Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, posetio je Lazarevo, kao dvadeseto naseljeno mesto u okviru radne aktivnosti “Da nam sela budu bliža”. Zajedno s gradonačelnikom, sastanku s predstavnicima mesne zajednice prisustvovali su i zamenik Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, načelnica Odeljenja za privredu Gradske uprave Jelena Travar Miljević i rukovodioci javnih komunalnih preduzeća i ustanova. Nakon sastanka, organizovana je poseta radionici za izradu metalne galanterije “Savić” i Sportskom centru “Zadrugar”, kao dobrim primerima preduzetništva i sportskog organizovanja u nekom naseljenom mestu.


Prema zvaničnim podacima poslednjeg popisa, u Lazarevu živi 2.800 stanovnika i nakon godina u kojima se stanovništvo osipalo, u mesnoj zajednici ističu da se danas sve prazne kuće, u kojima vlasništvo nije sporno, veoma brzo prodaju. Lazarevo se nalazi u “prvom prstenu” oko grada, što donosi određene prednosti, dosta je urbanistički i komunalno uređeno, ali su komunalni problemi slični kao i u drugim selima. Ono što je aktuelno i vidljivo na terenu, jeste izgradnja kanalizacione mreže, o čemu je govorio i gradonačelnik Salapura.
– Pre nekoliko godina krenuli smo sa izgradnjom kanalizacione mreže, delom sredstvima iz samodoprinosa stanovnika mesne zajednice Lazarevo, a većim delom sredstvima iz budžeta grada Zrenjanina. Ukupna vrednost ovog projekta, sa projektno – tehničkom dokumentacijom i nadzorima koji rade, uključujući i radove, iznosi 15 miliona dinara, a radiće se blizu 600 metara kanalizacione mreže u ulicama Slavka Rodića i Mladena Stojanovića, sa dvadeset šahtova. Ostali problemi tiču se vlasništva nad zemljom, što su decenijski problemi koje moramo rešavati zajedno sa višim nivoima vlasti, a ono što ovde raduje jeste da postoji potreba za otvaranjem celodnevne jaslene grupe u školi i već smo preuzeli određene korake po tom pitanju – kazao je gradonačelnik tokom posete.
Podsetio je i na neke od značajnijih projekata realizovanih u proteklom periodu, poput uređenja centra sela, regulisanja saobraćaja i postavljanja semafora na glavnoj raskrsnici, izrade urbanističkog plana, izgradnje košarkaškog terena, opremanja sale za borilačke sportove, pri Sportskom centru “Zadrugar”. Dodao je da je za sledeću godinu u planu nastavak radova na kanalizacionoj mreži i nastavak uređenja centra sela, odnosno pešačke staze, kao i završetak hrama.


– Posetili smo sportski centar, ovdašnji sportisti imaju aktivna udruženja, a na terenu smo fudbalskog kluba koji doživljava svoj novi početak i mišljenja smo da, uz ovakav resurs, i grad Zrenjanin i stanovnici Mesne zajednice „Lazarevo“ treba da podrže ovakvu priču. Ovde su i prostorije Karate kluba “Zadrugar”, poznatog i po svojim reprezentativcima i rezultatima evropskog i svetskog nivoa – istakao je Salapura.

Predsednik Saveta MZ Lazarevo Radovan Tihomirović, poput njegovih kolega u drugim naseljenim mestima, pohvaljuje aktivnost “Da nam sela budu bliža” i očekuje pozitivne efekte sastanka i razgovora.
– Ovakvi sastanci značajni su za stanovnike naseljenih mesta, jer je za njih to najbolji način da, preko izabranih predstavnika, iznesu svoje probleme koje rešava lokalna samouprava. Akcenat je danas bio na započetim radovima na izgradnji kanalizacione mreže, dinamici, kao i o svim drugim komunalnim problemima koje tište građanstvo. Krucijalni problem za nas je izgradnja kanalizacione mreže, rešavanje statusa groblja, biciklističke staze Lazarevo – Zlatica, lokalnog puta Klek – Lazarevo, a razgovarali smo i o nekim drugim temama koje smatramo važnim – rekao je on.

Radionica “Savić”, osnivača i vlasnika Saše Savića, tokom dve decenije postojanja razvila se u preduzeće za izradu metalne galanterije, sa širokim asortimanom proizvoda i trideset zaposlenih radnika. Ističe da ima puno posla, budući da proizvode cevi za grejanje, čunkove i “štediše”, koji su sada najtraženiji na tržištu. Proizvodnju organizuje na više od hiljadu kvadratnih metara.

Gradonačelnik je posebno istakao da se u ovom slučaju radi o preduzeću koje vodi porodica sa četvoro dece, a proizvodni program obuhvata više od 150 proizvoda.
– Proizvode plasiraju i na inostrano tržište i koliko smo čuli, posla ima, roba je tražena, a ono što je za nas veoma bitno jeste da su svi zaposleni iz okoline Lazareva ili samog sela, tako da takva proizvodnja u ovom selu ima održivost i čini jednu snagu sela, kada je u pitanju ekonomski potencijal – rekao je još gradonačelnik Simo Salapura.