Zrenjanin- Pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Nikolu, jednog od najpoštovanijih hrišćanskih svetitelja i zaštitnika najvećeg broja domova u Srbiji

 

Sveti Nikola je zaštitnik putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Sveti Nikola je rođen u gradu Patari, u oblasti Likije, na području Male Azije, kao jedinac bogatih i znamenitih roditelja, Teofana i None. Kao jedinca darovanog od Boga, oni su ga Bogu i posvetili.

Sveti Nikola je umro 19. decembra 345. godine (prema starom Julijanskom kalendaru 6. decembra), pa se taj dan obeležava kao pomen svetitelju i jedna je od najčešćih srpskih slava. Pravoslavni vernici svetog Nikolu smatraju borcem za Hristovu veru, pobednikom zla za ceo svet, a njegovo ime znači narodni pobeditelj, jer grčka reč „niki“ znači pobeda, a „laos“ znači narod, vernici.

OBIČAJI NA SVETOG NIKOLU

Na današnji dan nikako  ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove. U nekim krajevima Srbije  zadržao se običaj darivanja dece na današnji praznik, jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik.

Božićna pšenica jedan je od najlepših prazničnih ukrasa, a seje na dan Svetog Nikole 19. decembra. Pšenica simboliše plodnu nadolazeću godinu, dobre useve i novi život.