Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Lazarevu subotu u narodu poznatu kao Vrbicu, dan uoči praznika Sveti, koji je nedelju dana pred najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

U hrišćanstvu ovaj praznik ima značenje pobede života nad smrću i na bogosluženjima se tog dana pominju voljna stradanja Hristova i vaskrsnuće Lazarevo kao jemstvo za vaskrsenje svih vernika.

Uz veliki broj vernika i dece danas je hramu Svetog oca Nikolaja na Zelenom polju obeležen  praznik Vrbica.

 

Otac Radivoj Nađalin pozvao je vernike da u nedelju, na Vaskrs, dođu na Svetu liturgiju u 9  časova u hram nakon čega će biti održano tucanje jajima.

Deca su oko vrata nosila zvončiće koji su simbol pobede života nad smrću i vrbove grančice koje su blagosiljane u Hramu. 

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik Vaskrsenja Lazarevog ili Lazarevu subotu, uspomenu na poslednje čudo Hristovo pred Nedelju stradanja, smrt i Vaskrsenje. Događaj Lazarevog vaskrsenja se, prema jevanđeljima, dogodio u Vitaniji i uvod je u novu veru u Vaskrsenje.

Prema jevanđeljskom predanju, Hristos je stigao u Vitaniju četiri dana posle smrti Lazareve, oživeo ga i digao ga iz groba, pa je taj praznik poznat i kao Vaskrsenje Lazara Četvorodnevnog.