Svečano zatvaranje izložbe „Merak mi je…“ biće upriličeno u utorak 15. marta 2022. godine, sa početkom u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Tokom dva i po meseca trajanja izložbe preko 2600 posetilaca je videlo ovu postavku, a organizovan je i bogat prateći program koji je obuhvatio stručna vođenja, tematske večeri posvećene uživanju u vinu, hrani, muzici i igri, predavanja, dramski igrokaz sa gimnazijalcima, likovne radionice sa predškolskim i školskim uzrastom, časove filozofije, muzičke nastupe, okupljanja hedonista kao i svakodnevno ostavljanje hedonističkih predloga od strane posetilaca… Zabeležen je veliki broj organizovanih, grupnih poseta kako iz Zrenjanina, tako i iz drugih gradova naše zemlje i regiona.

Autorka izložbe Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti, će na zatvaranju izložbe dati osvrt na sve prateće programe, brojne posete kao i na specifičnosti i regovanja od strane publike tokom trajanja. Te večeri će premijerno biti izvedena i pesma „Kad se setim mila dušo“ po tekstu Jovana Jovanovića Zmaja koju će otpevati Muška vokalna grupa „Panonika“ u saradnji sa gajdašem Vanjom Ilijevim koji su bili samo neki od učesnika pratećeg programa tokom izložbe.

 

Da podsetimo: Izložba „Merak mi je…“ – Hedonizam u delima iz Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin otvorena je u Salonu zrenjaninskog Narodnog muzeja krajem decembra 2021. godine i obuhvatila je 30 slika i crteža koji asociraju na zadovoljstvo i čija tema su kafana, piće, hrana, muzika, igra, odmor u kući ili u prirodi… Na izložbi su se našli radovi Stevana Aleksića, autora čuvene žanr-kompozicije „Veseli Banaćani“, crteži Uroša Predića i Pauline Sudarski, slike Ištvana Senjija, Vladislava Vukova, Zore Petrović, Friderike Bende… Analiziranje slika i crteža iz zrenjaninske kolekcije iniciralo je pominjanje i publikovanje radova sa sličnim motivima iz fondova drugih muzejskih i galerijskih ustanova, a postavku su dopunile fotografije, kao još jedan vizuelni dokument zavičajnog hedonizma, kao i po neki stih ili prozni isečak.