Mladi Kikinđani danas su u centru Zrenjanina promovisali 37. po redu manifestaciju „Dani ludaje“ koja će biti održana u periodu od 15. do 18. septembra ove godine.

Dani ludaje je manifestacija koja nudi za svakog po nešto, od jela i običaja, preko raznih takmičenja, do pesme, maskenbala, izložbi, stručnih predavanja i koncerata naših poznatih zvezda. 

U ovogodišnjem muzičkom programu učestvovaće legendarne rok grupe, trubači, svetski violinisti, kao i internacionalne zvezde pop muzike.  

KOMPLETAN PROGRAM MANIFESTACIJE „DANI LUDAJE“ U KIKINDI POGLEDAJTE   OVDE

„Ovogodišnja manifestacija „37. Dani ludaje” je na pragu. Ponosni smo što smo ostali dosledni istrajavajući da „Dani ludaje“ ostanu verni svom nazivu, odnosno – ludaji, u čiju čast je i osmišljena. Danas je poseti više desetina hiljada gostiju iz zemlje i inostranstva – Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Slovačke i Bugarske, Republike Srpske, koji su ne samo posetioci, nego i učesnici različitih programa“, rekla je članica Gradskog veća Kikinde za kulturu i obrazovanje Valentina Mickovski.

„Manifestacija tokom 4 dana nudi mnoštvo događaja. Tako se u najvećoj Gostinskoj sobi u ovom delu Evrope nađe Banatski fruštuk gde mogu da se probaju specijaliteti našeg kraja, kulturno umetnička društva prikazuju svoje sposobnosti, a maskirani predškolci naprave pravu atrakciju kada njih više od 500 prodefiluje gradom obučeni u plodove jeseni: tu su izložbe, dečije igre sa ludajom, sportski susreti, naravno neizostavni su i večernji koncerti koji upotpunjuju program manifestacije“, istakla je Valentina Mickovski i pozvala Zrenjanince da dođu na „37. Dane ludaje” i zajedno sa Kikinđanima budu deo velike svetske porodice zaljubljenika u ludaje, bundeve, tikvare…

TAKMIČENJE ZA NAJTEŽU I NAJDUŽU LUDAJU

Srž manifestacije jeste merenje najteže i najduže ludaje. Najteža izmerena lepotica ima težinu od 639,5 kilograma – proizveo je Dušan Jankov iz Novog Sada, a najdužu 366 centimetara dugačku, proizveo je Goran Lazić iz Kikinde. Goran Lazić je nosilac i Ginisovog rekorda u dužini ludaje: na takmičenju u Mozirju u Sloveniji oborio je Ginisov rekord sa ludajom dugačkom 394,5 centimetara. Svi rekordi ostvareni su u 2019. godini.