Kao i sve ostale lige, tako se i Primera vraća u svoj uhodani tok. Najbolji španski timovi su se vratili utakmicama, a situacija se nije puno promenila u odnosu na prošlu godinu. Barselona i Real Madrid su i dalje na prva dva mesta, a jedino je malo iznenađenje Atletiko Madrid koji pokušava da izbori plasman u Ligu šampiona i naredne godine, ali uz promenljive igre. Na dnu je i dalje usamljen Elče koji je već sada gotovo siguran drugoligaš, a videćemo ko će mu se pridružiti na putu ka Drugoj ligi.

Barselona i Real Madrid

Barselona je početak godine dočekala u odličnoj formi. Za sada je zaređala pet uzastopnih pobeda, i trenutno ima pet velikih bodova prednosti u odnosu na Real Madrid. Katalonci su prvo pobedili Atletiko Madrid rezultatom 1:0, a zatim su istim rezultatom slavili protiv Hetafea. Nakon toga su pobedili Đironu opet sa minimalnim rezultatom dok su Betis dobili sa 2:1. Na početku februara su ubedljivo dobili Sevilju na svom terenu rezultatom 3:0, te se može reći da je ekipa slavnog Ćavija u više nego odličnoj formi. Možda je ovo godina u kojoj će uspeti da se vrate na šampionski tron, a nakon toga da ponove i odlične igre u Ligi šampiona gde je Ćavi sa Mesijem i Inijestom harao pre više od jedne decenije. Što se Real Madrida tiče, ni njihova forma nije loša, ali u poslednjih pet kola ipak imaju dva poraza što ih može odvesti dalje od titule kojoj su se sigurno nadali. Oni su na početku januara izgubili od Viljareala rezultatom 2:1, a zatim na počektu februara i od Majorke sa 1:0, te u nastavak šampionata ulaze sa možda i nedostižnim zaostatkom. No, njih za desetak dana očekuje i duel sa Liverpulom u okviru Lige šampiona, te se četa Karla Anćelotija možda više bude fokusirala na to takmičenje u budućnosti.

Gornji deo tabele

Na trećem mestu se nalazi Real Sosijedad koji je svoje dobre igre uspeo na lep način da kruniše, i tako na najbolji mogući način iskoristi kikseve rivala. Oni su u poslednjih pet kola prvo savladali Almeriju sa 2:0, pa u velikom baskijskom derbiju Atletik Bilbao sa 3:1, a zatim i Rajo Valjekano sa 2:0. Nakon toga su remizirali sa Real Madridom da bi u poslednjem kolu izgubili od Valjadolida minimalnim rezultatom 1:0. Njihov najbliži konkurent je Atletiko Madrid čija se forma može oceniti kao promenljiva, sa neobjašnjivim nastupima grešaka koje su ih dovodile do gubljenja bodova, ali i mnogih živaca ljudi po kladionicama. Ekipa Dijega Simeonea ima običaj da na jednoj utakmici potpuno zablista da bi se na drugoj mučila da postigne gol ili čak i primila neki, i tako ostala bez sva tri boda. Potrebno je spomenuti da je Žoao Feliks otišao na pozajmicu u Čelzi, a sve su glasnije priče da se on neće vraćati u klub ako iz njega ne ode Simeone. Priče o njegovom napuštanju Atletiko Madrida se podgrejavaju svake godine, ali sada se čini da su one najozbiljnije, i da bi navijači Atletika trebalo da budu zabrinutiji jer postoji zaista stvarna mogućnost da im najdugovečniji trener ove godine ode u drugi klub. Izvesna doza zasićenja postoji, a ostaje da se vidi da li će ona biti presudna na kraju sezone na odluku koju Simeona tada bude doneo. Njegov tim je na početku godine izgubio od Barselone sa 1:0, zatim je igrao nerešeno sa Almerijom da bi nakon toga zabeležio dve pobede i to protiv Valjadolida 3:0 i Osasune 1:0. Taman kada se činilo da se ekipa vraća na pobednički kolosek usledio je remi sa Hetafeom koji je opet zabrinuo verne navijače. Atletiko Madrid u stopu prati Betis, i predstavljaće im ozbiljnog konkurenta za direktni odlazak u Ligu šampiona. Ekipa iz Sevilje nije dobro startovala na početku godine, zabeležila je čak tri poraza u pet utakmica, ali i dalje ima dobre šanse da se domogne tog četvrtog mesta. Odmah iza njih su Rajo Valjekano i Viljareal koji se takođe nadaju da mogu doći do mesta u najjačem evropskom klupskom takmičenju.

Odlazak Gatuza

Bitno je napomenuti da je Sevilja donekle uspela da se izvuče iz opasne zone, i da se koliko-toliko približi najboljima. No, i dalje su u sredini tabele, i moraće dobro da se potrude da bi došli do bilo kog evropskog takmičenja. Sampaoli je uspeo da trgne ekipu i da nametne svoj stil igre u kojem je uporan kao i neko ko stalno igra slot igre bez obzira na učinak, ali to i dalje nije dovoljno za ozbiljniji učinak u ovoj sezoni. Nešto slično je pokušao da uradi i čuveni Đenaro Gatuzo sa ekipom Valensije. Iako je njegova ekipa imala prilično šarolike rezultate, delovalo je da Gatuzo zna šta radi, i da će u jednom trenutku krenuti serija pobeda koja bi mogla da ih podigne iz donjeg dela tabele. No, desilo se upravo suprotno – sa početkom 2023. godine ekipa je u pet utakmica zabeležila čak četiri poraza, i krenula još dublje da tone na tabeli. Posledica svega toga je morao biti otkaz Gatuzu koji tako nažalost nije uspeo da se dokaže u najjačoj španskoj ligi. Na njegovo mesto je došao Salvador Gonzalez “Voro”, inače dobro poznato ime u Valensiji, pa ćemo videti da li će ekipa koja trenutno zauzima 17. mesto uspeti da se trgne, da zaigra bolje, i da prvenstveno obezbedi sebi opstanak u ovoj sezoni.

Borba za opstanak

Slične želje ima i Espanjol koji trenutno i ne igra tako loše što trenutno pruža dosta mogućnosti prilikom uživo klađenja, ali zbog ranijih slabijih rezultata trenutno zauzimaju 18. mesto. Doduše, imaju isti broj bodova kao i Valensija, te se mogu nadati da bi uskoro mogli da izađu iz opasne zone. Ekipa Hetafea je na 19. mestu, sa tri boda manje od Espanjola, ali je u vrlo lošoj formi – u poslednjih pet utakmica zabeležili su četiri poraza, i nemaju puno razloga za radost, i za nadanje da ove sezone neće ispasti iz Primere. Na poslednjem mestu se nalazi već pominjani Elče sa više nego skromnih devet bodova, i za njih će biti pravo čudo ako uspeju da se “izvuku” i ne ispadnu iz lige jer su već viđeni putnici za Segundu.

U svakom slučaju, Primera će i u nastavku donositi dosta uzbuđenja, i biće više nego zanimljivo pratiti utakmice iz ove lige.