Vesti- Od 1. maja struja za domaćinstva biće skuplja osam posto, a gas za devet procenata. Ministarstvo energetike saopštilo je da će cene i posle korekcije ostati među najnižim u Evropi, saznaje RTS.

Nova cena kilovat-sata sa PDV-om električne energije za domaćinstva biće 13,31, a gasa 4,91 dinar. Prethodno povećanje cena i struje i gasa bilo je 1. januara.

Ministarstvo energetike saopštilo je da je trenutna situacija sa energentima u Evropi najteža u 21. veku zbog geopolitičkih dešavanja.

„Uprkos pritiscima, izborili smo se za najnižu moguću korekciju cena struje (8%) i gasa (9%), koja je deo aktuelnog stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Tako će, na primer, prosečan račun za električnu energiju biti uvećan za oko 250 dinara“, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, cene električne energije i gasa za domaćinstva će ostati među najnižima u Evropi, pre svega zbog dotacija države.

„Upravo građani i to oni najugroženiji i dalje su prioritet Vlade. Kako bismo pomogli socijalno ugroženim potrošačima u budžetu su izdvojene čak 4 milijarde dinara. Ministarstvo apeluje na lokalne samouprave da svima koji imaju pravo na status energetski ugroženog kupca pomognu da se prijave, kako bi ostvarili značajna umanjenja računa“, ističe se u saopštenju.

Apel da se štedi

Ministarstvo je apelovalo na građane da se odgovorno ponašaju prema električnoj i toplotnoj energiji.

„Štedite, jer uštedama pomažete sebi, vašem novčaniku i dajete dobar primer vašoj deci. Hvala građanima za 10% uštede električne energije u periodu oktobar – januar 2022/23“, navelo je ministarstvo.

Država će nastaviti da subvencioniše poboljšanje energetske efikasnosti širom zemlje, a ubrzo će biti raspisan novi javni poziv, zaključuje se u saopštenju.

Izvor :rts.rs