Koronarna jedinica u Zrenjaninu je prva osnovana u Vojvodini i među prvima u staroj Jugoslaviji.

Svečanom akademijom koja je održana u Baroknoj sali u petak, 4. novembra,  obeleženo je 50 godina koronarne jedinice Opšte bolnice „Đorđe Joanović“.

Svečanoj  akademiji prusustvovali su lekari i medicinske sestre koji su kroz decenije rada doprineli radu i razvoju Koronarne jedinice zrenjaninske bolnice.

„Svečanom akademijom obeležavamo pola veka rada Koronarne jedinice u našem gradu. Želimo da ukažemo na naše sugrađane koji su iskoristili  svoje znanje, umeće i energiju davne 1972. godine i  prepoznali potrebu za uvođenje intenzivne kardiološke nege, a sve u smislu što boljeg pružanja pomoći pacijentima obolelih od  akutnih kardioloških bolesti, prvenstveno akutnog infarkta miokarda“, rekla je dr Jelena Lukuć Petrov, kardiolog, šef Koronarne jedinice i Pejsmejker centra Opšte bolnice „Đorđe Joanović“.

„Koronarna jednica je u sistemu funkcionisanja bolnice – jedna od 3 intenzivne nege u našoj bolnici, a to je vrhunac brige o pacijentu i vrhunac kliničkog lečenja za jednog pacijenta. Mi smo posebno ponosni na to da je  ova jedinica jedna od prvih u staroj Jugoslaviji, a sigurno jedna od prvih u današnjoj državi. Naša Koronarna jedinica se kroz ovih 50  godina značajno razvijala, tako da danas broji 10 kreveta koji su svi pokriveni monitoringom, imamo respiratore i svu modernu dijagnostičku i terapijsku prateću opermu, a na nju se u među vremenu nadovezali i Pejsmejker centar i  Angio sala. Ovde trenutno radi sedam kardiologa, subspecijalista kardiologije i oni su elitna jedinica zrenjaninske bolnice, lekari sa najviše godina školovanja, i posebno smo ponosni da  će se u narednim godinama taj broj  povećati za pet do šest doktora. Konstantno radimo na unapređenju rada bolnice, a posebno  intenzivnih nega, tako da smo u poslednje dve godine obezbedili najsavremeniju kardiološku opremu za brzu dijagnostiku 2 ehoa srca premijum klase i svom pratećom opreme“, rekao je direktor zrenjaninske bolnice dr Igor Kitaresku.

U ime Grada Zrenjanina zamenik gradonačelnika Saša Santovac čestitao je jubilej  lekarima, medicinskim sestrama, tehničarima, higijeničarima, kao i svima koji su dali svoj doprinos u radu Koronarne jedinice.

„Pre 50 godina osnovana je prva Koronarna jedinica u Vojvdini od tada se ljudi  koji su radili u Koronarnoj jedinici trude da  održe visok nivo i mi se  i dan-danas nalazimo u vrhu srpske kardiologije. Tokom pola veka rada jedinice veliki broj ljudi je radio, prošlo je mnogo  pacijenata i spaseno je mnogo života. Rad u intenzivnoj jedinici je jedan od najtežih poslova u medicini i mislim da je ovo jedna divan jubilej, stoga treba odati veliku počast vim lekarima i sestrama koji su radili, koji sada rade i da damo podstrek onima koji dolaze“, istakla je dr Sanja Đurin načelnik Internog odeljenja.

Dr Uroš Bačić, kardiolog i  šef Katetarizacione laboratorije istakao je da je pored inpozantnog jubileja Koronarne jedinice ovih dana  i Katetarizaciona laboratorija obeležava mali jubilej – pet godina postojanja.

„Od kada postoji Katetarizaciona laboratorija urađeno je  1500 intervencija u smislu invazivne hemodijalizne obrade i oko 250 implantacija stentova“, rekao je dr Uroš Bačić.

Kako je rad u Koronarnoj jedinici izgledao nekada podsetila je Milena Stankov, viša medicinska sestra, koja je  učestvovala u osnivanju ove jedinice davne 1972. godine.

„Sada kada vidim uspehe koje je Koronarna jedinica postigla, 1972. godina mi se čini jako daleko. Tada smo na odeljenju imali samo dva EKG aparata koja su snimala i to je bila sva oprema koju smo posedovali, ali smo znali da ćemo dobiti nove aparate monitore, defibrilatore… U tom periodu nije postojalo dvadesetčetvoročasovno dežurtsvo lekara, nego smo samo imali lekara na dežusrtvu kojeg smo zvali po ptrebi, a medicinske sestre su bile te koje su trebale biti  naučene da prepoznaju sve poremećaje ritma koji su mogli da izazovu kliničku smrt. Entuzijazam kod medicinskih sestara za učenjem je bio velik, naravno ono što je bilo veoma značajno je bilo to da tim mora besprekorno da funkcioniše, svaka karika u tom lancu morala je da funkcioniše“, istakla je Milena Stankov.

Budite u toku – skinite aplikaciju ZRklik OVDE

KORONARNA JEDINICA KROZ VREME

Prva Koronarna jedinic u Zrenjaninu, a prva u Vojvodini, osnovana je davne 1972. godine na čijem čelu je bio prim. dr Paja Stankov.

Bečkerečka bolnica osnovana je Davne 1769. godine osnovana je Bečkerečka bolnica, a 1895. godine bolnica paviljnskog tipa dobija Interno odeljenje na kojem su radili dr M. Hadafi, dr J. Štajner, dr M. Matić, dr Jasnić i dr B. Grujić.

1951. godine počela je sa radom Kradiološka služba, prva u Vojvodini čiji nečelnik je bila prim. dr Bosa Grujić

1972. godine osnovana je prva Koronarna jedinica na čelu  prim. dr Paja Stankov, jedan od osnivača,  i njegov tim.

 

 

 

 

Od 2005. godine  Svi lekari su bili obučeni za rad u intenzivnojjediinici namenjenoj lečenju obolelih od kardiovaskularnih boesti što podrazumeva i punkciju sudova, implantaciju privremenog pesmejkera, invazivni hemodinamski monitoring, KP reanimacija i srednjomedicinski kadar za asistenciju pri navedenim. U lečenju pacijenata uvodi se niz novih strategija i intenzivira primena farmakološke trombolitičke terapije na 80% pacijenata sa akutnim infarktima miokarda sa ST elevacijom.

2006. godine prema broju obavljenih prijema bolesnika kao i savremenom pristupu lečenja zauzima drugo mesto u Vojvodini odmah iza IKVBV.

2008. godine Koronarna jedinica dobija novu lokaciju u zgradi nove bolnice. Preseljenjem u nove prostorije nastvlja se sa intenzivnim eduakcijama i povećava kvalitet i nivo zbrinjavanja bolesnika sa akutnim kardiološkim bolsetima. U zbrinjavanju pacijenata najveći doprinos u tehničkom smislu pružaju dva  veštačka ventilatora pluća kojima se uspešno rešavaju najteži olici respiratorne insuficijencije i akutnog pupuštanja levog srca -primenom NEINVEZIVNE VENTILACIJE.

Uvodi se spoljašnje i unutrašnje rashlađivanje pacijenata u postreanimacijskoj komi. Uspešno se organizuje Pejsmejker kabinet na čelu sa dr Zoltanom F. Lazarom. Pod stručnim vođstvom mentora prof drDragana Kovačevića, IKVBV, adekvatno zbrinjava i leči pacijente sa bradikardnim poremećajima srčanog ritma.

02.09.2008. godine otvoren je Pejsmejker centar, treći u Vojvodini.

2013. godine Koronarnu jedinicu čine dr Zoltn F. Lazarkardiolog i šef Koronarne edinice sa hemodinamikom i Pejsmejker centra, dr Slavenka Petković Ćurić, kardiolog, načelnik Urgentnog centra, dr Jelena Lukić Petrov, kardiolog, dr Sanvila Stankov, kardiolog, dr Igor Kitaresku, kardiolog, dr Uroš bačić, kardiolog i dr Teodora Paunić Bugar, kardiolog.

2017. godine otvorena je Sala za  inazivnu kardiološku dijagnozu i započeta je edukacija lekara, rentgen tehničara i instrumentara koja i danas traje… Koronarna jedinica osim 10 kreveta nivoa intenzivnosti 2, dobija i 5 poluintenzivnih kreveta za potrebe pripreme i praćenja pacijenata nakon elektivne koronografije i postkoronarne kardiologije. Povećan je broj respiratora koji doprinosi uspehu u zbrinjavanju pacijuenata sa akutnom srčanom slabošću i respiratorno igroženih pacijenata primenom invazivne i neinvazivne ventilacije. Nastavljena je i unapređena hipotermija u zbrinjavanju pacijenata nakon reanimacije nabavkom jednokratnih ploča za rashlađivanje.

2022. godine Šef koronarne jedinice dr Zoltan Lazar, učestvovao je u organizaciji prostorai službi COVID bolnice u Opštoj bolnici Đorđe Joanović na čijem čelu je bio tokom 2020. i 2021. godine. Tokom pandemije postojala je tesna saradnja COVID  bolnice sa Koronarnom jedinicom u brobi  za uspešno zbrinjavanje kardioloških pacijenata.

Koronarnu jedinicu danas čine: dr Jelena Lukuć Petrov, kardiolog, šef KJ, dr Urooš Bačić, kardiolog, šef katetarizacione laboratorije, dr Teodora Paunić Bugar, kardiolog, dr Luka Sentivanski, klinički lekar, Sanja Cvejanov, VMS i vodeća sestra, 30 sestara i tehničara, 9 sa VSSS u zdravstvu i 2 higijeničara.

Pejsmejker centar danas čine: dr Jelena Lukić Petrov, kardiolog i šef , Martina  Ninković, vodeća medicinska sestra, Srđan Bengin, medicinski tehničar instrumetar, Edvin Horvat, viši medicinski tehničar instrumentar na edukaciji i Nenad Stojanov, medicinski tehničar instrumentar na edukaciji.

Katetarizaciona laboratoriju danas čine: dr Uroš Bačić, kardiolog i šef, Olgica markov, vodeća medicinska setrsa, Kristijan Bodo, medicinski tehničar instrumentar, Dejan Klepić medicinski tehničar instrumentar i Aleksa Šerbula, medicinski tehničar instrumentar.

Koronarna jedinica danas – sutra: dr Doru Orza, lekar na specijalizaciji interne medicine i edukaciji za invazivnu kardiološku dijagnostiku, dr Velimir Čolak, lekar na specijalizaciji interne medicine i edukaciji za invazivnu kardiološku dijagnostiku, dr Blagoje Kovačević, lekar na specijalizaciji interne medicine i edukaciji za invazivnu kardiološku dijagnostiku i dr Jakov Dabić, lekar na specijalizaciji interne medicine i edukaciji pejsmejkera.

 

Svečanu akademiju otvorio je vokalni kvartet Vita Brevis i gudački kvartet Zrenjaninske filharmonije.