U vezi natpisa u kojima se tokom prethodne nedelje apostrofira Zrenjaninska gimnazija, a koji se odnose na postupak zaposlene profesorke sociologije S.J., dajemo sledeće saopštenje:

„Saglasno odredbama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, u ustanovi je zabranjeno stranačko organizovanje i delovanje i korišćenje prostora ustanove u te svrhe.

Direktor Zrenjaninske gimnazije je, shodno navedenim zakonskim odredbama i svojim ovlašćenjima, doneo ZAKLjUČAK O POKRETANjU DISCIPLINSKOG POSTUPKA, protiv zaposlene S.J., zbog postojanja osnovane sumnje da je došlo do povrede citirane zakonske odredbe, jer je imenovana u “Google” učionicama učenika četvrtih razreda Zrenjaninske gimnazije, kojima predaje sociologiju, postavila poziv na protesni skup “Zrenjanin protiv nasilja”, održan 17.05.2023. godine u Zrenjaninu.

Zrenjaninska gimnazija je poznata kao škola koja neguje dobre odnose sa lokalnom zajednicom i učestvuje u programima i projektima ustanova, udruženja, vladinih ili nevladinih organizacija. Sve takve pozive prihvatamo kao škola, dogovaramo se sa organizatorima o načinima našeg angažovanja, osim kada je reč o političkim skupovima.

Iznose se ovih dana brojni komentari u javnosti kojima se želi diskreditovati rukovodstvo Zrenjaninske gimnazije, uz navode da svaki pojedinac ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja i da tako nešto škola želi da spreči. Podsećamo da se Zrenjaninska gimnazija nijednom do sada nije oglasila povodom aktivnosti niti jednog od svojih zaposlenih.

Da li je profesorka S.J. prekršila odredbe Zakona, biće utvrđeno po okončanju disciplinskog postupka. Postupak je u toku i svaka strana će izneti svoje stavove vezane za ovaj problem, a javnost će o odluci biti obaveštena nakon što se postupak okonča“, navodi se u saopštenju Zrenjaninske gimnazije.