U okviru muzičkog programa Kulturnog centra Zrenjanina u nedelju, 12. juna predstavljen je projekat „Ariabica“. Na programu su bili barokni biseri Monteverdija, Kačinija, Persela, ali i jedne od retkih poznatih kompozitorki 17. veka, Barbare Stroci. Ovaj repertoar kvintet interpretira u posebno pisanim aranžmanima sa dinamičnim, razigranim, savremenim izrazom, ne gubeći vezu sa originalom. Publika je imala priliku da čuje intrumentaciju koja omogućava spajanje tipične arapske monofonije, zapadnoevropske polifonije i klasične džez harmonije.

Koncert je organizovan pod pokroviteljstvom Gete instituta (Goethe Institut) iz Beograda a u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina.

 

Program „Ariabica“ projektuje ideju kulturne razmene između umetnika različitih muzičkih žanrova. Iza imena krije se spoj barokne arije sa tembrom tradicionalne arapske muzike, uklopljen sa ritmičkim i improvizacionim kvalitetima modernog džeza. Kvintet čine nemačko- tuniski ansambl Beyond Borders i srpska operska pevačica Radoslava Vorgić.

 

„Ariabica“ je osnovana u leto 2021. godine i započela je svoju istoriju sa nekoliko koncerata u oblasti Manhajma. Ideja za ovu saradnju, međutim, nastala je 2017. godine tokom učešća na radionici Orient meets Occident u okviru Festivala mladih umetnika u Bajrojtu. Svi muzičari kvarteta Beyond Borders, kao i Radoslava Vorgić, godinama su redovni gosti festivala.