moda-sesira-u-nmz-1_800_597Zrenjanin- U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 15. novembra 2016. godine, u 19 časova biće otvorena izložba „Moda šešira“ autorke Aleksandre Jovanović, višeg kustosa Narodnog muzeja Šabac. Izložba je rezultat trogodišnjeg istraživanja modiskog i šeširdžijskog zanata između dva rata, a za ovo gostovanje biće obogaćena predmetima iz zbirki Narodnog muzeja Zrenjanin sa osvrtom na nekadašnju Fabriku šešira „Begej“.

moda-sesira-u-nmz_655_600

 

Izložba „Moda šešira“ rasvetljava fenomen ovog nekada neizostavnog dela odeće i odgovara na pitanja kada se šešir prvi put javlja u istoriji, prati njegovu evoluciju, predstavlja svetske kreatore i modne žurnale. Pored klasične muzejske postavke na kojoj će biti izloženi modeli ženskih i muških šešira nošenih 20-ih i 30-ih godina prošlog veka, na izložbi će kroz ambijentalne celine biti predstavljen modiski salon i šeširdžijska radionica.

Kako je izložba interaktivna posetioci će imati priliku da probaju pojedine modele šešira. Na veoma pitak ali i stručan način, izložba se obraća raznovrsnoj publici sa ciljem da podstakne radoznalost i obrazovanost.

Nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Branka Babić, kustos-etnolog.

„Šeširi su se stvarali i zastarevali, pronalazili i gubili, obnavljali i izmišljali, čuvali i propadali, uvek beskrajno savremeni u promenjivosti ili kao večiti povratnici novog. Istovremeno, oni jesu ispisali istoriju modnih trendova, koju ćemo prepoznati u tekstualnom vođenju kroz prepoznatljive forme i modne stilove, modne centre i još poznatija imena kreatora, žurnala, plakata, reklama i dr.“

(deo uvodnog teksta u katalogu autorke dr Miroslave Lukić Krstanović iz Etnografskog instituta SANU)