Predsednik Mirović: Projekat održavanja i rekonstrukcije sale OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina među pet projekata za koje je izdvojeno najviše sredstava
07. jun 2022. 13:54:00

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore predstavnicima lokalnih samouprava, škola i sportskih centara za finansiranje 38 projekata u oblasti izgradnje, održavanja i opremanja sportskih objekata u AP Vojvodini. Za tu namenu izdvojeno je 120 miliona dinara, a među pet projekata za koje je izdvojeno najviše sredstava jeste i projekat održavanja i rekonstrukcije sale u školi “Žarko Zrenjanin” iz našeg grada.

Događaju su prisustvovali pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, predstavnici opština i gradova, a ugovor za realizaciju projekta “Danetov lavirint sreće” uručen je direktorki OŠS “9. maj” Snežani Vukić.

 

Realizacijom danas uručenih projekata unapređuje se školska sportska infrastruktura, javni sportski tereni i centri dostupni svim građanima, kao i trenažni centri namenjeni vrhunskim sportistima.

 

 

Predsednik Mirović podsetio da je formiranjem Pokrajinske vlade 2016. godine, u okviru Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, formiran Sektor za upravljanje infrastrukturnim projektima, a da je od tada, zaključno sa ovim konkursom i 120 miliona dinara koja su danas dodeljena, uloženo ukupno 728,9 miliona dinara kroz 422 projekta širom Vojvodine – i kada je reč o školskoj sportskoj infrastrukturi i kada je reč o javnim sportskim terenima, ali i o centrima koji su dostupni za sport i trening svim građanima Vojvodine.

 

– Iz godine u godinu izdvajali smo sve veća sredstva, posebno u ovoj 2022. godini u kojoj smo, kako sam rekao, izdvojili 120 miliona dinara za 38 projekata, od toga 26 projekata školske sportske infrastrukture i 12 projekata javne sportske infrastrukture. Posla ima dosta jer, pre svega želimo da ne samo u velikim gradovima, koji su po definiciji bili i ostali veliki sportski centri, ali u kojima nažalost ima dosta problema, nekima od njih povratimo stari sjaj, kada je reč o razvoju svih vidova sporta, već da i u manjim sredinama stvorimo uslove za razvoj sportske infrastrukture u potpunosti. U tom smislu očekujemo da u toku ove godine počne izgradnja nove sportske dvorane u Novom Kneževcu, a to ćemo učiniti još u tri opštinska sedišta, poput Titela, u kojima nemamo sportsku dvoranu i onda bismo mogli da kažemo da svaka opština u Vojvodini ima sportsku salu – rekao je on.

 

Predsednik Mirović je ukazao da je od ukupne sume najviše sredstava izdvojeno za pet projekata među kojima je i projekat održavanja i rekonstrukcije sale OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz našeg grada.

Naveo je i da je ulaganje u sportsku infrastukturu veoma značajno zato što brojni svetski i evropski asovi potiču iz Vojvodine.
-Dužni smo kao zajednica da vratimo dug njima i stvorimo uslove za nove sportske velikane poput Ivane Španović koja je ponikla u Zrenjaninu, a u ovom trenutku je u toku velika rekonstrukcija stadiona u tom gradu, u dve faze. U prvoj fazi smo završili rekonstrukciju atletske staze, baš one na kojoj je ponikla Ivana Španović, a sada su u toku radovi na rekonstrukciji celog stadiona, odnosno tribina, reflektori su urađeni i i imaćemo mnogo bolje uslove” rekao je između ostalog predsednik Mirović.

Ukazao je i da ćemo ulaganjem u ovu oblast imati mnogo bolje rezultate, zdraviju decu, zadovoljnije navijače i još veći broj sportista poznatih u svetu koji će doprineti afirmaciji sporta i ugledu Srbije.

Gradonačelnik Salapura rekao je da je realizacija projekta u školi “Žarko Zrenjanin” izuetno značajna i podsetio da je sportska sala u toj školi jedina školska sala u gradu dimenzija rukometnog terena, u kojoj treniraju selekcije rukometnog kluba “Proleter”a da je škola druga po veličini na gradskoj teritoriji i pohađa je oko 800 učenika.

Između ostalog, putem ovog konkursa, sredstva su izdvojena za opremanje rukometnog terena u Srednjoj stručnoj školi u Crvenki, adaptaciju postojeće atletske staze u Adi, održavanje košarkaških terena u Sportskom centru „Tikvara“ u Bačkoj Palanci, sanaciju parketa u fiskulturnoj sali u OŠ „Žarko Zrenjanin“ u Apatinu, zamenu sportskog parketa u velikoj sali hale „Mostonga“ u Sportskom centru „Soko“ u Somboru, zamenu sportskog parketa u Centru za fizičku kulturu „Drago Jovović“ u Vrbasu.
Sredstva su odobrena i održavanja košarkaškog i rukometnog terena u Rumi, zamenu stolarije u sali OŠ „Vuk Karadžić“ u Deronjama, investiciono održavanje svlačionica u Sportsko-rekreativnom centru „Jedinstvo“ u Novom Bečeju, investiciono održavanje košarkaškog terena u Senti i za druge projekte.