Erasmus plus projekat „Train2Sustain“ započet je juna 2021. i traje dve godine. Lider na projektu je organizacija Art Mine (Austrija), a partneri su Narodni muzej Zrenjanin, Gain&Sustain (Austrija), Zveza Mink Tolmin (Slovenija) i Solidarity Tracks (Grčka). Ideja i cilj projekta je obuka mladih kreativnih ljudi, ali i edukatora koji rade u kulturi, za upotrebu digitalnih alata u prezentaciji kulturnog nasleđa, ali i za lične aktivnosti.

Tokom 2020. i 2021. godine sve nas je zadesila teška situacija vezana za pandemiju virusa korona, te otuda potreba za ovakvim projektom, budući da je interakcija uživo među umetnicima i radnicima u kulturi praktično stala. Aktivno je funkcionisao jedino virtuelni, digitalni svet. Mladi su bili donekle nespremni za takvu vrstu samoprezentacije, koja bi im olakšala pristup kulturnim aktivnostima. Kroz kreativne onlajn i  radionice uživo, pokazali smo prednosti i mane ova dva pristupa. Partneri u projektu bili su domaćini učesnicima edukativnih radionica, koje su održavane uživo u trajanju od 5 dana. Proizvod ovog projekta jeste vodič na pet jezika koji će uskoro biti dostupan na internetu. Sve informacije vezane za rad na projektu možete pogledati na sajtu Narodnog muzeja Zrenjanin, kao i na sajtu projekta „Train2Sustain”. Divno druženje, upoznavanje novih kreativnih mladih ljudi, radnika u kulturi su sami po sebi već veliko, kvalitetno iskustvo koje donosi nove ponude za projekte i nove misije. Koordinator projekta u Narodnom muzeju Zrenjanin je viši restaurator, šef Konzervatorsko-restauratorske službe – Jelena Gvozdenac Martinov.

Nakon dobrog početka projekta u 2021. godini projekat „Train2Sustain” Erasmus+ KA2 uspešno se nastavlja i u ovoj godini. Posle međunarodnog sastanka u Gracu sa partnerima iz Slovenije, Austrije, Grčke, rad na radionicama odvijao se prvo u Tolminu (Slovenija), potom na Lefkadi (Grčka), a trenutno i u Simon Muhle, Trofaiach (Austrija). Pod motom „Mentoring the Mentors”, u radionicama koje su trenutno u toku, postavlja se pitanje koje se odnosi na mogućnost upotrebe digitalnih alata u učenju u svim oblicima kulturnih aktivnosti – od same edukacije, radioničarskog rada do prezentacije kulturnih dela i aktivnosti. Paralelno se odvija i onlajn radionica treninga mladih kreativnih ljudi, edukatora u kulturi i ljubitelja umetnosti, koja se takođe odnosi na upotrebu digitalnih alata koji umnogome u novom digitalizovanom vremenu potpomažu mladim umetnicima da plasiraju svoj rad i postavljaju ih na digitalne platforme, radi što bolje vidljivosti. To je još jedan korak u našem Erasmus+ projektu.  Radili smo i radimo  intezivno ali se i divno družimo uz smeh i učenje!

U 2023. godini nas očekuje poslednji međunarodni susret koji će biti održan u Narodnom muzeju Zrenjanin krajem aprila. Tada će biti upriličena prezentacija celog projekta kao i konferencija za medije.