Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin, u skladu s najavljenim rasporedom, počela je u ponedeljak. 30. januara, u Mihajlovu s programom obuka i predavanja za poljoprivrednike, u cilju pomoći za pristupanje internet platformi eAgrar. Predstavnici PSS u Mihajlovu borave od 8 do 15 časova, a uz poljoprivredne proizvođače iz tog mesta, u mesnu kancelariju dolaze i iz susednog Jankovog mosta. Do 11 časova, uz stručnu pomoć, uspešnu registraciju obavilo je dvadesetak zainteresovanih, a iz Poljoprivredne stručne službe kažu da je za obavljanje neophodne procedure potrebno do deset minuta.

Kako se i očekivalo, mlađi poljoprivrednici, vičniji savremenim tehnologijama, brže usvajaju i prihvataju instrukcije i savete, dok je onim nešto starijim potrebno više vremena, uz detaljnija pojašnjenja. Ukoliko tokom današnjeg boravka predstavnika PSS u tom selu ne bude dovoljno termina za sve poljoprivrednike koji se jave, obuka će se ponoviti, što će biti slučaj i u drugim naseljenim mestima.

BUDITE U TOKU – SKINITE APLIKACIJU ZRKLIK OVDE

U Mihajlovu je posao dobro organizovan u prostorijama mesne zajednice, i u redu je čekalo desetak meštana. Po rečima Flaman Ištvana, sekretara MZ Mihajlovo, odziv poljoprivrednika je dobar, a ovu vrstu pomoći od strane PSS Zrenjanin ocenjuje kao veoma korisnu.
– Očekujemo da će uvođenje eAgrara doprineti i smanjenju “papirologije”, uštedi u vremenu i puno pomoći poljoprivrednicima, posebno kada se budu davale subvencije. S druge strane, mislimo da će nam se stariji poljoprivrednici obraćati za pomoć, jer nisu toliko informisani i nemaju prakse u radu s “pametnim telefonima” i lap-topovima. Zato nam znači i današnje prisustvo Poljoprivredne stručne službe na terenu, jer meštani imaju više poverenja da završe ovaj posao koji je država predvidela, odnosno da se registruju na platformu eAgrar – ističe sekretar MZ Mihajlovo.

Nakon Mihajlova, predstavnici PSS Zrenjanin  nastavljaju s edukacijom i pružanjem pomoći poljoprivrednicima, a sledeća mesna zajednica po redu je Klek.

Izvor:zrenjanin.rs