Zrenjanin- U zrenjaninskoj bolnici danas je na konferenciji za medije govorila je dr Danijela Andrić, koja je prethodne, 2022. godine, završila subspecijalizaciju iz kliničke neurofiziologije sa epileptologijom, granu medicine koju do sada Opšta bolnica „Đorđe Joanović“ nije imala.

 

SVAKOME MOŽE DA SE DESI DA ITGUBI SVEST

Uža specijalizacija iz oblasti neuorlogije – Klinička neurofiziologija sa epileptologijom obuhvata dijagnostiku i lečenje epilepsija i epileptičnih poremećaja, encefalopatija različite etiologije i organskih psihosindroma, glavobolja i drugih paroksizmalnih neuropsihijatrijskih poremećaja odraslih pacijenata, mladih osoba i dece. Sveobuhvatna dijagnostika epilepsije uključuje klinički pregled neurologa, neuroimidžing (MRI/MRA endoktranijuma) i video – elektroencefalografsko (EEG) snimanje.


EEG se obavlja u budnom stanju, u spontanom spavanju i u toku postupaka aktivacije (hiperventilacije i fotostimulacije, mentalne aktivacije, deprivacije spavanja).
Uz pomoć savremenog Holter EEG aparata za produženo EEG i poligrafsko registrovanje, obavljaju se dugotrajna snimanja (24 do 72 sata) elektrokortikalne aktivnosti pacijenata u pokretu, van specijalizovane EEG laboratorije, čime se postiže značajno povećanje senzitivnosti registrovanja patoloških epileptiformnih promena. Trenutno ovakva vrsta ispitivanja se sprovodi u tercijarnim ustanovama, a nadamo se da ćemo imati priliku da to uvedemo i u našu ustanovu u narednom periodu.

U postupku lečenja bolesnika sa epilepsijom, primenjuju se savremeni terapijski postupci, uz praćenje i lečenje udruženih oboljenja i psihosocijalnu podršku.


Epilepsija je jedno od najčešćih neuroloških oboljenja kod dece. Smatra se da oko 50 miliona ljudi u svetu boluje od epilepsije, od čega su 4% deca. Postoji veliki broj različitih vrsta epilepsija i epileptičnih sindroma od kojih su neki dobno zavisni, tj. javljaju se samo u određenoj životnoj dobi.

„Epileptični napadi mogu da zahvate samo jedan, ograničeni deo ili čitavo telo, mogu biti praćeni gubitkom svesti, padom i povređivanjem pacijenta. Lečenje epilepsije je u prvom redu medikamentozno, potom operativno, stimulacijom nervusa vagusa, ketogenom dijetom. Imajući u vidu da se dobri rezultati postižu samo personalizovanim pristupom lečenju osobe sa epilapsijom, u ovom postupku je neophodno učešće neurologa. Naravno da svaki gubitak svesti nije epileptični napad. Lečenje komorbidnih psihijatrijskih stanja i bolesti naših pacijenata svih uzrasta, obavlja se u saradnji sa psihijatrima/dečijim psihijatrima .

Isto tako se i obavlja dijagnostika i lečenje primarnih glavobolja (migrene, tenzione glavobolje, klaster i dr.) i simptomatskih glavobolja, kao i prevencija hronične glavobolje. Krize svesti kao najćešća indikacija za EEG ispitivanje su indikacija za spovođenje EEG dijagnostike. Čest neurološki uzrok gubitka svesti je epilepsija. U svim slučajevima kriza svesti neophodan je kardiološki pregled sa ultrazvukom srca i 24h Holter EKG-a, kao i druga dopunsk aispitivanja“, istakla je dr Danijela Andrić, specijalista neurologije subspecijalista kliničke neurofiziologije sa epileptologijom.

„Zahvalna sam menadžemntu naše ustanove na pruženoj prilici da proširim svoja znanja i veštine. Epidemija Covid-19 virusom jeste omela samu subspecijalizaciju, reorganizacijom odeljenja i samim angazovanjem u Covid odeljenju, ali su dodatno angažovanje i razumevanje kolega doprineli da sam ispit i odbranu subspecijalističkog rada uspešno završila. Tema supspecijalističkog rada je bila ”Značaj rane procene kognitivnih funkcija obolelih od epilepsije”, psihološka testiranja su obavljana u našoj ustanovi. Zahvaljujem se Meliti Janošev, specijalisti medicinske psihologije koja je testirala naše pacijente odabranim psihološkim testovima (MoCa, MMCE, HADs. Hamiton skala). Samo dobrom saradnjom svih službi, možemo obezbediti adekvatno ispitivanje, lečenje, praćenje terapije pacijenta obolelih od epilepsije“, rekla je dr Danijela Andrić.