Zrenjanin- U kasarni “Narodni heroj Svetozar Marković Toza”  danas je svečano obeležen dan Komande za razvoj Banatske brigade, 17. novembar, koji se obeležava zajedno s Praznikom grada Zrenjanina, odnosno danom oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu.

U krugu zrenjaninske kasarne održan je tehničko-taktički zbor, prikazom vojnog naoružanja i opreme, uz prisustvo više od hiljadu učenika završnih razreda zrenjaninskih srednjih škola. Potom je održana i svečana akademija u prisustvu čelnika zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije, lokalne samouprave, Srednjobanatskog upravnog okruga, civilnih lica na služenju u Vojsci Srbije, kao i predstavnika institucija, javnih ustanova i udruženja sa teritorije grada.

U ime Grada Zrenjanina svečanosti je prisustvovao  gradonačelnik Simo Salapura koji je istakao da Grad Zrenjanin danas slavi jedan od najznačajnijih datuma u istoriji grada, dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu i evocira uspomene na naše slavne pretke i njihove herojske vojničke podvige.

„Oslobođenje grada u Prvom svetskom ratu jedan je od najznačajnijih datuma u istoriji grada. Ostvareno je zahvaljujući herojskim podvizima srpske vojske, naših slavnih predaka čija su dela nadživela i vreme u kom su živeli i sve kasnije periode u kojima su se nalazili država i njeni stanovnici. Vojska Srbije nastavlja danas blistavu ratničku tradiciju i baštini ratne pobede na nizu frontova tokom Prvog svetskog rata, od Cera i Kolubare, do Solunskog fronta i završnih borbi za oslobođenje zemlje i naših sunarodnika severno od Dunava”, rekao je gradonačelnik.

“Ovde smo da se prisetimo i podsetimo, da se dostojno poklonimo senima i slavi boraca koji donesoše slobodu našem gradu, dalekog novembra 1918. godine. Sećajući se Velikog rata, ne možemo a da se ne setimo, da je Srbija svoju slobodu platila životima milion tri stotine hiljada stanovnika, što je u to vreme predstavljalo trećinu ukupnog stanovništva. Srbija je žrtvovala najvrednije što je imala, mladost, prolila je svoju krv, kojom je zalila temelje nove i savremene države, kao zalog budućnosti novih generacija i tako željene slobode. Zavet slobode, kao kosovski zavet, ostaće najvažnija crta i pečat srpskog identiteta”, rekao je komandant Banatske brigade, pukovnik Aleksandar Dedić i dodao da je Banatska brigada, u prethodnom periodu, realizovala više složenih zadataka iz sve tri misije Vojske Srbije.

Uručene su i nagrade zrenjaninskim srednjoškolcima, koji su pokazali najbolje znanje na takmičenju u znanju iz oblasti odbrane.

Nagrađeni su Dragoljub Golić učenik Tehničke škole- 3. mesto, Mihajlo Stojiljković učenik Medicinske škole- 2. mesto i Bogdan Poletanović učenik EGŠ “Nikola Tesla”- 1. mesto.

BUDITE U TOKU – SKINITE APLIKACIJU ZRKLIK OVDE

Uručena su priznanja pojedincima i ustanovama za pruženje podrške u realizaciji zadataka i doprinos izgradnji operativnih i funkcionalnih sposobnosti Banatske brigade.

Svečanost u kasarni “Narodni heroj Svetozar Marković Toza” svojim nastupima uveličali su Dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina i glumac zrenjanjnskog pozorišta Danijel Kovačević, koji je govorio stihove Branka Miljkovića i Milenka Rakića.