Sterijino pozorje održano je od 26. maja do 3. Juna, u Novom Sadu, a kompanija Gomex i ovoga puta je podržala organizaciju ove prestižne pozorišne manifestacije.

 

Najznačajniji pozorišni festival u Srbiji ove godine je održan pod nazivom „Vreme teskobe”. U takmičarskoj selekciji, po izboru dr Milivoja Mlađenovića, našlo se devet predstava, dok su o nagradama odlučivali Slobodan Skerlić, reditelj (predsednik žirija), Milena Pavlović, glumica, Slobodan Unkovski, reditelj, Petar Mihajlović, dramski pisac i Zoran Maksimović, teatrolog.

 

Sterijina nagrada za najbolju predstavu, za dramski tekst i za režiju, pripala je predstavi „Poslednje devojčice“ Maje Pelević, u režiji Kokana Mladenovića, a u produkciji pozorišta „Deže Kostolanji“ Subotica. Najbolja glumačka ostvarenja pružili su glumci iz predstave „Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića u produkciji JDP-a. Za najbolju glumicu proglašena je Sanja Marković za ulogu Cmilje u predstavi Čudo u Šarganu Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića (JDP Beograd). Za najboljeg glumca proglašen je Nenad Jezdić za ulogu Prosjaka, takođe u predstavi Čudo u Šarganu Ljubomira Simovića. Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje otišla je u ruke Marije Kalabić za predstavu Poslednje devojčice Maje Pelević, a Sterijina nagrada za kostimografsko ostvarenje pripala je Lani Cvijanović za predstavu Čudo u Šarganu Ljubomira Simovića. Specijalna Sterijina nagrada koju dobija Glumački ansambl dodeljena je ansamblu predstave Poslednje devojčice Maje Pelević.

 

U čast nagrađenih, Narodno pozorište iz Banja Luke izvelo je predstavu „Hrkači“ Nikole Pejakovića. Ovogodišnje Sterijino pozorje posetilo je oko 10 hiljada ljudi.