Zrenjanin- Danas je prvi dan skrininga abdominalne aorte u organizaciji Klinike za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u saradnji sa Udruženjem kardiovaskularnih hirurga Srbije, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Zrenjanin je prvi među gradovima Srbije gde se vrše ovi pregledi, a mobilni autobus se nalazi u krugu Opšte bolnice „Đorđe Joanović“.

Preglede vrši dr Sonja Kunkin.

Odziv i zainteresovanost građana je ogromna. Do 13.00 časova pregledano 88 sugrađana, a pronađeno je tri aneurizme, od toga jedna već ima indikacije za operativno lečenje.
Mobilni autobus će se i sutra (01.04.2023.) nalaziti od 08.00 do 14.00 časova na istoj lokaciji – na ulazu u bolnički krug (iz Bolničke ulice), između Urgentnog centra i Odeljenja patologije, preko puta Šinvoza.

Na pregled mogu dođi muškarci i žene iznad 50 godina starosti. Potrebno je poneti zdravstvenu knjižicu.

Pomoćnik direktora Bolnice, specijalista opšte hirurgije, dr Vanja Kunkin je istakao važnost ovog skrininga, budući da ovo oboljenje može značiti život ili smrt.

„Iz pilot projekta u kojem je učestvovala naša ustanova videli smo da postoji opravdanje za organizacijom velikog skrininga. Kriterijumi u pilot projektu su bili značajno uži i podrazumevali su osobe iznad 65 godina starosti, pušače, a sada je jedini kriterijum starost iznad 50 godina, tako da iza ovoga očekujemo da vidimo kakva je učestalost oboljenjau našoj državi i da li je potrebno uvoditi standardni i redovan skrining ovog oboljenja i da vidimo gde se nalazimo u odnosu na ostale regione sveta“, rekao je dr Vanja Kunkin.