CSC_1230_800_532Zrenjanin-Na dnevnom redu današnje sednice Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, bile su tačke koje su se odnosile na izveštaje o poslovanju zrenjaninskih javnih preduzeća za 2015. godinu, kao i ustanove Sportski objekti, a dve tačke odnosile su se na izmenu plana rada i finansijskog plana „Apoteke Zrenjanin“.

V.d direktora JKP “ Vodovod i kanalizacija“ Ivan Dević saopštio je da je ovo preduzeće prošle godine poslovalo sa gubitkom i da je to posledica dugogodišnjeg negativnog poslovanja. Zadnji pozitivni izveštaj bio je 2009 godine, na šta je predsedavajući gradonačelnik Čedomir Janjić rekao da se nada da će se taj trend promeniti.

DSC_1222_800_532Izveštaj je podneo i Aleksandar Starčević direktor JKP “ Gradska Toplana“ i ukazao da je u 2015 godini ostvareno 89 procenata od zacrtanog plana a razlog je bila topla zima i potrošilo se manje gasa, što se odrazilo na prihode ovog preduzeća.

Ostvarili smo 21 milion dinara u poslovnom delu, međutim u konačnom zbiru ostvaren je gubitak od 229 miliona, od čega je  najveći deo nastao na osnovu rashoda stare opreme. Ostatak gubitka čine kamate, jer je „Gradska toplana“  samo u 2015 godini platila 92 miliona dinara kamate „Srbijagasu“ na osnovu nasleđenog duga – rekao je Starčević i naglasio da pozitivan trend u poslovanju veoma teško može da isprati ove nasleđene probleme.

DSC_1228_800_532Govoreći o dopuni Plana rada Apoteke Zrenjanin za 2016. godinu i izmeni finansijskog plana te ustanove direktor Milan Miljuš je rekao da je Upravna zgrada Apoteke restitucijom vraćena prethodnim vlasnicima i da se zbog toga moralo pristupiti izradi novog plana rada.

– Sve ostale realizacije plana nam sada zavise od toga. Već smo pokrenuli inicijativu da se taj problem reši i imamo indicija da će to biti rešeno u narednih godinu dana – kazao je Miljuš i dodao  da je u planu Apoteke Zrenjanin  i otvaranje jedinice apotekarske ustanove u naselju Mala Amerika.

DSC_1225_800_532– U principu sam zadovoljan radom javnih preduzeća, ali samo delimično. Obavio sam razgovor sa svim direktorima i ove godine očekujem mnogo ušteda, pre svega, u samim preduzećima i da se nađu dodatni izvori prihoda – nakon sednice rekao je gradonačelnik Čedomir Janjić.

Janjić je još ukazao i da će neka preduzeća do kraja ove godine biti transformisana i praktično “sklonjena iz budžeta” jer, mogućnosti za njihovo finansiranje neće biti.

-Do kraja godine očekuje nas veliki i naporan rad, kao i u javnm preduzećima, a moja očekivanja jesu da ona budu mnogo efikasnija – kazao je još Janjić.