Izložba “Agrarno nasleđe Banata” biće svečano otvorena u Salonu Narodnog muzeja u četvrtak, 24. novembra 2022, u 18 časova. Ona predstavlјa zajednički projekat Etnološkog i Prirodnjačkog odelјenja zrenjaninskog muzeja, a autori su Rajka Grubić, muzejski savetnik – etnolog, i Nataša Knežević, viši kustos – biolog.

Izložbom će biti obuhvaćena detalјna analiza agrarnog nasleđa Banata. Tako će posetioci moći da se upoznaju sa obradom zemlјe, najznačajnijim polјskim radovima, alatkama i mašinama koji su korišćeni kroz vreme, zatim da saznaju u kojoj meri je agrarno nasleđe povezano sa razvojem porodice, njene obredne prakse i običaja, koje su bilјne kulture imale prioritet kroz vekove, kako se i zašto menjala njihova zastuplјenost na terenu…

BUDITE U TOKU – SKINITE APLIKACIJU ZRKLIK OVDE

Na izložbi će biti predstavlјeni predmeti iz Etnološke i Prirodnjačke zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin: polјoprivredne alatke, oruđa i mašine, semena, presovane bilјne vrste, fotografije sa najznačajnijim polјskim radovima ali i običajnim radnjama  koje su se izvodile sa cilјem da zaštite useve od nepogoda, osiguraju bogatiju žetvu, dozovu kišu u sušnim periodima i drugo.

 

Ova izložba pretstavlјa jedan od načina da se predstavi bogato agrarno nasleđe Banata kao značajnog polјoprivrednog regiona i velike žitnice ne samo za Srbiju već i za Evropu.

 

Projekat je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

 

Izložba će biti otvorena do februara 2023. godine.