Žiri Književnog konkursa „Ulaznica 2022“ u sastavu Ljubica Pupezin, urednica iz Beograda, Alen Bešić, pesnik i urednik iz Novog Sada, te predsednik žirija i Vladimir Arsenić, urednik časopisa, sa zadovoljstvom je konstatovao da se povodom javnog poziva objavljenog u maju 2022. godine, a uprkos teškim uslovima za stvarateljke i stvaraoce izazvanih najpre pandemijom COVID-19 virusa, te agresijom na Ukrajinu i, konačno, ukupno teškom ekonomskom situacijom u svetu, odazvao veliki broj autorki i autora koji su poslali preko 1000 radova. Radovi su stigli iz svih država bivše Jugoslavije, a raduje činjenica da su stizali i iz drugih država u kojima žive spisateljice i pisci koji pišu bhsc jezikom, primerice Austrije, Nemačke…

Žiri je jednoglasno odlučio da nagradi sledeće radove:

Poezija

Prva nagrada: Milica Radojičić, Nikšić – Dekonstrukcija mita

Druga nagrada: Katarina Savkov, Novi SadKilometraža

Treća nagrada:  Maja Ručević, Zagreb – Sindrom rupe

 

Proza

Prva nagrada: Mirjana Drljević, BeogradMoj otac

Druga nagrada: Irena Skopljak Barić, Vrbovec ­– Talog

Treća nagrada: Katarina Fiamengo Alispahić, Beograd  – Odmor

 

Esej

Prva nagrada: Stefan Mladenović, Jagodina – O socijalnoj pravdi i jednakosti u Nušićevoj komediji “Narodni poslanik”

Druga nagrada: Željko Milović, Bar – Marpukinica

Treća nagrada: Kristina Todorović. ZrenjaninŽak Derida – uloga teksta

Nagrađeni radovi predstavljaju prilično precizan uvid u stanje književnosti na kulturnom prostoru bhsc jezika, kao i dobar deo poetičkih tendencija uočljivih među autorkama i autorima na postjugoslovenskoj sceni. Raznovrsni po svojim temama, a napisani sa zavidnim književnim umećem i uverljivošću, ovi tekstovi su se iz mnoštva izdvojili ukupnim utiskom i zrelošću izraza, premda se radi o pretežno mladim ljudima, onima na kojima počiva budućnost kniževne scene. U svom ocenjivanju žiri je vrednovao isključivo kvalitet umetničko-jezičkog izraza koji je u nagrađenim radovima nesumnjiv. Organizatori se zahvaljuju svim učesnicima koji su, uprkos svim poteškoćama, poslali radove jer su pred žiri stavili veliki posao i odgovornost.

„Nadamo se da će konkurs i sledeće godine biti ovako bogat i uzbudljiv po pitanju broja kvalitetnih tekstova, kao i da će se uslovi stvaralaštva izmeniti, te da ćemo moći da se radujemo književnosti onako kako doliči“, rekao je Alen Bešić, predsednik žirija Književnog konkursa Ulaznica 2022.