Sednica Skupštine grada Zrenjanina, 23. u aktuelnom sazivu, održana je danas u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Zbog zauzetosti Barokne sale Gradske kuće – obuke lica koja će učestvovati u predstojećem popisu stanovništva u Srbiji – sednica je ponovo održana u prostoru gde su se odbornici okupljali tokom epidemije koronavirusa. Danas ih je, na početku sednice, bilo 45, predsedavao je Čedomir Janjić.

Odbornici su potvrdili odluku Gradskog veća o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2022. godinu, kojom se ukupna budžetska sredstva povećavaju za 4,6 odsto, odnosno nominalno za 294.482.751 dinar. Rebalansom je utvrđen budžet u ukupnom iznosu od 6,682,300,372 dinara, a po rečima gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure, višak prihoda usmeriće se na nastavak različitih investicionih radova u gradu i naseljenim mestima. Kako je objasnio nakon sednice Gradskog veća, u pitanju su radovi na unapređenju vodosnabdevanja, zameni vodovodnih cevi u gradu, izgradnji eko-česmi, kanalizacione mreže i bušenju bunara u naseljenim mestima, unapređenju sistema grejanja u pet seoskih osnovnih škola.

Gradonačelnik Zrenjanina rekao je da će samo za zamenu kotlova u osnovnim školama biti utrošeno više od 80 miliona dinara.
– Moram da istaknem da je od 33 objekta čije grejanje finansira grad, 19 objekata u sistemu daljinskog grejanja gradske toplane, a po rečima gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure, višak prihoda usmeriće se na nastavak različitih investicionih radova u gradu i naseljenim mestima. Kako je objasnio nakon sednice Gradskog veća, u pitanju su radovi na unapređenju vodosnabdevanja, zameni vodovodnih cevi u gradu, izgradnji eko-česmi, kanalizacione mreže i bušenju bunara u naseljenim mestima, unapređenju sistema grejanja u pet seoskih osnovnih škola.

Gradonačelnik Zrenjanina rekao je da će samo za zamenu kotlova u osnovnim školama biti utrošeno više od 80 miliona dinara.
– Moram da istaknem da je od 33 objekta čije grejanje finansira grad, 19 objekata u sistemu daljinskog grejanja gradske toplane, a čak 13 objekata koristi za tu namenu ugalj ili lož ulje i to ćemo morati u narednom periodu da promenimo, ovo je prvi korak, upravo kroz navedenu investiciju – naveo je gradonačelnik Salapura.

Grad Zrenjanin namerava da u narednom kratkom vremenskom periodu izgradi skoro 25 kilometra nove putne mreže, a da bi to bilo ostvarivo, usvojen je Predlog Odluke o usvajanju Projekta javno-privatnog partnerstva bez elemenata koncesije za realizaciju projekta finansiranja, izgradnje i održavanja lokalne putne infrastrukture na teritoriji grada Zrenjanina.
– Pristupanje ovakvom javno-privatnom partnerstvu je značajno, s obzirom da je grad Zrenjanin po svojoj površini druga jedinica lokalne

samouprave u Srbiji i da održava više od 400 kilometara saobraćajnica. Ukoliko sve procedure budu ispoštovane, očekujemo da s prvim prolećnim danima uđemo u taj novi investicioni proces. Podsetiću da je trenutno ukupan obim investicija na teritoriji grada, kada je u pitanju asfaltiranje, milijardu dinara, iz različitih izvora finansiranja. To je ozbiljan novac koji se ulaže u putnu infrastrukturu, ali nije dovoljan jer želimo da u svakom naseljenom mestu imamo bar po jednu veliku investiciju u toj oblasti – ocenio je ovu odluku gradonačelnik.

 

Značajan deo današnjeg rada Skupština je posvetila komunalnim odlukama i planovima generalne regulacije u tri gradske zone i naseljenom mestu Elemir. Izmenama i dopunama planova generalne regulacije “Jugoistok”, “Dolja” i “Centar” Zrenjanin stvaraju se planske mogućnosti za unapređenje korišćenja postojećih i izgradnju novih sadržaja, odnosno omogućava se realizacija novih infrastrukturnih projekata i investicija, što je slučaj i u Elemiru.

Na današnjem zasedanju, većinom glasova odbornika usvojeni su i predlozi Odluke o obavljanju komunalne delatnosti obezbeđivanje javnog osvetljenja na teritoriji grada Zrenjanina, Odluke o obavljanju komunalne delatnosti dimničarske usluge, Odluke o održavanju javnih zelenih površina na teritoriji grada Zrenjanina i Odluke o izmenama i dopunama Odluke o održavanju o obavljanju komunalne delatnosti obezbeđivanje javnog osvetljenja na teritoriji grada Zrenjanina, Odluke o obavljanju komunalne delatnosti dimničarske usluge, Odluke o održavanju javnih zelenih površina na teritoriji grada Zrenjanina i Odluke o izmenama i dopunama Odluke o održavanju komunalne higijene.

U komunalnoj oblasti usvojene su i odluke koje se tiču izmena i dopuna odluka o parkiranju vozila, o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata, opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Zrenjanina, postavljanju i uklanjanju manjih montažnih i drugih objekata na površinama javne i druge namene, o pijacama, uslovima i načinu držanja domaćih životinja i kućnih ljubimaca.

U skladu s usvojenim rebalansom budžeta, korigovani su i programi poslovanja javnih komunalnih preduzeća, ustanova kulture i drugih budžetskih korisnika grada Zrenjanina. Skupštini je prezentovan i Izveštaj o radu Saveta za zdravlje grada Zrenjanina za 2021. godinu.

Odbornici su razmatrali predloge o kadrovskim smenama na čelu javnih komunalnih preduzeća i Turističke organizacije grada, tako da su vršioci dužnosti direktora JKP “Vodovod i kanalizacija” Predrag Bodiroga i JKP “Čistoća i zelenilo” Nemanja Milinković iz tog statusa imenovani kao direktori tih preduzeća. Do smene je došlo u Turističkoj organizaciji grada, gde je dosadašnja zamenica direktora Sanja Petrović, diplomirani geograf turizmolog u hotelijerstvu, izabrana na mesto vršioca dužnosti direktora, umesto Zorana Ljubotine, kom je prestao mandat v.d. direktora.

Ova smena u skladu je s ozbiljnim iskorakom koji je grad načinio, kada je u pitanju sportski, kongresni i manifestacioni turizam.
– Informacija koju sam dobio, a koja će biti i detaljnije prezentovana, jeste da je broj noćenja u gradu značajno povećan u odnosu na isti period prethodne godine i da moramo da pratimo te trendove, i ponudom, kao grad, ali i kroz dodatno unapređenje smeštajnih kapaciteta, ugostiteljskih objekata, pa i ovih prostorija Kulturnog centra, koje treba da se prilagode nekom vidu kongresnog turizma, na primer. Moja očekivanja od novog rukovodstva Turističke organizacije grada su upravo da načinimo neku novu strategiju u ovoj oblasti – prokomentarisao je gradonačelnik Salapura izbor novog čelnika u toj javnoj ustanovi.