Zrenjanin- Počeli su radovi na obnovi vrednog primerka graditeljske baštine grada Zrenjanina – palate nekadašnje Srpske zadružne banke, potonjeg Doma sindikata, na uglu ulica Kralja Petra Prvog i Savezničke, u centru Zrenjanina. Nakon što je omeđena građevinskim skelama, radnici su iz dvorišnog dela zgrade počeli s uklanjanjem dotrajale krovne konstrukcije, što je prva faza u procesu obnove. Vrednost investicije u ovoj fazi je 20,5 miliona dinara, a finansira se sredstvima Grada Zrenjanina i Republike Srbije – Ministarstva za kulturu i informisanje.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin dobio je sredstva od Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije u iznosu od 9 miliona dinara, a grad je obezbedio dodatna sredstva u iznosu od 11,5 miliona dinara. S obzirom na to da je ovaj objekat spomenik kulture u okviru prostorno kulturne – istorijske celine “Staro jezgro Zrenjanina” i od velikog značaja za Republiku Srbiju i grad Zrenjanin, a u lošem stanju u građevinskom smislu, radi sprečavanja daljeg propadanja pristupilo se njegovoj obnovi.

Komentarišući početak radova, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da grad u ovom trenutku obnavlja tri graditeljska dela Dragiše Brašovana, istaknutog arhitekte koji je i službovao u našem gradu i ostavio značajan umetnički trag.
– Osim ovog objekta, renovira se i kuća u kojoj je živeo dr Slavko Županski, u Svetosavskoj ulici, a izdvojili smo i sredstva za obnovu zvonika jedinstvene crkve u Orlovatu, koju je oslikao čuveni Uroš Predić. Podsetiću da je Brašovan projektovao i Sokolski dom, sadašnji Dom borilačkih sportova i naša je obaveza i dužnost da brinemo o tim zdanjima i ne dozvolimo njihovo propadanje. Kada su u pitanju neki drugi objekti, najveću prepreku za njihovu obnovu čine nerešeni imovinsko-pravni odnosi, gde smo često nemoćni da, kao grad, intervenišemo tamo gde su vlasnici privatna lica – rekao je gradonačelnik.

Zgrada nekadašnje Srpske zadružne banke podignuta je sredinom 19. veka i to na šipovima, jer se nalazi na prostoru nekadašnjeg rukavca Begeja, onog koji je opasivao i zidine bečkerečke tvrđave. Godine 1920. izvršena je rekonstrukcija zgrade, po projektu jednog od najznačajnijih naših arhitekata iz prve polovine prošlog veka, pionira srpske moderne arhitekture Dragiše Brašovana. Nakon te rekonstrukcije, zgrada dobija potpuno novu fasadu i enterijer i u njoj počinje da radi ispostava Srpske zadružne banke.

U posleratnom periodu, ovde su smeštene kancelarije Regionalne privredne komore i sindikalne organizacije, kao i filijale drugih banaka i jedan broj kancelarija advokata i agencija.

Rekonstrukcija krova podrazumeva zamenu kompletnog krovnog pokrivača i sanaciju svih oštećenja u krovnom delu. U drugoj fazi, planiranoj za izvođenje tokom naredne godine, usledila bi i obnova fasadnog dela, što je takođe zahtevan posao, koji iziskuje i nova značajna finansijska sredstva.