan od vidova podrške koje grad daje đacima i studentima. Iz budžeta se izdvajaju sredstva i za đačke torbe i pribor prvacima, za stručno usavršavanje studenata, autobuski prevoz, a od naredne školske godine svi mališani koji polaze u prvi razred dobiće i besplatne udžbenike – rekao je još Salapura i dodao da su to sve pokazatelji koliko Grad Zrenjanin polaže nade u mlade ljude, među kojima su verovatno i oni koji će biti nosioci razvoja našeg grada u budućnosti.

– S obzirom na sve investicije koje se dešavaju i planiraju u gradu, verujem da će Zrenjanin biti još bolje mesto za život i da će naši studenti, naši đaci, ostvariti ovde egistenciju, zasnovati porodicu i doprineti daljem razvoju našeg grada – istakao je gradonačelnik.

– Želim vam u narednom periodu, pre svega, dobro zdravlje, dobre ocene u školi i na fakultetu, a verujem da će neki od vas i sledeće školske godine biti na ovom mestu, na dodeli stipendija Grada Zrenjanina – naglasio je Simo Salapura u obraćanju stipendistima.

U ime dobitnika stipendije, zahvalile su se Nevena Antonin, učenica drugog razreda Medicinske škole Zrenjanin i Dajana Jankov, studentkinja treće godine Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Nevena Antonin poručila je da je ulaganje u obrazovanje ulaganje u budućnost i zahvalila Gradu Zrenjaninu i gradonačelniku na tome što su omogućili dodatne prihode onim učenicima koji to zaslužuju.
– Hvala vam što ulažete u nas i naše obrazovanje, a mi ćemo nastaviti da ostvarujemo što bolje rezultate, unapređujemo svoje znanje i doprinosimo našem društvu – rekla je ona.

Dajana Jankov takođe se zahvalila Gradu Zrenjaninu što na ovakav način pruža podršku studentima i što svake godine izdvaja sve više sredstava, kako bi podstakao mlade ljude na dalje obrazovanje i školovanje.
– Svojim kolegama želim sve više dobrih ocena i desetki, i sreće u daljem školovanju – poručila je ona.

Svečanosti u Kulturnom centru, uz gradonačelnika, prisustvovale su i pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Jelena Dragić.