Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ predstavništva Republike Srpske u Srbiji uz bogat umetnički program održaće se od 8. do 14. septembra u više gradova.  Zrenjaninska publika će u okviru programa manifestacije u ponedeljak, 12. septembra u Kulturnom centru  moći da pogleda muzički nastup etno benda „Iva“ iz Doboja.

U bendu nastupaju i u programu učestvuju: prof. Saša Pavlović (umetnički rukovodilac, klavijature), Marijana Simić, Milica Tamamović, Ana Jovanović i Lejla Handuković (vokali), Stojana Marjanović (violina), Igor Jović (električna gitara), Marko Kovačić (bas gitara), Milan Kosić (perkusije), Saša Ristić (bubanj) i Miodrag Milekić (tonac i muzički producent).

Koncert počinje u 20 časova. Ulaz je besplatan.

„Etno grupa “Iva“ osnovana je 2004. godine u Doboju kao vokalno-instrumentalni ansambl. Ime je dobila po lekovitoj travi iva (lat. teucrium montanum) koja raste na obližnjoj planini Ozren. ,,Iva“ je danas ansambl koji se bavi očuvanjem tradicionalnog srpskog muzičkog blaga kroz moderne aranžmane u stilu world music (ethno fusion). Na repertoaru „Iva“ nalaze vokalno-instrumentalna dela iz oblasti srpske narodne i duhovne muzike, ali i tradicionalne muzike drugih naroda sa prostora Balkana. Etno fjužn „Iva“ je održala veliki broj celovečernjih koncerata i nastupa na raznim manifestacijama, svečanim akademijama, humanitarnim koncertima u zemlji i inostranstvu. Značajno je izdvojiti i da je celovečernjim koncertima otvorila međunarodne džez festivale – Nišvil 2015 i Zelenkovac 2016. „Iva“ je objavila dva nosača zvuka pod nazivima „Trava iva od mrtva pravi živa“ i „ŠljIva – Spiritus movens“ objavljeni u izdanju MP RTRS. „Iva“ je danas jedan od glavnih ambasadora kulture grada Doboja, i jedan od vodećih muzičkih ansambala na polju očuvanja tradicionalne kulturne baštine Republike Srpske. Na kraju, etno grupa „Iva“ se trudi da na svojim koncertima opravda narodnu izreku ‘Trava iva od mrtva pravi živa!’.»

 

U nastavku možete pogledati i par muzičkih numera ovog sastava: