Na Tehničkom fakuktetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu danas je  svečano otvorena  Međunarodna konferencija o fizičkim aspektima životne sredine, koja objedinjuje naučnu oblast fizike kao opšte obrazovni predmet i studijski program zaštite životne sredine.

 

Svečanom otvaranju konferencije prisustvovali su pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević,  članovi naučnog, savetodavnog i organizacionog odbora, kao i istaknuti profesori i istraživači sa Univerziteta u Novom Sadu. prof. dr Milan Pantić, prof. dr Miodrag Krmar, prof. dr Nataša Todorović i prof. dr Jovana Nikolov, prof. dr Ljubiša Nešić na Univerzitetu u Nišu, dr Dragan Markušev, naučni savetnik Instituta za fiziku u Zemunu, Univerziteta u Mariboru, Univerziteta Josip Juraj Štrosmajer u Osijeku, Univerziteta Crne Gore, Univerziteta Svetog Kirila i Metodija iz Skoplja, Univerziteta u Banjoj Luci, Univerziteta u Sarajevu.

Teme o kojima se razgovaralo na konferenciji su: geofizika, modelovanje životne sredine, zagađenje vazduha, efekat staklene bašte, globalno zagrevanje i klimatske promene, radijacija i životna sredina, energetska efikasnost i održivi razvoj, fizika životne sredine i obrazovanje,

„Obzirom da se konferencija pod ovim nazivom prvi put održava ove godine na našem fakultetu, počastvovani smo što posle perioda pandemije Zrenjanin, kao grad sa perspektivom, ponovo postaje domaćin naučnih skupova. Organizator konferencije je Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin“ iz Zrenjanina, a suorganizator konferencije je Prirodno-matematički fakultet iz Niša“, rekla je  prof dr Dragica Radosav.

 

Na današnjoj konferenciji  potpisan je Memorandum o saradnji između pet institucija i organizacija koje neguju spomen na lik i delo Mihajla Idvorskog Pupina, profesora njujorškog Kolumbija univerziteta poreklom iz Banata.

Memorandum o saradnji  potpisali su: prof dr Dragica Radosav u ime Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ Zrenjanina, direktor Svetislav Zakić  u ime Zadužbine i Doma kulture Mihajlo Pupin iz Idvora, Milan Božić i prof dr Branko Kovačević u ime Fondacije „Mladen Selak“ iz Beograda, dr Dragoljub Cucić u ime Regionalnog centara za talente „Mihajlo Pupin“ iz Pančeva i dr Ivan Bošnjak u ime Udruženja „Godina Pupina“ iz Zrenjanina.