Dan sećanja, dvadeset četvrta godišnjica od početka NATO agresije i bombardovanja naše zemlje, tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, obeležava se danas širom Republike Srbije. Dan sećanja u Zrenjaninu obeležen je tradicionalnim prijemom u Gradskoj kući za predstavnike garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu – Banatske brigade i članove udruženja porodica poginulih sugrađana u ratovima devedesetih godina, održavanjem komemorativnog skupa, služenjem pomena i polaganjem venaca na spomen-obeležje pripadnicima vojske, policije i dobrovoljcima poginulim u ratnim sukobima 1991-1999. godine. U Stajićevu su položeni venci na spomen-česmu i simbolično otkrivena tabla s nazivom ulice Slaviše Kepića, stradalog 1999. godine u borbama na Kosovu i Metohiji.

Pukovnik Dedić podsetio je prisutne na početak NATO agresije, 24. marta 1999. godine, na stradanja civila i ogromnu materijalnu štetu tada načinjenu našoj zemlji, ali i na visok moral, spretnost i stručnost naših odbrambenih snaga, koje su agresoru pružile značajan otpor.
“Aktuelnost prošlih događaja, poput NATO agresije, je večna. Ne možemo i ne smemo zaboraviti eksplozije, rušenja, ubijanje, stradanje. naša je dužnost i obaveza, zbog naraštaja koji dolaze, da teške trenutke NATO agresije sačuvamo od zaborava kroz današnji Dan sećanja i očuvamo uspomene na one koji više nisu sa nama, u želji da se takvo vreme niakda više ne ponovi”, poručio je komandant zrenjaninskog garnizona i Banatske brigade.

Poruke Grada Zrenjanina povodom Dana sećanja preneo je gradonačelnik Simo Salapura, istakavši da godišnjicu početka NATO agresije obeležavamo s tugom u sećanjima, s mislima na stradale, ali s velikim ponosom i dostojanstvom.
“Dug je spisak agresorskih zlodela tog sumornog proleća 1999. godine, kada su surovo prekidani životi naše dece, civila, kada su učinjena ogromna materijalna razaranja, kada su kukavički, samo iz vazduha, napadani takozvani “ratni ciljevi”, od strane neprijatelja kom je bilo jasno da na tlu ne sme da stupi u prkosnu zemlju koja bi mu pružila najsnažniji otpor. Iz jednog jedinog i najvažnijeg mogućeg razloga – zato što bi samo branila svoje, ono što joj pripada, bez bilo kakvih težnji i namera da osvaja tuđe”, rekao je gradonačelnik, podsećajući na naše stradale sugrađane u tim danima, ali i na sve one koji su položili živote u ratovima za otadžbinu, devedesetih godina.

“Među braniteljima otadžbine bilo je puno naših sugrađana, pripadnika vojske, policije, dobrovoljaca. Odajemo danas dužnu počast devetorici koji se nisu vratili svojim kućama i porodicama, sećamo se njihovog herojstva i žrtve koju su dali za svoju zemlju. Pred ovim spomenikom, sećamo se i svih naših sugrađana, koji su za slobodu svoje zemlje dali ono najsvetlije i najuzvišenije što su mogli i imali – svoje živote. Pedeset tri imena, uklesana su i u ovaj kamen i u istoriju, kao svedočanstvo da se naš slobodarski narod i u ovom gradu nikada nije mirio sa nepravdom, okupacijom, svima koji su ugrožavali našu slobodu i pravo da budemo i ostanemo svoji, na svome”, kazao je gradonačelnik i dodao da nijedna od tih žrtava nije bila uzaludna.

“Svi naši stradali sugrađani ugradili su deo sebe u slobodu koju imamo i u budućnost kojoj, i u njihovo ime, stremimo. Uspomenu na njih najbolje možemo čuvati kroz razvoj, kroz investicije, kroz privredno snažan Zrenjanin, a uz njega i ekonomski jake Banat, Vojvodinu i Srbiju”, rekao je on.

Ceremoniju obeležavanja Dana sećanja uveličala je Vasilija Zorić, učenica srednje Muzičke škole “Josif Marinković”, koja je otpevala himnu Republike Srbije, a potom i pesmu “Ovo je Srbija”. Događaju su prisustvovali i učenici Zrenjaninske gimnazije.

Nakon skupa u Zrenjaninu, upriličena je i ceremonija u Stajićevu