Četiri zrenjaninska mlada horska pevača, učenici muzičke škole „Josif Marinković“ predstavljali su naš grad i školu u projektu „Od hora u pokretu do horskog teatra“ koji se održao prošle nedelje od 26. do 30. aprila u Novom Sadu. Projekat je bio koncipiran kao „Laboratorija horskog pokreta“ u okviru koje su se kroz teorijski, praktičan i radionički rad istraživale mogućnosti koreografije i teatralizacije horskih programa. Projekat je realizovan od strane Srpske horske asocijacije, u sklopu velikog projekta “Novi Sad –  Evropska prestonica kulture  2022” i pozicioniran je u programsku platformu “Budućnost Evrope” kojoj je ciljna grupa omladina i deca starijeg uzrasta.

“Ulaganje u decu nije trošak, to je investicija!” izjavila je predsednica Srpske horske asocijacije Tamara Adamov Petijević na otvaranju ovog izuzetnog horskog projekta.

Naši omladinci Lazar Adamov, Nikola Stojković, Aleksandar Žegarac i Veljko Kostić, učestvovali su kao članovi Omladinskog nacionalnog hora Srbije u koji se biraju talentovani i perspektivni mladi pevači iz cele zemlje. U horu je pevalo 30 pevača i sa njima je radio renomirani dirigent Stefan Luterman ( Nemačka) i koreograf Lars Šajbner (Nemačka). Posle četiri dana intenzivnog i inspirativnog rada hor je prezentovao izuzetno uspešnim nastupom tri kompozicije: The Tyger, Fatiše kolo i Immortal Bach. Talentovani tenori su članovi Omladinskog mešovitog hora muzičke škole „Josif Marinković“ i za ovaj projekat ih je pripremila dirigentkinja hora Zorica Kozlovački, koja je takođe sa koleginicom Senkom Milisavljević aktivno učestvovala u radionicama, predavanjima i prezentacijama namenjenim dirigentima i prenela nam svoje utiske.

“Pre svega sam ponosna na mlade pevače i naše predstavnike u Nacionalnom omladinskom horu. Svakodnevno sam pratila njihove probe i bila svedok njihovog neverovatnog napretka i transformacije. Ovo je bilo jedno veliko, potpuno novo i dragoceno iskustvo i za pevače  i za mene. Još uvek sabiramo utiske, iz mnoštva kreativnih ideja i metoda koje su nam prezentovali vrhunski predavači: Karmina Šilec ( Slovenija) metoda – „Choregie“, Panda van Prozdej ( Holandija) metoda – „Voice and Physique”, Stefan Luterman i članovi ansambla „Choreos“ i njihova istoimena metoda. Domete horova u Srbiji na temu horskog teatra i saradnju dirigenata i reditelja izložili su nam prezentacijom svojih projekata Miloje Nikolić, Dragana Jovanović i Branislava Stefanović. Prisustvovali smo probi dečije opere „Šumska Kraljica“ koju priprema hor „Bajićevi slavuji“ sa kojima radi dirigent Ana Kovačić i facinirano ispratili koncert/performans „ Damar“ hora AKUD UNS „Sonja Marinković“ uz uvodno izlaganje dirigenta Dunje Deurić i nadrealni koncert/performans „Dream(e)scapes“ nemačkog hora „Choreos“ koji pomera sve dosad poznate granice horskog pevanja i pokreta sa svojim dirigentom Stefanom Lutermanom. https://www.youtube.com/watch?v=hVWuSNyILpg

Radujemo se sledećem velikom projektu “ Raspevani mostovi” koji će se održati u Novom Sadu od 19. do 23. jula u kojem će u mnoštvu horskih radionica/ateljea moći da učestvuju svi koji žele da pevaju od amatera do profesionalaca. Prijave su u toku a više informacija o ovom projektu možete pronaći na sajtu Srpske horske asocijacije www.cxa.rs

Svi sadržaji projekta odvijali su se u u prostoru izuzetne nove muzičke škole “Isidor Bajić” i Gradskoj koncertnoj dvorani.