Zrenjanin- Treći Internacionalni Banatski festival vina na kome je učestvovalo blizu sedamdeset izlagača iz brojnih mesta širom Srbije i inostranstva danas je održan u hali sportova „Zvonimir Zvonko Vujin“.

Festival je izložbeno-promotivnog karaktera, a ove godine prijavile su se vinske kuće, podrumi, vinari, vinogradari, idividualni proizvodjači i udruženja iz Srbije, Crne Gore, Slovačke, Rumunije i Mađarske.

Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

„Sve vas pozdravljam, u svoje lično ime, u ime Grada Zrenjanina i u ime organizatora, ali i brojnih izlagača koji su dali ogromnu energiju da se ovakve manifestacije održavaju u našem gradu i da traju. Grad Zrenjanin svakako će ih podržavati i drago nam je da se ponovo okupljamo u velikom broju i što smo u prilici da danas ugostimo goste iz drugih krajeva, a da isto tako uzvratimo posetu našim prijateljima i promovišemo naše vinare, tradiciju, privredu, ekonomiju i turističku ponudu – rekao je gradonačelnik Simo Salapura.

 

Direktor Turističke organizacije Zrenjanin Zoran Ljubotina poželeo je svima dobrodošlicu i istakao da su ovdašnji vinari, koji su osvajajući brojna priznanja mnogo učinili za naše podneblje, zaslužili jedan ovakav festival.

 

Direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković rekao da je u početku ideja festivala bila promocija domaćih vinara, vinogradara, vinski turizam, a da je danas pred nama internacionalni festival i ujedno zahvalio Gradu i gradonačelniku na svesrdnoj pomoći.

Na festivalu pored vinara svoje proizvode su izložili i proizvođači hrane, začina, prirodnih proizvoda, tinktura, melema i lekovitog bilja, a kako je i najavljeno u sklopu festival biće održana i stručna predavanja u Kristalnoj dvorani, dok je za posetioce obezbeđen i zabavni i kulturno umetnički program koji će trajati do 18 sati.

 

Istovremeno, u okviru festivala održana je i tradicionalna manifestacija, 22. Banatske vredne ruke, u sklopu koga je dvadesetak aktiva žena iz Zrenjanina i okoline predstavile hranu i tradicionalnu kulturu našeg podneblja.

 

 

Organizatori manifestacije su Kulturni centar Zrenjanina, Turistička organizacija, IP Media 023, Udruženje vinara i ljubitelja vina „Taraški vinogradi“ i JU „Sportski objekti“, a pokrovitelj je Grad Zrenjanin.