SERIJAL STARE GRADSKE KAFANE U NEKADAŠNjEM BEČKEREKU I PETROVGRADU

Predstavljamo vam nešto izuzetno, što je do sada malo ko video, a odnosi se na nekadašnji izgled i namenu današnjih objekata koji su preživeli sva rušenja i prepravke, a koji su nekada bile poznate kafane i lokali…Pogledajte, da li možete da prepoznate ovaj objekat u gradu Zrenjaninu?

Dozidan je sprat. Da li sada znate koja je ovo stara zgrada i gde se nalazi? Pored ovog mesta danas užurbano prolazite samo ako imate neku potrebu i ulica gde je bila letnja bašta je pusta (osim za vreme manifestacije „DANI PIVA“ kada reka sveta i dece ide ka velikom parkingu na tzv prevlaci gde je zabavni park za decu…) Međutim, na tom danas pustom trotoaru uz ovaj objekat, bilo je nekad živo, puno sveta, ljudi su tu sedeli i družili se, pili piće, jeli, slušali tamburaše, uz postavljeno zelenilo i cveće gde su služili konobari u belim košuljama sa crnim leptir mašnama i profesionalnim keceljama… Nije se nigde žurilo, a sve se stizalo…

Da li možda znate šta je danas u ovoj staroj zgradi? Pogledajte nekada puno sveta na delu današnjeg trotoara… Hotelski kombi-bus… Vozač je bio propisno obučen za tu profesiju sa vozačkim odelom, posebnom vozačkom kapom, rukavicama…

A EVO I ODGOVORA KOJA JE TO DANAŠNjA ZGRADA: Ovde se danas nalazi prodavnica „IDEA“

 PRIČA O JEDNOJ ZABORAVLJENOJ I NESTALOJ KAFANI

GRADSKA KAFANA I HOTEL „CENTRAL“

Nekada se u ovoj zgradi i oko nje odvijao potpuno drugi život nego danas. Na ovom mestu prvobitno je bila prizemna zgrada čiji je prvi vlasnik bio jevrejin Emanuel Fišer i tu se nalazila gradska kafana. Ovaj deo grada naseljavale su jevrejske porodice i u neposrednoj blizini ove zgrade nalazila se jevrejska Sinagoga, jevrejska osnovna škola, gradska gimnazija itd. I danas se ulica pored ove zgrade zove Jevrejska.

Zgrada je menjala vlasnike i drugi vlasnik od 1890. godine bio je Ferenc Reber. Treći vlasnik od 1925-te godine bio je Jovan Majer. On je izvršio dogradnju i preoblikovanje prizemne zgrade, dogradivši sprat. Četvrti vlasnik bio je Gustav Šajrning koji je ovaj objekat držao između dva svetska rata. Na spratu su bile sobe a dole je bila kafana i restoran. Prvobitna prizemna zgrada kafane proširena je u gostionicu – konačište, to jest hotel „CENTRAL“.

Pre Drugog svetskog rata ovaj hotel imao je svoj kombi ili mali kombi-bus za prevoz gostiju hotela koji možete videti na jednoj od fotografija. Takođe morao je imati i svoju muziku i u to vreme obično su to bili tamburaši ili čak violinisti, ono što je i dan danas turistička atrakcija npr. u Beogradu ili Budimpešti (gostima sviraju na violinama).

Naziv „CENTRAL“ ostao je i nakon Drugog svetskog rata, a objekat je zadržao istu namenu i radio je oko 120 godina. Ono što je zanimljivo da je kako spoljašnjost (fasade, prozori, vrata), tako i unutrašnjost (gipsani radovi, unutrašnja stolarija, stilski ukrasni namenski nameštaj, ukrasna rasveta, cveće itd.) ovog objekta bila lepo ukrašena. Osim toga, celom dužinom prvobitnog objekta prema reci Begeju (današnjem parkingu na prevlaci) bila je letnja bašta, a svedok te bašte je sačuvana nadstrešnica od kovanog gvožđa koja postoji i danas. Takođe, zanimljivost je da se još u 19-tom veku u ovom objektu igrao stariji tip bilijara (kića), što potvrđuje i gore priložena fotografija sa bilijarskim stolovima.

Nekadašnja unutrašnjost ove zgrade sa  bilijarskim stolovima (kića), stilskim stolovima i stolicama, lusterima itd.

Kafana „Grčka kafana“  u Beogradu (Despotov han) u Knez Mihajlovoj

Dalje, pronašao sam sličan, gotovo istovetan objekat sa istom namenom u glavnom gradu Beogradu, a to je kafana „Grčka kraljica“ koja se nalazi u Knez Mihajlovoj ulici u samom centru Beograda.

Hotel „Centar“  u Zrenjaninu ugao Jevrejske ulice i  Gimnazijske

Oba objekta su ugaona, imaju gotovo istu veličinu, sa iste strane su imale letnje bašte a na istom mestu to jest na samom uglu imaju balkon. Pogledajte…

 

U glavnom gradu, Beogradu, postoji gotovo istovetna građevina, pogledajte sličnost… Takođe što sam saznao, da je ulica pored ovog objekta nekada bila veoma prometna te je bašta tokom lepog vremena bila puna ljudi. U blizini bilo je više većih prozvodnih i trgovačkih firmi, škola, gimnazija, crkava… a i sama glavna ulica takozvani KORZO. Do skoro bio je preko puta ove zgrade i bioskop „BALKAN“. Malo niže nalazilo se kupalište na Begeju (za koje danas niko više ne zna !) odmah iza današnje zgrade za kontrolu mera (na mesto nasutog parkinga na prevlaci). Nisam mogao da prepoznam o čemu se radi i zaprepastio sam se, jer je na fotografiji bio nasuti parking. To mi je dala da preslikam iz ličnog albuma jedna gospođa koja je u blizini nekada živela. Gradska kafana, a kasnije klub i hotel „Central“ je održao prvu filmsku projekciju još 1910. godine. Ovo je još jedna od mnogobrojnih potvrda da je naš grad pratio koliko god je mogao arhitektonska, kulturna i civilizacijska kretanja kako u našoj zemlji, tako i u Evropi.

Piše: Vojislav Cvejić