Opština Sečanj u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja organizovala je akciju podele dečijih auto-sedišta.

Predsednik opštine Nebojša Meljanac danas je u većnici, roditeljima beba rođenim sa prebivalištem na teritoriji Opštine Sečanj, uručio  50 auto sedišta.

 

Uručenje auto-sedišta je jedna od mera podrške porodici koju opština Sečanj sprovodi, ali i način ukazivanja na značaj bezbednosti dece prilikom vožnje.

 

O podršci lokalne samouprave roditeljima i značaju govorio je predsednik opštine Nebojša Meljanac.

„Podrška roditelja ogleda se u mnogim merama populacione politike koju opština spovodi. Jedna od njih je da učenici koji putuju za Zrenjanin ili imaju smeštaj u domu učenika, da na osnovu člana 4. Odluke o načinu finansiranja troškova smeštaja u učeničkom domu i prevoza učenika srednjih škola imaju pravo na regresiranje troškova smeštaja u učeničkom domu i prevoza od mesta stanovanja prebivališta do Zrenjanina i nazad u visini od 50% cene smeštaja u učeničkom domu, odnosno cene mesečne karte. Ove godine uveli smo još jednu meru, dodelu auto sedista za bebe sa ciljem veće bezbednosti dece u saobraćaju“, rekao je Meljanac.

 

Održana je obuka roditelja o bezbednoj i upotrebi dečjih auto-sedišta i izneta statistika saobraćajnih nezgoda u kojima su povređena deca.

U Srbiji u proteklih pet godina 69 dece je izgubilo život u saobraćajnim nezgodama, a jedan od faktora rizika je i ta što roditelji ne koriste auto sedišta za decu.