Vesti-  Proteklog vikenda u naseljenom mestu Perlez održana je slava sela, gde su stanovnici i posetioci ovog velikog sela u Banatu imali priliku da uživaju u veoma  bogatom i sadržajnom programu koji je održan na više lokacija u tri dana.

Na potezu sela koji meštani zovu ’’Vašarište’’ smestio se zabavni park i sva tri dana uveseljavo najmlađe posetioce. Sam početaak slavskih dana obeležili su članovi KUD’’Arsenije Teodorović’’ proslavom dvadeset godina postojanja. Sa scene u širokom dijapazonu nošnje, igrom i pesmom članovi ovog društva poručili su da ljubav prema tradiciji i čuvanjem iste briše sve razlike.

Nakon koncerta folklora sa iste scene čuli su se zvuci dobro poznatih pesama grupe Galija. Prepuno školsko dvorište gledalaca odavalo je lepu sliku. Drugi slavski dan bio je prepun dešavanja na više različitih lokacija. Na Begeju iskusni ljubitelji riblje čorbe takmičili su se čija će čorba najviše poena sakupiti i biti proglašena za najbolju, za to vreme ljubitelji vode i Begeja imali su priliku da se po Begeju vozaju čamcem sa čijim je vlasnicima Šuvak Dimitrijem i Nađ Stefanom, Savet mesne zajednice imao dogovor. U samom centru sela na spomen česmu stradalim Perležanima u drugom svetskom ratu, članovi Saveta mesne zajednice Perlez položili su venac, a Julijana Mrkonja Marić pročitala prigodan govor.

Pored česme podignut je jarbol i na njega podignuta zastava Srbije koju su pre podizanja osveštali i molitvu stradalima očitali lokalni sveštenici jerej Aleksandar Nišević i protonamesnik Petar Šljokić. Polaganju venca prisustvovali su potomci stradalih.

Nakon polaganja venaca članovi Saveta i gosti prošetali su pešačkom stazom u centru sela i u svetosavskom domu održana je svečana sednica Saveta mesne zajednice Perlez. Zvanicama na svečanoj sednici obratili su se predsednik Saveta MZ Perlez Dejana Marjanac i gradonačelnik grada Zrenjanina Simo Salapura. Početak sednice obeležilao je izvođenje pesme ’’Nedam’’ od strane Milice Dosković operske pevačice.

Od ranih jutarnjih sati tog istog dana kod spomen česme na ražnju se okretao bik. Organizator ovog događaja- pečenja i  posluženja pečenog mesa organizovalo je LU’’Jednistvo ’’ Perlez u saradnji sa savetom nesne zajednice Perlez.

Kao i sva dešavanja u vreme slavskih dana i ovo je bilo vrlo posećeno. Bika za pečenje donirao je Jan Vrška kao poklon perležanima i svima koji u dane slave dodju u Perlez.

Kasnije tokom večeri sa letnje pozornice u dvorištu MZ Perlez odjekivali su zvuci roka i bluza na koncertu koji je organizovao Omladinski klub. Tačno u ponoć nebo nad Perlezom prošarao je veliki vatromet.

Trinaestog avgusta ujutru, kao što tradicija nalaže, oštro oko sedamdeset lovaca koji su stigli sa svih strana nišanilo je i pogađalo glinene golubove na tradicionalnom takmičenju u gađanju glinenih golubova.

Posle nedeljnog ručka oko jedan sat prostor ispred zgrade MZ Perlez ispunila je graja i smeh dece uzrasta od 4 do 14 godina. Deca su se okupila, jer je savet mesne zajednice Perlez organizovao dečiju likovnu radionicu, a gost dece i organizatora bio je Slavko Živanović, vajar. Pozivu za likovnu radionicu odazvalo se mnigo dece a bilo ih je iz svih krajeva Srbije i dijaspore. Savet MZ Perlez pripremio je osveženje za učesnike i njihove roditelje.

Na košarkaškom terenu igrao se basket 3×3. Dvanaest ekipa odmerilo je snage u ovom sportu. Pobednicima trunira čestitao je i nagrade podelio Strahinja Stojačić prvak sveta u basketu.

Fotografisali:Miodrag Plavšić, Zorica Holasek, Slavko Lalić.