Zrenjanin-  Tokom oktobra meseca u Kulturnom centru publiku očekuje veliki broj sadržaja, koncerata, filmskih projekcija, tribina, izložbi, predstava…

 

 

„MARIJA RUČARA“
Predstava „Hleb teatra“

U sredu, 2. novembra u Kulturnom centru Zrenjanina publika će imati priliku da pogleda scensku interpretaciju zaboravljenog i zabranjivanog dela srpskih nadrealističkih pesnika Dušana Matića i Aleksandra Vuča nastalog tridesetih godina XX veka. Reč je o poemi „Marija Ručara“ koja se bavi radničkim temama u pravom smislu te reči. Danas, scenska interpretacija poeme, predstava „Hleb teatra“ pravi vezu između položaja radnica tridesetih godina 20. veka i radnica današnjice, okruženih neoliberalnim kapitalizmom i njegovim modifikacijama. Režiju i dramaturgiju predstave je uradila Sanja Krsmanović Tasić a u predstavi igraju: Marta Keler, Jugoslav Hadžić, Danilo Karapandža i Sanja Krsmanović Tasić. Predstavu su podržavali (fondacija) „Rekonstrukcija ženski fond“ (RŽF) i Kulturni centar Magacin (MKM).

O predstavi, temama predstave, položaju žena, neoloberalnom kapitalizmu, uslovima rada…
Kako se navodi:
– „Marija Ručara“ je scenska interpretacija nepravedno zaboravljenog dela srpskih nadrealističkih pesnika Dušana Matića i Aleksandra Vuča. Poema je izašla u Knjižarnici „Svetlost“ Lazara P. Vukićevića u Beogradu, 1935. godine kao prva knjiga edicije „Poezija i kritika“, ali je još pre puštanja u prodaju bila zabranjena, a nepovezani primerci uništeni.
– „Marija Ručara“ i u sadašnjem vremenu snažno progovara o položaju žene, radnice i predstavlja jasan krik obespravljene žene, kao svih nas koji smo ućutkani i čije se mišljenje i stav o gradu i zemlji u kojoj živimo ne uvažava, već je najglasniji zov profita a surovo ekspoloatatisanje ljudi, prirode, zemlje vidljivo na svakom koraku.
– Iz “Hleb teatra” navode da “Kroz ovu temu, želimo da ukažemo na potencijalne perspektive prevazilaženja i revolucionarizovanja uslova svakodnevnog života u vreme globalnog neoliberalnog kapitalizma, njegovih paradigmi, politika, tehnika kontrole, zastrašivanja, uslova rada, migracijskih režima i demokratije.”

Predstava se organizuje u saradnji beogradskog Centra za dramu u edukaciji i umetnosti – CEDEUM, zrenjaninskog CEKOM-a i Kulturnog centra.

Predstava počinje u 20 časova.

Ulaz je slobodan.

BUDITE U TOKU – SKINITE APLIKACIJU ZRKLIK OVDE

 

IZLOŽBA ANDREJA ČIKALE

Izložba radova Andreja Čikale otvara se u četvrtak, 3. novembra u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Izložba se organizuje pod nazivom Emotional Renaissance i deo je istoimenog projekta koji je začet pre više od jedne decenije. Autor navodi da je zamisao ove njegove izložbene celine sve do nedavno bila u stanju „inkubacije“. Nakon sazrevanja umetničke ideje, Andrej Čikala javnosti predstavlja oko dvadesetak crteža, skulptura, objekata, slika i multimedijalnih radova. Autor je do sada u svojoj umetničkoj praksi učestvovao na više od 30 samostalnih i grupnih izložbi, učesnik je likovnih kolonija, autor i moderator umetničkih radionica i dobitnih nagrada iz oblasti likovnog stvaralaštva za projektne ideje, video instalacije, crtež i skulpturu…

Više o izložbi i autorovu biografiju možete pogledati na www.kczr.org

– Izložba će biti otvorena do 15. novembra.

 

BIOSKOP Kulturnog centra Zrenjanina
DOMAĆI FILM „TRAG DIVLjAČI“

Nakon beogradske premijere u Kulturnom centru Zrenjanina u četvrtak, 3. i petak, 4. novembra prikazuje se najnovije domaće filmsko ostvarenje „Trag divljači“. Radnja je smeštena u 1979. godinu u vreme komunističke Jugoslavije u kojoj perspektivni novinar istražuje svirepo političko ubistvo u malom seoskom mestu u Istočnoj Srbiji i biva upleten u mračnu porodičnu dramu prepunu skrivenih tajni…
Film je režirao Nenad Pavlović. Glumačku ekipu čine: Radivoje Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Nada Šargin, Miloš Timotijević, Dragan Bjelogrlić, Milena Pavlović, Jovo Maksić, Petar Zekavica, Mirko Vlahović, Filip Šovagović i Boris Milivojević.
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=VQD4AcZXtS0
– Projekcije počinju u 20 časova
– Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije po ceni od 250 dinara.

ZABAVNI PROGRAM
MAGIČNI SVET CIRKUSA
Predstava sa neponovljivom “magijom” koju stvaraju akrobate, plesači, mađioničari i iluzionisti

U Kulturnom centru Zrenjanina u petak, 4. novembra Udruženje artista Srbije “Trapez” gostuje sa predstavom “Magični svet cirkusa”. Predstava je namenjena deci od 3 do 14 godina a i za sve odrasle koji bi se rado podsetili detinjstva. Publika će imati priliku da bude deo neponovljive “magije” koju stvaraju artisti akrobate, plesači, mađioničari i iluzionisti koji će nam pokazati svoje veštine. Predstava počinje u 18 časova i traje sat vremena.
Karte će se prodavati na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina pre početka predstave, za decu po ceni od 500 a za odrasle , po ceni od 700 dinara.

 

 

DEČJI PROGRAM
KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA

U subotu, 5. novembra sa početkom u 10 časova na Fejsbuk strani Kulturnog centra u okviru dečjeg programa održava se radionica Todorović centra koji se u krugu svog rada bavi pružanjem psihološke, psihoterapijske, defektološke i pedagoške pomoći i razvijanju potencijala dece adolescenata, porodica i pojedinaca..

U nastavku meseca svake subote u 10 časova na Fejsbuk strani održaće se radionice i programi posvećeni najmlađima prema sledećem rasporedu:

– 12. novembar
Radionica u Gradskoj biblioteci

– 19. novembar
Radionica zrenjaninskog Muzeja

– 26. novembar
Radionica škole računara ‚‚Nimiko‚‚
– ‚‚Pametno korišćenje Interneta‚‚

Podsetnik
U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

Pokrovitelji programa su: Grad Zrenjanin, „Persu marketi“ i prodavnica sportske opreme i rekvizita „Ajron“ (Iron.)

FILMSKI PROGRAM
MEĐUNARODNI FESTIVAL DOKUMENTARNOG FILMA
„Beldoks“
Kulturni centar Zrenjanina – Mala sala
– Film: „Novo jevanđelje“ – 5. novembar
– Film: „Napolju“ – 10. novembar
U okviru turneje BELDOCS EHO, međunarodnog festivala dokumenarnog filma Beldoks (Beldocs) u Kulturnom centru Zrenjanina, u toku novembra na programu su dva ostvarenja. U subotu, 5. novembra prikazuje se film „Novo jevanđelje“/The New Gospel. Projekcija počinje u 20 časova. Ulaz je slobodan.

Više o filmu:
Koprodukcija: Nemačka, Švajcarska, Italija, 2020, 107’
U Materi na jugu Italije, gradu u kome su Pazolini i Gibson snimili svoje legendarne filmove o Isusovom životu, Milo Rau i politički aktivista Ivan Sagnet zajedno stvaraju biblijsku priču koja bi teško mogla biti aktuelnija, s obzirom na izbegličku krizu u Evropi i svetski pokret Crni životi su važni.
Manifest o solidarnosti sa najsiromašnijima i o pobuni za humaniji svet.
Trejler: https://youtu.be/xfj-QMPhfzE

U okviru festivalske turneje u četvrtak, 10. 11. na programu je film „Napolju“/Outside koji će se prikazivatu u terminu od 20 časova.
– Ulaz je slobodan.

Više o filmu:
– Tokom revolucije 2014. u Ukrajini, 13-godišnji ulični dečak Roma brzo postaje poznato lice i maskota revolucije. Ali iza maskirne uniforme, sunčanih naočara i neustrašivosti krije se usamljeni dečak iz sirotišta koji pet godina kasnije puni 18 godina i iznenada se opet vraća na ulicu bez ičega u džepu osim upaljača i noža. Hoće li konačno povratiti kontrolu nad svojim životom?
Trejler: https://youtu.be/UnZ3xu9ijtE

BIOSKOP KULTURNOG CENTRA
– FILMSKI MATINE
– Film: „Dečak delfin“
– Nedelja, 6. novembar – 11 časova
U okviru filmskog matinea u bioskopu Kulturnog centra Zrenjanina u nedelju, 6. novembra u 11 časova prikazuje se dečji animirani film: «Dečak delfin» . Film je sinhronizovan na srpski jezik.

Sinopsis:
– Nakon pada aviona u more, delfin Danilo spasava malog dečaka iz pobesnelih talasa. Od tada, prijatelji, skoro braća, bezbrižno odrastaju zajedno u čarobnim morskim dubinama. Sve dok jednog dana mir njihovog radosnog malog sveta ne uništi zla hobotnica. On proteruje dečaka na kopno, gde će morati da nauči da živi među ljudima i shvati tajnu svog porekla. Novi prijatelj, dobrodušni kapetan i delfin Danilo pomoći će dečaku da se nosi sa svim nedaćama – bilo na dnu mora ili na misterioznim dalekim ostrvima. Na tom putu, očekuju vas fantastične avanture.
Trejler: https://youtu.be/_S4LEKGbrZ0

 

U okviru filmskog matinea u bioskopu Kulturnog centra Zrenjanina u nastavku meseca (novembra) na programu su i sledeći filmovi:
– Nedelja, 13. novembar – film „Baz Svetlosni“
– Baz Svetlosni je naučno-fantastični animirani film i priča o poreklu Baza Svetlosnog. Ovo je heroj koji je bio inspiriacija za nastanak igračke. Crtani otkriva kako je mladi pilot postao svemirski rendžer kako ga danas poznajemo.
Trejler: https://youtu.be/oDDFuRD__TA

– Nedelja, 20. novembar film: «Fantastika – u potrazi za zlatnim rogovima»
U čarobnoj šumi u zemlji zvanoj FANTASTIKA, dva medveda Boža i Luka krenuli su u spasonosni pohod da sačuvaju šumu od zloglasne bande lopova koji su se namerili da pronađu i ukradu zlatne rogove. Na tom putu susrešće se sa mnogim čudnim i predivnim stvorenjima…. Ali Vreme ističe! Ko će prvi do zlatnih rogova? Da li će uspeti da spasu svoj animirani svet?!
Trejler: https://youtu.be/g_qIno2Vvso

 

– Nedelja, 27. novembar film: «Čudesni svet»
– Legendarni Clades su porodica istraživača čije su razlike pretile da sruše njihovu najnoviju i najvažniju misiju.
Trejler: https://youtu.be/Q9-Ch8qB-4o

– Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcijepo ceni od 250 dinara.
– Podsećamo vas da filmske projekcije počinju u 11 časova.

 

 

TRIBINA „KRONOVA BOLEST I ULCEROZNI KOLITIS“

U Baroknoj sali Gradske kuće u utorak, 8. novembra u 18 časova održaće se tribina sa temom „Kronova bolest i Ulcerozni kolitis“. Govornici na tribini su dr Tatjana Jocić. gastoenterolog Kliničkog centra Vojvodine, dr Zoran Milenković, gastroenterohepatolog Kliničkog bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović“ iz Beograda, dr Dušan Slankamenac, gastroenterolog Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ iz Zrenjanina, Ljiljan Đaković, predsednik udruženja UKUKS Srbije i Milica Milošević, direktorka medicinskog portala “ Stetoskop info“. Moderator tribine je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa zrenjaninskog Kulturnog centra.

Više o tribini
– Kulturni centar Zrenjanina ,Grad Zrenjanin i Udruženje za Ulcerozni kolitis i Kronovu bolest organizuju stručnu tribinu na kojoj će eminentni stručnjaci iz te oblasti. Lekari Kliničkog centra Srbije , Vojvodine i Opšte bolnice u Zrenjaninu govoriti o prevenciji bolesti, pravilnoj dijagnozi i načinima lečenja Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Na tribini će se obratiti i predsednik udruženja bolesnih od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa Srbije, kao i direktorka specijalizovanog medicinskog sajta “Stetoskop info”. Takođe čućemo iskustvo našeg sugrađanina Igora Jovića kome je dijagnostikovan UK a koji je i inicirao da se na ovu bolest obrati pažnja i da se ovom tribinom pruži prilika našim sugrađanima da saznaju nešto više o samoj bolesti i problemima sa kojima se susreću bolesni i njihove porodice.

 

„SEVDAH NA NAŠ NAČIN“

„Sevdah na naš način“ naziv je muzičkog programa (koncerta) koji će se održati u Kulturnom centru Zrenjanina u utorak, 8. novembra sa početkom u 20 časova. Na repertoaru su sevdalinke ali u modernijem aranžmanu koje će izvoditi Zorica Merdanović uz pratnju dve gitare na kojima sviraju Emir Hot i Đusi Kovač. Iz ovog muzičkog tria navode da su na programu numere koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Ulaznice za koncert prodaju se na biletarnici zrenjaninskog Kulturnog centra radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 500 dinara.

 

„LjUBAV U ORLOVATU“

U Kulturnom centru Zrenjanina u petak, 11. novembra sa početkom u 19 časova biće održana promocija zbirke priča Šimona A. Đarmatija „Ljubav u Orlovatu“. Knjiga u sebi sadrži tople i nežne priče prepune emocija, sećanja i autorovih uspomena vezanih za Banat . Šimon Đarmati je pored svog univerzitetskog rada stvorio i niz značajnih ostvarenja u oblasti književnog stvaralaštva. Na zrenjaninskoj promociji autor će zajedno sa Jasminom Bukvić iz izdavačke kuće Sezam Book, predstaviti knjigu.

Da bi Vam približili knjigu navodimo par izvoda iz recenzija.

O knjizi
Knjiga je buket emocija, i ona u svakom čitaocu pokreće lavinu uspomena. Na roditelje, detinjstvo, školske dane, drugarice i drugove, učitelje i nastavnike, komšije. Prašnjavu ulicu. Malu buregdžijsku radnju. I staru vrbu na obali reke. U knjizi se nalaze tople i nežne priče pune sentimenta, koje su nam možda u ovom sumornom vremenu potrebnije neko ikada.

– Kad se umire, poslednji nestaju mirisi. Ili behu prvi, pa saznaš da život više nema smisla ‒ obesmišljen bez mirisa zaprške. I da čili ili je već iščilio. A priču valja pročitati, hoću reći, razumeti, tačnije ‒ osetiti čulima. Evo još jedan pasus iz ove potresne priče da to ilustruje „Kako je tišina bolna. Kako su zidovi nemi. Kako je kuća jezivo prazna.
Pogotovu tu, u ravnici gde se dan gasi ranije nego igde, gde se sa prvim sutonom spuštaju zelene platnene roletne, navlače teške, u zimskim večerima heklane firange i zaključavaju kapije. (Dragan Uskoković, dramski pisac, pripovedač i novinar)

– Šimon Đarmati, sa rosom na cipelama i po nogavica¬ma, gazi s večeri i u praskozorje po prostorima sećanja. A osmeh se piscu, pa, ’bome i čitaocu, sliva niz grudi, preliva po ramenima i sjaji u očima. Džabe, ma badava se čitalac stresa, od ljubavi se ne može pobeći, čak i kad junak ima celih devet decenija. Nežna priča „Ljubav u Orlovatu”, ka¬kve i nisu sve u
sećanjima… I baš kao njegovo ispalo ptiče iz gnezda, drhturi. Šta li će sa njim biti, pa tako i mi slušamo, čitamo i ono što je posebna veština ovog pisca, dok opisu¬jući prirodu, niže zapravo priču o nama, priča o ljudskim sudbinama sakrivenim ispod tek opalog lista. (Dragan Uskoković, dramski pisac, pripovedač i novinar)

– Vedrinu i humor banatski u knjigu će uneti naslovna priča, jedna od najboljih u zbirci, a onda će se Šimon Đarmati pozabaviti ljudskom, pa i sopstvenom prolaznošću u setnoj „Ćumbuli”. Na jednom mestu on kaže: „Zavičaj (je mesto) u kojem bez srama puštam emocije da vijugaju kao šareni rep papirnatog zmaja.” (Vasa Pavković. književnik i književni kritičar)

– Orući duboko kroz vlastita sećanja, Šimon Đarmati oživljava jedno davno doba iluminacijom uspomena podstičući i naša sećanja na svet koji još uvek živi u nama, mada, faktički nigde ne postoji. Iz tog toplog gnezda rasvetliće se pred čitaocem i „Banatska erotika”, jednako dobro i poletno napisana. (Vasa Pavković. književnik i književni kritičar)

„…Sa puno topline prema zavičajnom podneblju, dr Đarmati ispisuje svo¬je umetničke i dokumentarističke proze. …njegove zbirke pripovedaka…odišu romantičnim zavičajnim štimungom, istovremeno prizivajući asocija¬ciju na „Apoteozuˮ Crnjanskog. Govoreći o Đarmatijevim knjigama… Ivan Danikov je upotrebio sintagmu „banatski Borhesˮ da bi ukazao na poetičku srodnost Đarmatijevih rukopisa sa de¬lom slavnog argentinskog pisca. (List „Zrenjaninˮ, 19. jun 2008. godine)

Beleška o autoru
Dr Šimon A. Đarmati, profesor u penziji, rođen je 1952. godine u Zrenjaninu. Živi i stvara u Beogradu. Autor je i koautor velikog broja univerzitetskih udžbenika, monografija, naučnih i stručnih radova, feljtona, članaka i učesnik mnogih radio i televizijskih ostvarenja. Najpoznatije knjige su mu: „A u srcu Banat“ (2003), „Tajna poslednjeg gutljaja – Otrovi, trovači i otrovani“ (2004), „Razorne sile“ (2004), „Starinski zidni sat u ulici Uroša Predića“ (2005), „Otrovni Šekspir- Šekspirovi otrovi“ (2006), „Marijaš, poslednji banatski razbojnik“ (2007), „Trovanja u Torku“ (2008), „Vračare, nadrilekari, vampiri i zli dusi u Srbiji“ (2009), „Hajdučka vremena u Srbiji“ (2009). „Baba Anujka-Banatska veštica“ (2021), „Ljubav u Orlovatu“ (2021). Osim za odrasle piše i za decu i najpoznatiji njegovi naslovi su: „Ekokolologija“ (2003) i „Imate li kefalo“ (više izdanja). Sveukupni je
pobednik 10. Literalnog konkursa „Banatsko pero“ 2010. godine. Objavljivao je u sledećim novinama i časopisima: „Galaksija“, „Front“ “Treće oko” „Politikin zabavnik“, “Šansa”, „Jež“, „Kvartal, “Balkanski književni glasnik”.
Jedan je od osnivača i članova Cincarskog PEN centra.

 

Uskoro u KCZR – zabavni dečji program
Dečja mađioničarska predstava
– „ Magična komedija“
– Kulturni centar Zrenjanina
– Subota, 12. novembar – 18 časova
Zbog ogromnog interesovanja u subotu. 12. novembra u 18 časova na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina biće izvedena predstava „Magična komedija“. Kako se navodi, predstava je zasnovana na vrhunskoj magiji i kvalitetnom humoru a kroz nju će vas voditi Strahinja mađioničar.
O predstavi
– Strahinjin jedinstven interaktivan pristup omogućiće deci da budu mađioničari na sceni, a na kraju će dobiti i magični poklon. Od prvog do poslednjeg minuta i starija i mlađa publika će sedeti na ivici stolice i bez daha gledati iluzije u kojima nikada neće znati šta će se desiti sledeće. Publika može da očekuje veliki broj iluzija i efekata, specijalnog gosta iz šešira i brojna iznenađenja.

O prodaji karata
– Karte su dostupne na blagajni Kulturnog centra Zrenjanina od 1. novembra po ceni od 500 dinara. U cenu ulaznice je uključen i jedan online trik – mađioničarski video koji se dobija na kraju predstave.

Detaljnije o predstavi pogledajte na www.kczr.org

 

BERZA GRAMOFONSKIH PLOČA

U nedelju, 13. novembra od 10 do 14 časova na Platou Kulturnog centra biće održana BERZA GRAMOFONSKIH PLOČA (prodaja, zamena, kupovina). Informacije: 061/2952592.

 

BIOSKOP Kulturnog centra Zrenjanina
Nedelja, 13. novembar- 20 časova
– Domaći film: „Džem od kavijara“
U nedelju, 13. novembra u bioskopu Kulturnog centra na programu je domaći film „Džem od kavijara“. Režiser filma je Ivica Vidanović. Projekcija počinje u 20 časova.
– Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije po ceni od 250 dinara.

U filmu igraju:
Andrija Kuzmanović, Anja Šević, Branislav Čubrilo, Danilo Petrović, Igor Đorđević, Jasminka Hodžić, Jelica Kovačević, Jovana Grozdanović, Marko Gvero, Mina Stojković, Nađa Kostić, Nenad J Popović, Nikola Ugrinović, Tamara Šustić i Zorana Bečić.

Sinopsis:
“Džem od kavijara” je maestralna komedija o muško-ženskim odnosima, sa nekada toplim, a nekada urnebesnim pristupom. Priča počinje slučajnim susretom Ace i Saške, dvoje mladih koji se na prvi pogled zaljubljuju. Njihovoj ljubavi na put može samo stati Gvozden – šarmantni, zavodljivi laskavac i prevarant. Čovek koji dobro skriva svoj pravi identitet i koristi svoje zavodničke sposobnosti ne bi li nešto ugrabio više za sebe…možda neki dinar, možda neku afekciju ili intiman odnos. Gvozdenova ljubavnica Ljilja i žena Ruža – dva sveta, dva senzibiliteta, ali žene sa istim ciljem, pokazuju neverovatnu žensku solidarnost ne bi li raskrinkale Gvozdena, koji ih verovatno vara sa trećom, i saznale da li njihova deca, Aca i Saška, imaju budućnost kao par, ili su ipak rod. Tu su naravno i Miki, Ljiljin večiti udvarač, čuvar ambasade, ginekolog i Acin drug slikar Peki koji hteli – ne hteli dele njihovu svakodnevnicu, i neverovatno se dobro uklapaju u komično-apsurdnu atmosferu glavnih aktera i time prave celinu ove iznvanredne glumačke postave. Potpuno nepredvidivi Gvozden, uspeće još jednom finalno da iznenadi sve aktere, i time ovoj uzbudljivoj komediji doneti neočekivani rasplet.

– Trejler: https://youtu.be/24JGiZv6e9Y

Film «Dejvid Bouvi»
– Četvrtak, 24. novembar – 20 časova
U četvrtak, 24. novembra u bioskopu Kulturnog centra u 20 časova zakazana je projekcija dokumentarnog filma «Dejvid Bouvi»/David Bowie. Reč je o objedinjenim arhivskim snimcima o životu poznatog muzičara „ sklopljenih“ veštom režiserskom idejom (Brett Morgen).
O filmu:
Smatran jednim od najvećih umetnika našeg vremena, Dejvid Bouvi je ostavio značajan trag u kulturi preko 50 godina. MOONAGE DAYDREAM je prvi film koji je podržalo David Bowie Estate, koje je Morgenu omogucćilo pristup njihovoj kolekciji bez presedana. Ispričan kroz uzvišene, kaleidoskopske slike, lične arhivirane snimke, neviđene performanse, a usidren sopstvenom muzikom i rečima Dejvida Bouvija, MOONAGE DAYDREAM poziva publiku da uroni u jedinstveni “Bouvi” svet.
Trejler: https://youtu.be/T6y9wk8OkfE
– Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije po ceni od 250 dinara.

 

 

 

GODIŠNjA IZLOŽBA ZRENjANINSKOG FOTO KLUBA CD13
„Zrenjaninska fotografska scena 2022.“
Otvaranje: Četvrtak, 17. novembar – 19 časova
Izložbeni salon Kulturnog centra
Deseta godišnja izložba Foto-kluba CD13 pod nazivom: „Zrenjaninska fotografska scena 2022.“, biće otvorena 17. novembra u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina.
O izložbi:
Tradicionalno, izložba se organizuje sa namerom da prezentuje radove zrenjaninskih fotografa koji su nastali tokom prethodne četiri godine. Tim povodom iz foto kluba navode da je ovo jedinstvena prilika da se naše kolege fotografi, svojim najboljim radovima, predstave našim sugrađanima. Fotografija je u poslednjih 10-ak godina sve prisutnija na zrenjaninskoj umetničkoj sceni. Zrenjaninci umeju i znaju da cene dobru fotografiju – zaključuju u klubu.

O konkursu:
Izložbi prethodi konkurs koji je klub raspisao krajem oktobra meseca. Na konkursu mogu učestvovati ne samo članovi kluba već i fotografi i prijatelji fotografije iz Zrenjanina i okoline. Tema konkursa je slobodna, a učesnici mogu da šalju radove u dve kategorije (kolor i monohromatska fotografija). O pristiglim radovima odlučivaće selektor izložbe.

Za sve dodatne informacije, o konkursu, možete se obratiti na mejl: photoclubcd13@gmail.com

Izložba će biti otvorena do 6. decembra svakog dana od 8 do 20 časova u salonu KCZR.
Izložbu organizuje foto klub CD13 u saranji sa zrenjaninskim Kulturnim centrom.

PROMOCIJA KNjIGE „SOFIJA I DRUGI LjUDI“

Promocija knjige Nade Radišić „Sofija i drugi ljudi“ biće održana u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina u petak, 18. novembra u 18 časova.

TRIBINA  „SA PSIHOTERAPEUTOM NA TI“

U okviru tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina u utorak, 22. novembra u 18 časova biće održana tribina pod nazivom „Sa psihoterapeutom na ti“. Na tribini će govoriti Tanja Todorović master defektolog, sertifikovani psihoterapeut i osnivač centra za psihoterapiju i defektologiju „Todorović“. Moderator je Đorđo Prstojević urednik (tribinskog) programa zrenjaninskog Kulturnog centra. Tribina se bavi temom mentalnog zdravlja stanovništva, koliko je važno brinuti se o mentalnom zdravlju, šta je psihoterapija i kome je namenjena. Govori će se o najčešćim tegobama kao što je anksioznost, depresija, partnerski problemi i o problemima zavisnosti. Poseban akcenat će se staviti na destigmatizaciju u vezi sa mentalnim zdravljem bolesnih i onima kojima je potrebna pomoć psihoterapeuta.

 

 

 

HUMANITARNI KONCERT „DETE JE LEPOTA SVETA“

U Kulturnom centru Zrenjanina u sredu, 23. novembra u 18 časova biće održan humanitarni koncert pod nazivom „Dete je lepota sveta“. Koncert se organizuje za Taru Stojanović.
– Učesnici i organizatori koncerta su baletski studio „Delfina“, hor vrtića „Vila“ i „Crvenkapa“, Udruženje za očuvanje kulture, tradicije i folklornog stvaralaštva „Moja Sosa“, vrtić „Maslačak“, udruženje „Kolorino stvaralaštvo“ i udruženje građana „Kolegijum“ – dečji hor „Sanjalice“.

 

IZLOŽBA „NIKOLA TESLA I VISOKA TEHNIČKA ŠKOLA U GRACU“

Austrijski kulturni forum iz Beograda u saradnji sa zrenjaninskim Kulturnim centrom od 24. novembra do 6. decembra organizuje izložbu „Nikola Tesla i Visoka tehnička škola u Gracu“. Izložba posvećena jednom od najpoznatijih svetskih naučnika, austrijskog đaka, biće otvarena u Malom salonu Kulturnog centra u četvrtak, 24. novembra u 19 časova.
– Postavku čini 14 panoa koji sadrže sistematizovanu priču o ključnim događajima u Teslinom životu, njegovim savremenicima, naučnom radu, najznačajnijim otkrićima kao i periodu boravka i sticanja tehničkih znanja u ovoj eminetnoj austrijskoj školi.

 

POZORIŠNA PREDSTAVA
– Monodrama:
„KNjIGA O MILUTINU“
– Kulturni centar Zrenjanina
– Petak, 25. novembar – 20 časova
Na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u petak, 25. novembra biće izvedena predstava beogradskog Zvezdara teatra „Knjiga o Milutinu“. Predstava je urađena u režiji Egona Savina prema istoimenom romanu Danka Popovića.

O predstavi
Glavni protagonista je nenadmašni Nenad Jezdić. Kako se navodi uloga Milutina mu je savršeno legla i njegov sjajni performans na sceni je lako uočljiv. Ovaj glavni junak je običan seljak iz Šumadije, koji ne može da ne zažmuri na stradanje svog naroda. Njegov moral i junaštvo mu omogućavaju da sam sebi postavi pitanja kojih se ranije bojao da postavi. Sada, u ovoj monodrami postepeno navodi i gledaoce da razmisle o razlozima zbog kojih se vredi boriti za svoju zemlju i sve što joj je od Boga dato.
Kako i sam reditelj Egon Savin ističe, dužnost pozorišta jeste da se oduži velikim delima srpske književnosti, a adaptacija priče ‘Knjiga o Milutinu’ je pun pogodak u nestabilnim vremenima. Rat nikome ništa nije dobro doneo, a Milutin Ostojić svoj antiratni stav jasno izražava kroz osećanja, iskustva i dela kojim se njegovi potomci mogu ponositi. Istoimena knjiga je objavljena 1985. godine i ubrzo je postala najčitanija knjiga u Srbiji.

– Predstava koja privlači rekordan broj gledalaca, u Zrenjaninu se izvodi u organizaciji udruženja „Svetosavlje“ i „Petrovgrad“, a povodom obeležavanja značajnog datuma u istoriji srpskog naroda, dana kada je 25. novembra 1918. godine, Velika narodna skupština donela odluku o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji – navode iz udruženja,

– Karte će se prodavati na biletarnici Kulturnog centra od 8. novembra, radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 1200 dinara.

Više o predstavi pogledajte na https://zvezdarateatar.rs/predstava/knjiga-o-milutinu-deo-prvi/10/

– Predstava počinje u 20 časova.

 

KONCERT VOJVOĐANSKOG BLUZ BENDA

Na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u sredu, 26. novembar nastupa „Vojvođanski bluz benda“. Ljubitelji bluz muzike imaće priliku da pogledaju celovečernji koncert benda koji dugi niz godina svoju prepoznatljivost gradi na bluz zvuku kao i tekstovima pesama karakterističnim za ovaj žanr. Koncert počinje u 20 časova.
– Karte će se prodavati na biletarnici Kulturnog centra radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 400 dinara.
– Više informacija o prodaji karata na 023/566-712.

O bendu
Koncert „Vojvođanskog Bluz Benda“ (Vojvodjanski Blues Band) kako se navodi u raznim „inkarnacijama“ postoji od davne 1968. godine. Verovatno najpoznatiji i najproduktivniji period od nastanka vezuje se za ime pevača i tekstopisca Dragana Jurišića nakon čije prerane smrti (2008.) je bend praktično prestao da postoji i iza sebe ostavio ogromnu prazninu na vojvođanskoj bluz i rok sceni.
Krajem 2017. godine grupa entuzijasta i poštovalaca rada VBB-a okupljena oko gitariste Atile Šotija odlučila je da ponovo oživi ovu zanimljivu priču, najpre sa idejom obeležavanja pedesetogodišnjice od nastanka benda, a potom i da ustali rad benda i prikaže njegovu muziku u savremenim bluz, džez i rok aranžmanima. Tokom pronalaženja odgovarajućih muzičara za ovaj poduhvat, kroz grupu je prošlo na desetine njih iz cele Vojvodine, uključujući i jedan broj onih koji su ranije učestvovali u radu VBB-a.

 

 

U toku
IZLOŽBA „ISKUŠAVANjA 2“ LIKOVNOG UMETNIKA BOJANA MILOSAVLjEVIĆA

Izložba slika „Iskušavanja 2“ zrenjaninskog likovnog umetnika Bojana Milosavljevića otvarena je u Malom salonu Kulturnog centra do 9. novembra. Izložba donosi odabir slika nastalih u periodu od 2008-2022. godine inspirisane biblijskim temama i mitovima noseći u sebi univerzalne istine o čoveku, njegovim padovima, usponima, ljubavima i putu ka izbavljenju obuhvatajući teme koje čine dramu čovekovog postojanja na ovom svetu – navodi autor. Publici se predstavlja 14 slika urađenih u tehnikama ulje na platnu i ulje na lezonitu.

– Bojan Milosavljević rođen je u Zrenjaninu 1978. godine. Zvanje akademskog slikara stekao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na smeru slikarstva u klasi profesora Dušana Todorovića. Do sada je svoje radove predstavljao u okviru osam kolektivnih i devet samostalnih izložbi.
– O slikarstvu Bojana Milosavljevića i izložbenoj celini „Iskušavanja 2“ pročitajte više u tekstu muzejske savetnice Jasmine Tutorov na sajtu www.kczr.org

 

 

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.