Profesor Oto Edelman (1860-1918), bio je veliki pobornik biciklizma

Krajem 19. veka biciklizam se omasovio u Zrenjaninu, tadašnjem Velikom Bečkereku zbog čega je i je  osnovano udruženje biciklista. Naime, Oskar Rojter, Aladar Keresteš i Deže Boroci osnovali su 1896. godine prvi biciklistički klub u Velikom Bečkereku.

 

Najbolji biciklisti, članovi Kluba slati su na mnogobrojna domaća i međunarodna takmičenja. Među njima su seisticali Peter Meždorf, Marcel Braun, Deže i drugi. Još te davne 1896. godine nije bila retkost videti na ulici i dame na biciklima. Učlanjivale su se u Klub, a od 1898. godine i zvanično nastupaju na trkama.

Jedan od pionira biciklističkog sporta u Zrenjaninu J.K. Novak (otac Hedvige) trgovac, na biciklističkoj vožnji sa svojom porodicom 1896. godine, snimljeno na severnoj strani Karađorđevog trga.

 

Gore, s leva na desno: Najgebauer Pavelka, Kodar Hedvika, Novak Hedvika, Štagelšmit Paula, Kokić Luna, Oršo Straška, Lafler, Fneisl Gizi, dole: mali Štagelšmit Jano, Kokić Marta, Urlih Marijana, Lovi Irma

Profesor Oto Edelman (1860-1918), bio je veliki pobornik biciklizma

Velodrom u Velikom Bečkereku izgrađen je upravo zahvaljujući ovom Klubu, koji je otkupio teren u blizini železničke stanice u naselju Bagljaš za izgradnju staze. Staza je bila dugačka 333 metara, široka 6,5 metara, osim na cilju gde je bila široka 7 metara. U čast otvaranja Velodroma priređene su trke na kojima su učestvovali i biciklisti iz drugih gradova: Subotice, Beograda, Budimpešte, Segedina…

Već 1899. godine Velodrom postaje kompleksan sportski objekat koji je u svom sastavu imao tenisko igralište i kuglanu, a najverovatnije i prvi fudbalski teren.

Takmičenja na velikobečkerečkom Velodromu okupljala su velika imena, članove Prvog srpskog velosipedskog društva, poput novinara Svetolika Savića i braće Ribnikar, dok je na gotovo svakom većem takmičenju učestvovao i jedan od najvećih biciklističkih asova tog vremena Subotičanin Jovan Sarić.

Interesovanje za biciklizam opada početkom 20. veka, pa su i takmičenja ukinuta već 1901. godine, a Velodrom je zapušten i prodat 1905. godine ciglani „Ujvari“.

Izvor fotografija: Istorijski arhiv Zrenjanina

Izvor: visitzrenjanin.com