Zrenjanin- Po dve porodice doseliće se u Tomaševac i Belo Blato, po jedna u Perlez, Elemir i Mihajlovo, u okviru aktivnosti Ministarstva za brigu o selu dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom. Ugovore je s porodicama, u ime Grada Zrenjanina, potpisao član Gradskog veća Marinel Mendrea, a kuće su dobile porodice Radul (Perlez), Miškeljin (Elemir), Miler (Mihajlovo), Babin i Pecić-Nikolić (Tomaševac), Sič i Uzon-Paraljov (Belo Blato).

Svečanost je organizovana u Palati Srbija u Beogradu, u prisustvu predstavnika Ministarstva za brigu o selu, lokalnih samouprava na čijim se teritorijama nalaze otkupljene kuće, kao i svih porodica koje će se u njih useliti. Porodica Miler, novi stanovnici Mihajlova, došli su na potpisivanje ugovora zajedno sa dvoje dece.


Komentarišući nastavak aktivnosti Ministarstva za brigu o selu, i iiteresovanje za kupovinu seoskih kuća na teritoriji Grada Zrenjanina, gradonačelnik Simo Salapura kaže da su to dobre vesti i da ima naznaka o oživljavanju seoskih sredina.
– Sagledavajući situaciju u našim selima, u okviru akcije “Da nam sela budu bliža” koju trenutno realizujemo, čuli smo da raste interesovanje za kupovinu kuća u pojedinim naseljenim mestima, a posebno su nam na to ukazali u Perlezu, Mihajlovu, pa i Lukinom Selu, gde se broj praznih kuća smanjuje. Samo u Belom Blatu Ministarstvo je finansiralo otkup šest kuća. U Stajićevu je broj stanovnika stabilan, u Botošu su takođe povoljna demografska kretanja i to je nešto što raduje, a mi ćemo, u okviru nadležnosti lokalne samouprave, učiniti dodatne napore da naša sela komunalno opremimo i izlazimo u susret njihovim potrebama, da ona zaista budu bliža gradu – ističe gradonačelnik Zrenjanina.

Broj kuća na teritoriji grada Zrenjanina, za čiju je kupovinu Ministarstvo za brigu o selu opredelilo bespovratna sredstva, popeo se na 27, u 13 naseljenih mesta. Podsećamo da je prošle godine, kada je ova akcija i pokrenuta, potpisano 20 ugovora, a kuće su otkupljene u Belom Blatu (4), Melencima (3), Elemiru, Banatskom Despotovcu i Tomaševcu (po 2) i po jedna u Aradcu, Perlezu, Lazarevu, Zlatici, Stajićevu, Orlovatu i Botošu.
Fotografije: Ministarstvo za brigu o selu / Siniša Đukić