TURNEJA FILMSKOG FESTIVALA SLOBODNA ZONA U KULTURNOM CENTRU

 

U Kulturnom centru Zrenjanina  do 15. aprila gostuje 16. Turneja filmskog festivala „Slobodna Zona“. Ovogodišnja Turneja donosi najnovije filmove sa prošlogodišnje Slobodne zone koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni. Selekcijom tima festivala prikazaće se filmovi koji su osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod festivalske publike i kritike od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija. Zrenjaninska publika imaće priliku da pogleda pet filmova – tri dokumentarna i dva igrana. Projekcije se organizuju u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 časova. Ulaz je slobodan.

 

 

Rapored projekcija:

Utorak, 12. 4. – Film: «Prvi sneg»

Sredam 13. 4. – Film: «Bez kajanja»

Četvrtak, 14. 4. – Film: «Najlepši dečak na svetu»

Petak, 15. 4. – Film: «Zabavi je došao kraj»

 

 

Film: «Prvi sneg» (igr.) – režija: Hamy Ramezan /Finska, 2020, 82′

*Trinaestogodišnjak Ramin Mehdipour i njegova porodica iz Irana žive u izbegličkom centru u Finskoj. Tek što Ramin počne da uživa u školskom raspustu, porodica dobija vesti da im je zahtev za azil odbijen. Podnose žalbu apelacionom sudu i nastavljaju sa svakodnevnim životom uprkos pretećoj opasnosti od deportacije. Ramin tada kreće u novi razred i svaki momenat, svako novo prijateljstvo mu je dragocenije nego ikad pre.

 

PRVI SNEG

 

 

 

Film: «Bez kajanja» (igr.) – režija: Shariff Korver /Holandija, Grčka, 2021, 90′

*Priča prati holandske mirnodopske trupe koje imaju zadatak da sprovode mirovnu misiju na Bliskom istoku. Posle iznenadnog nestanka njihovog komandanta, tri mlada vojnika ostaju sami da čuvaju vojno vozilo na napuštenom planinskom putu. Zbog situacije u kojoj su se našli i nepodnošljive vrućine u pustinji, oni sve više gube dodir sa realnošću. Susret sa lokalnim 14-godišnjim pastirom čiju kozu slučajno ubijaju eskalira u borbu koja će zauvek obeležiti njihove živote.

 

BEZ KAJANJA

 

 

Film: «Najlepši dečak na svetu» (dok.) – režija: Kristina Lindström, Kristian Petri /Švedska, 2021, 93′

*Tokom svetske premijere filma «Smrt u Veneciji» na Filmskom festivalu u Kanu 1971. godine, briljantni italijanski režiser Lukino Viskonti je svog glumca, tinejdžera koji igra Tađa, proglasio najlepšim dečakom na svetu. Kada je ovo izgovorio, nije ni pomišljao da će time baciti senku na život mladog glumca Bjorna Andresena koji tumači ulogu. Ta senka se nad njim nadvija i sada, 50 godina kasnije. Andresen je sa 15 godina preko noći izašao iz anonimnosti i bio odabran da glumi tinejdžera iz Poljske, Tađa u koga se zaljubljuje glavni junak filma Fon Ašenbah. Ovaj film na očaravajući način razvija priču o prošlosti i životu Bjorna Andresena dodajući upravo onu magiju sadržanu i u originalnom delu Tomasa Mana.

 

NAJLEPŠI DEČAK NA SVETU

 

 

Film: «Zabavi je došao kraj» (dok.) – režija: Shannon Walsh /Francuska, Kanada, 2021, 88′

*Gig ekonomija, ultra savremen fenomen, zapravo je tržište frilenserske radne snage čija je vrednost pet biliona dolara na svetskom nivou! Milioni ljudi rade onlajn u sistemima koji se smatraju najboljim reprezentom onoga što mnogi sociolozi nazivaju ili opisuju kao „digitalni feudalizam“. Radnici Ubera, Amazona i mnogih drugih platformi iznose šta je zapravo stvarnost i koliko se razlikuje od obećanja o nezavisnosti i kontrole nad svojim radnim vremenom i primanjima. Riskantni uslovi rada, plata koja se menja bez obaveštenja, neopoziva otpuštanja usled loših ocena ili otpuštanja bez najave deaktiviranjem naloga na platformi za rad, samo su deo problema. Opisujući ljude koji su se našli u ovakvim situacijama, ovaj dokumentarac prikazuje da „magija tehnologije“ zapravo može u stvari da bude samo iluzija.

 

ZABAVI JE DOŠAO KRAJ

Povezani članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap