Zrenjaninski gimnazijalci učestvuju u projektu iz oblasti „zelenih“ obnovljivih izvora energije.

Od ove nedelje, učenici izbornog predmeta Obrazovanje za održivi razvoj, pod mentorstvom profesora Aleksandra Rakite, učestvovaće u projektu koji se bavi temom “zelenih” obnovljivih izvora energije i koga sprovode članovi Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine (Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu) uz finansijsku podršku Ambasade SAD-a u Beogradu, u okviru Alumni projekta Fulbrajt Alumniste profesora Nemanje Stanisavljevića.
Ovo je šesta godina za redom realizacije ovog tipa Fulbrajt Alumni projekta, gde se uz saradnju sa Departmanom za inženjerstvo zaštite životne sredine sprovode projekti u srednjim školama širom Srbije. Reciklaža ambalaže (SKAR projekat) bila je tema prve godine, dok su druge godine srednjoškolci saznali više o otpadu kao energentu (OKEj projekat).

Treće godine poseban osvrt je bio na samom konceptu cirkularne ekonomije (CIRCLE projekat).

Nakon toga 2019/2021 su održana onlajn predavanja i radionica o aktuelnoj problematici nastajanja i upravljanja otpadom od hrane i mogućnostima iskorišćenja ovog tipa otpada sa ciljem zaštite životne sredine (FOODY projekat). Dok se tema prošlogodišnjeg projekta bazirala na problemu klimatskih promena (KLIMI projekat).

Ovogodišnja tema je osmišljena da informiše i edukuje srednjoškolsku populaciju sa posebnim osvrtom na aktuelnu problematiku “zelenih” obnovljivih izvora energije, koje trenutno od najveće važnosti imajući u vidu svetske izazove snabdevanja energijom. Učenici i profesori iz 15 odabranih srednjih škola učestvovaće u nizu različitih aktivnosti posebno osmišljenih da dodatno edukuju učenike o relevantnoj temi zelenih obnovljivih izvora energije. Pored srednje škole iz Zrenjanjina, projekat se sprovodi i u drugim gradovima širom Srbije: Novi Sad, Beograd, Sremska Mitrovica, Vršac, Niš, Bor, Ruski Krstur, Bač, Vrbas i Loznica. U projekat je uključeno preko 250 učesnika iz cele zemlje.

Deseta u nizu radionica održana je u sredu 29.03.2023., a učestvovali su učenici iz Zrenjaninske gimnazije.

Projekat se fokusira na edukaciju učenika srednjih škola o pojmu “zelene energije“, obnovljivim izvorima energije (OIE), energetskom potencijalu obnovljivih izvora energije, dostupnim tehnologijama, tome kako učiniti “zelenu“ energiju primenljivom sa najmanjim mogućim uticajem na životnu sredinu, vazduh, vodu, zemljište, biodiverzitet i zdravlje ljudi, kao i o lokalnim i regionalnim akcijama za implementaciju i korišćenje “zelene energije”.

Trajanje projekta je predviđeno u period od septembra 2022. godine do septembar 2023. godine.

Dodatna anketa o projektnim aktivnostima biće realizovana u oktobru i decembru 2023. godine.
Predstavnici škole, koje će činiti nastavnik i jedan učenik, biće pozvani na završni događaj na Univerzitetu u Novom Sadu.

Projektni tim će organizovati konferenciju na kojoj će predstavnici škola kroz usmenu prezentaciju predstaviti svoju školu i rezultate svog zadatka. Takođe, svaka škola će dobiti sertifikat o uspešnom učešću u projektu, dok će najbolji tim biti proglašen i nagrađen novčanom nagradom.

S obzirom da je energetski sektor najvažniji deo privrede, jačanje obnovljivih izvora energije može imati značajan uticaj na ekonomski, ali i održivi razvoj zemlje. Imajući u vidu ove činjenice obrazovanje mladih generacija i njihovo aktivno uključivanje u akcije sa tematikom obnovljivih izvora energije čini se sve važnijim u pogledu razvoja “zelenih” energetskih obrazaca društva.